Politico: Ελλάδα και Ισπανία δεν στέλνουν πυραύλους Patriot στην Ουκρανία

Politico: Ελλάδα και Ισπανία δεν στέλνουν πυραύλους Patriot στην Ουκρανία

Την απορία του γιατί η Ελλάδα και η Ισπανία δεν στέλνουν πυραυλικά συστήματα στην Ουκρανία που δέχεται με αμείωτη ένταση τους ρωσικούς βομβαρδισμούς από τον Φεβρουάριο του 2022, εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους, σύμφωνα με την Telegraph και το Politico.

Συγκεκριμένα, για το θέμα της πυραυλικής ενίσχυσης της Ουκρανίας δήλωσε πρόσφατα σε τηλεοπτική εκπομπή ότι αναμένει από τις χώρες που διαθέτουν αποθέματα πυραυλικών συστημάτων να βοηθήσουν το Κίεβο, σημειώνοντας «εάν μια χώρα έχει, για παράδειγμα, έξι ή τέσσερα συστήματα Patriot και δεν βρίσκεται στην πρώτη γραμμή στα ανατολικά, μπορεί εύκολα να παραδώσει ένα σύστημα Patriot».

Ερωτηθείς  εάν ασκείται από την Γερμανική ηγεσία έντονη κριτική σε Ισπανία και Ελλάδα για την άρνησή τους να στείλουν πυραυλικά συστήματα, ο κ. Πιστόριους απάντησε: «Μιλάμε μαζί τους αυτή τη στιγμή. Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω».

Υπενθυμίζεται ότι χθες στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΙ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να στείλει S-300 ή Patriot στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το Politico, η Αθήνα αρνείται να δεσμευτεί στον πρωθυπουργό της Ουκρανίας την παράδοση πυραύλων για λόγους ασφαλείας καθώς η κυβέρνηση ανησυχεί για τος προθέσεις της Τουρκίας και βάσει του δημοσιεύματος οι δύο χώρες, Ελλάδα και Ισπανία, δεν πρόκειται να παραδώσουν συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία προκαλώντας απογοήτευση στον πρωθυπουργό της εμπόλεμης χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Αναφέρει επίσης, ότι σήμερα, Παρασκευή, περίπου 50 χώρες θα συναντηθούν μέσω τηλεδιάσκεψης για συνομιλίες υπό την ηγεσία των ΗΠΑ σχετικά με τον συντονισμό της περαιτέρω στρατιωτικής βοήθειας. Μαζί με την Ισπανία, την Ελλάδα και τη Γερμανία, η Ολλανδία, η Ρουμανία και η Πολωνία έχουν συστήματα Patriot στα αποθέματά τους.

 

 

Η Telegraph σημειώνει πως παρά τις πιέσεις από το Βερολίνο, τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον, τα ευρωπαϊκά κράτη με το σύστημα δεν έχουν εκπληρώσει το ουκρανικό αίτημα, ενώ υπενθυμίζει πως το  Κίεβο έχει δηλώσει ότι χρειάζεται τουλάχιστον επτά πυραυλικά συστήματα εδάφους - αέρος για να προστατεύσει τις πόλεις του από τους βομβαρδισμούς μεγάλης εμβέλειας της Ρωσίας.

Σύμφωνα με το Telegraph η παρέμβασή του είναι ένα σημάδι ότι το Βερολίνο αποτυγχάνει να πείσει τους συμμάχους του να αποχωριστούν τα πολύπλοκα συστήματα – τα οποία κοστίζουν έως και ένα δισεκατομμύριο δολάρια το καθένα και μπορούν να καταρρίψουν ρωσικούς υπερηχητικούς πυραύλους.

Επισημαίνει πως τρεις από τους Patriot της Ισπανίας έχουν αναπτυχθεί στη νότια πλευρά του ΝΑΤΟ, ενώ το τέταρτο έχει σταθμεύσει στην Τουρκία από το 2013 για να προστατεύσει από πυραυλικές επιθέσεις από τη Συρία.

Η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο απόθεμα συστημάτων Patriot με τη χώρα να τονίζει ότι είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια λόγω μακροχρόνιων εδαφικών διαφορών με την Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ.

Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Σουηδίας και της Ολλανδίας, έχουν προτείνει ότι θα μπορούσαν να συνεισφέρουν κεφάλαια για την αγορά συστημάτων από άλλα κράτη που είναι πρόθυμα να μεταφέρουν πυραυλικά συστήματα από τα δικά τους αποθέματα.

Διαβάστε Περισσότερα