Σε εξέλιξη βρίσκονται ζυμώσεις και διαβουλεύσεις προκειμένου να βρεθεί η φόρμουλα «επανασυγκόλλησης» του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η κ. Ολγα Γεροβασίλη έχει αναλάβει επικεφαλής του εγχειρήματος.
Η κ. Γεροβασίλη, την οποία ο Στέφανος Κασσελάκης χαρακτηρίζει στο επίμαχο βιβλίο του ως «εντολοδόχο του κ.Τσίπρα» και υπέρμαχο των στελεχών της Ομπρέλας, αναλαμβάνει όπως λένε, να στήσει τις γέφυρες με τους συντρόφους της Νέας Αριστεράς. Τον Τσακαλώτο, την Αχτσιόγλου, τον Φίλη και τον Βούτση που τα μάζεψαν και έφυγαν όταν ο σημερινός πρόεδρος Σωκράτης Φάμελλος λειτουργούσε στη Βουλή ως αντ΄αυτού του Κασσελάκη και στελέχη όπως οι κ. Παππάς και Πολάκης θεωρούσαν ότι με μπροστινό τον Στέφανο θα ήλεγχαν πλήρως το κόμμα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διακινούνται οι επαφές της κ. Γεροβασίλη είναι σε καλό δρόμο και εκείνος που φέρεται να ανθίσταται απολύτως, είναι ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Ο πρώτος στόχος - και με αφετηρία τη διαδικασία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας- είναι να βρεθούν ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά στην ίδια όχθη: συμφωνώντας τελικά σε κοινό υποψήφιο, και βεβαίως, καταψηφίζοντας και το πρόσωπο το οποίο θα προτείνει ο πρωθυπουργός. Ο σχεδιασμός προβλέπει τη σταδιακά ευρύτερη συμπόρευση σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, με απώτερη κατάληξη τη δημιουργία ενός συνασπισμού γύρω στα τέλη της Ανοιξης.
Στο προσκήνιο ο Σωκράτης Φάμελλος διατυπώνει ένα γενικό προσκλητήριο «προς όλους όσους διαφώνησαν, απομακρύνθηκαν, να επιστρέψουν στον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς προϋποθέσεις και χωρίς ανταλλάγματα». Στο παρασκήνιο η κ.Γεροβασίλη με το ειδικό βάρος της σχέσης με τον κ. Τσίπρα, συζητά τις προϋποθέσεις, τους όρους και τα ανταλλάγματα. Έτσι αναμένουν να αποκατασταθεί στη Βουλή η προτεραία κατάσταση καθώς επιστροφή των «10» της Νέας Αριστεράς θα σημάνει ανάκτηση από το ΣΥΡΙΖΑ της θέσης της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά από κοινού αριθμούν 36 βουλευτές. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη κι αν προσχωρήσουν στο ΠΑΣΟΚ οι 3 ανεξάρτητοι κ. Πέτρος Παππάς, Ευ.Αποστολάκης και η Ράνια Θρασκιά, ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπερτερεί σε αριθμό βουλευτών.
Παρά όμως την αισιοδοξία που διατυπώνεται ίσως και τεχνηέντως ότι τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά τους ενώνουν περισσότερα από όσα τους χωρίζουν, το εγχείρημα δεν είναι καθόλου απλό. Προσφάτως ο Νίκος Βούτσης με αφορμή τη στάση της Κουμουνδούρου επί της πρότασης της Νέας Αριστεράς για τον Χρήστο Ράμμο διαμήνυσε ότι «δεν υπάρχει καμία περίπτωση προσχώρησης των βουλευτών και των στελεχών της Νέας Αριστεράς στον ΣΥΡΙΖΑ».
Κι τούτο διότι όπως είπε δεν έχει αναληφθεί η ευθύνη για το «περίφημο λάθος». Όπου ως λάθος προσδιόρισε τη «στήριξη της υποψηφιότητας Κασσελάκη στο όνομα της δήθεν συνέχειας με τον Αλέξη Τσίπρα, στη διάσπαση του κόμματος. Όπως επίσης δεν υπήρξε καμία ανάληψη ευθύνης και για την επί έναν χρόνο διαδικασία μέχρι την αποχώρηση Κασσελάκη. Επί της ουσίας, ήταν μια στρατηγική που οδηγούσε νομοτελειακά στη διχοτόμηση του κόμματος, μια στρατηγική για να φύγουν αυτοί τους οποίους ονόμασαν, μέσα από μια πολιτική αθλιότητα, “τα βαρίδια του κόμματος”».
Βεβαίως, η επίδοση της Νέας Αριστεράς στις ευρωεκλογές όπως και οι δημοσκοπικές καταγραφές μήνες μετά από αυτές, δεν επιτρέπουν αισιοδοξία για το μέλλον του κόμματος και οι δεύτερες σκέψεις, είναι εύλογες. Ειδικά σε όσους είναι ακόμη βουλευτές. Προς την κατεύθυνση άρσης των ενστάσεων και αρνήσεων τύπου Βούτση και Τσακαλώτου εμφανίζεται να έχει αναλάβει αυτοβούλως, δράση και ο Φώτης Κουβέλης ο οποίος επίσης εξακολουθεί να διατηρεί άμεση επαφή με τον κ.Τσίπρα.