Πολιτική θύελλα από τους χειρισμούς της κυβέρνησης για το άσυλο στον Τούρκο στρατιωτικό

Πολιτική θύελλα από τους χειρισμούς της κυβέρνησης για το άσυλο στον Τούρκο στρατιωτικό

Πολιτική θύελλα προκάλεσαν οι χειρισμοί της κυβέρνησης στην απόφαση για χορήγηση ασύλου στον έναν από τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς και ειδικά για την υποβολή του αιτήματος ακύρωσης λίγο μετά την οξεία αντίδραση και τις απειλές της Άγκυρας.

Νέα Δημοκρατία, ΔΗΣΥ και Ποτάμι ζήτησαν εξηγήσεις για την ενέργεια αυτή. Με καθυστέρηση πολλών ωρών αντέδρασε του Ελληνικό ΥΠΕΞ, υποστηρίζοντας ότι, "η πίστη μας στις δημοκρατικές αρχές και μεθόδους δεν είναι αδυναμία, αλλά δύναμη". Ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι πρόκειται για απόφαση διοικητικών υπαλλήλων.

Εξηγήσεις ζήτησε η ΝΔ

Εξηγήσεις από τον πρωθυπουργό, γιατί η κυβέρνηση υπέβαλε αίτημα ακύρωσης της απόφασης για το πολιτικό άσυλο στον Τούρκο στρατιωτικό, ζητά η Νέα Δημοκρατία, με αφορμή την εξέλιξη που πήρε το ζήτημα της χορήγησης ασύλου από την Δευτεροβάθμια Επιτροπή Προσφυγών.          

Σε ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση υπενθυμίζει δηλώσεις του κ. Τσίπρα παρουσία μάλιστα του Ταγίπ Ερντογάν και υπογραμμίζει πως ο πρωθυπουργός οφείλει να απαντήσει στο αυτονόητο ερώτημα "για ποιο λόγο η κυβέρνηση υπέβαλε το αίτημα ακύρωσης".  

η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας:

 «“Ως κράτος δικαίου η Ελλάδα σέβεται την διάκριση των εξουσιών” και “πράττει τα δέοντα για να έχουν δίκαιη δίκη” οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί δήλωσε προσφάτως ο κ. Αλ. Τσίπρας και μάλιστα παρουσία του Τούρκου Προέδρου κ. Ταγίπ Ερντογάν. Κατόπιν τούτου το ερώτημα που έχουν οι πολίτες και οφείλει να απαντήσει ο πρωθυπουργός είναι αυτονόητο: Για ποιο λόγο η κυβέρνηση υπέβαλε σήμερα αίτηση ακύρωσης κατά της χορήγησης πολιτικού ασύλου που αποφάσισε η Δευτεροβάθμια Επιτροπή Προσφυγών για τον πρώτο από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς;».

Ανακοίνωση ΥΠΕΞ

«Οι δημοκρατίες δεν απειλούν, ούτε απειλούνται. Αντιθέτως, εργάζονται με υπευθυνότητα και μεθοδικότητα για την προώθηση της συνεννόησης και την εδραίωση της σταθερότητας καθώς και της καλής γειτονίας στην περιοχή στην οποία ανήκουν.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει την πορεία αυτή με υπευθυνότητα. Ελπίζουμε το αυτό να επιλέξουν να πράξουν και οι γείτονές μας. Η πίστη μας στις δημοκρατικές αρχές και μεθόδους δεν είναι αδυναμία, αλλά δύναμη».

Ποτάμι

«Στην Ελλάδα λειτουργεί ακόμη κράτος δικαίου. Ας το αντιληφθεί η κυβέρνησή της Τουρκίας και, φευ, η κυβέρνηση της Ελλάδας», τονίζει ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης σε ανάρτηση του στο twitter, σχολιάζοντας την απόφαση της κυβέρνησης να υποβάλλει αίτημα για ακύρωση της απόφασης για πολιτικό άσυλο στον έναν από τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς.   

Και συνεχίζει: «Τα αλισβερίσια και οι κρυφές δεσμεύσεις του κ.Τσίπρα απέναντι στον κ.Ερντογάν δεν αφορούν τους Έλληνες πολίτες, ούτε τους Έλληνες λειτουργούς της Δικαιοσύνης».

ΔΗΣΥ

Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος.

Ως απροκάλυπτους, κυνικούς, καταπατητές κάθε δημοκρατικής αρχής κι ευαισθησίας χαρακτήρισε τους κυβερνώντες ο κ. Λοβέρδος προσθέτοντας πως η τελευταία αποκάλυψη είναι και η πιο εξόφθαλμη: ο πρωθυπουργός που, παρότι αναρμόδιος, θα αποφάσιζε την έκδοση των οκτώ Τούρκων σε δεκαπέντε ημέρες, σήμερα έκανε το «καθήκον» του.

«Είναι πραγματικότητα: οι δεσμεύσεις της Κυβέρνησης στον Τούρκο Πρόεδρο αποκαλύπτονται συνεχώς. Η τελευταία αποκάλυψη όμως είναι και η πιο εξόφθαλμη: ο Πρωθυπουργός που, παρότι αναρμόδιος, θα αποφάσιζε την έκδοση των οκτώ Τούρκων σε δεκαπέντε ημέρες, σήμερα έκανε το "καθήκον" του. Η κυβέρνηση Τσίπρα, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των "κεντρώων πατριωτών", αποφάσισε να ζητήσει την ακύρωση της απόφασης της επιτροπής πολιτικού ασύλου, να δώσει άσυλο σε έναν από τους οκτώ Τούρκους.

Απροκάλυπτοι, κυνικοί, καταπατητές κάθε δημοκρατικής αρχής κι ευαισθησίας, αυτό απέδειξαν πως είναι οι κυβερνώντες με την απόφαση που πήραν σήμερα».

Αίτημα ακύρωσης από κυβέρνηση 

Η ελληνική κυβέρνηση υπέβαλε αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης με την οποία χορηγήθηκε άσυλο από την Δευτεροβάθμια Επιτροπής Προσφυγών σε έναν από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς.

Την απόφαση της κυβέρνησης ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, λίγη ώρα μετά την έντονη αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών και όπως αναφέρεται, η αίτηση υποβλήθηκε ακολουθώντας την πάγια θέση σε σχέση με τους 8 τούρκους στρατιωτικούς.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: «Ακολουθώντας την πάγια θέση σε σχέση με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς, όπως έχει επανειλημμένως και δημοσίως εκφραστεί, υποβλήθηκε σήμερα εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης αίτηση ακύρωσης κατά της χθεσινής απόφασης παροχής ασύλου της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Προσφυγών», επισημαίνεται στο σχετικό δελτίο Τύπου.

Οξεία αντίδραση του τουρκικού ΥΠΕΞ

Την έντονη αντίδραση της Άγκυρας είχε προκαλέσει νωρίτερα η χορήγηση ασύλου σε έναν από τους οχτώ τούρκους αξιωματικούς από την ελληνική δικαιοσύνη. «Αυτή η απόφαση, που θεωρούμε ότι έχει πολιτικά κίνητρα, αναμφισβήτητα θα έχει αναμφίβολα επιπτώσεις στις διμερείς μας σχέσεις με την Ελλάδα», αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ. Με κατάθεση αίτησης ακύρωσης της απόφασης αυτής αντέδρασε η Ελληνική κυβέρνηση, όπως έγινε γνωστό από το Μαξίμου.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας με γραπτή ανακοίνωσή του αντέδρασε στην απόφαση της 3ης ανεξάρτητης δευτεροβάθμιας επιτροπής ασύλου να παρέχει άσυλο σε έναν από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016.

Στην ανακοίνωση, η απόφαση χαρακτηρίζεται απόφαση που ελήφθη με πολιτικά κριτήρια. Αναλυτικά, αναφέρονται τα εξής:

 
«H Ελλάδα που έδωσε άσυλο σε έναν από τους οκτώ πραξικοπηματίες που συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, με αυτήν της την απόφαση έδειξε για μια ακόμη φορά ότι είναι μια χώρα που προστατεύει και υποθάλπει πραξικοπηματίες», ισχυρίζεται το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, που προσθέτει:

«Η Ελλάδα που εμπόδισε τους εγκληματίες, οι οποίοι είχαν στόχο την δημοκρατική τάξη και σκότωσαν εκατοντάδες πολίτες και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, να λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης της χώρας μας, δεν επέδειξε τη συμπαράσταση και συνεργασία που περιμένουμε από σύμμαχο χώρα στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του εγκλήματος.

Η απόφαση αυτή που πιστεύουμε ότι έχει ληφθεί με πολιτικά κριτήρια, αναμφίβολα θα έχει επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις και τη συνεργασία σε περιφερειακά θέματα», καταλήγει η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών.