Τοπίο στην ομίχλη θυμίζει η εικόνα του εκλογικού σώματος, όπως αποτυπώθηκε στην πρώτη δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας από την Interview. Η ρευστότητα στο πολιτικό σκηνικό φαίνεται να αντικατοπτρίζεται και στην κοινή γνώμη, που διατηρεί μεν στην πρώτη θέση και με διαφορά από τον δεύτερο, τη Νέα Δημοκρατία, όμως με σοβαρές απώλειες δυνάμεων –από το 31,2% του περασμένου Δεκεμβρίου στο 22,2% σήμερα– «εξωστρακίζει» στην πέμπτη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ, που συγκεντρώνει μόλις 8,3%, τη στιγμή που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μοιάζει να βυθίζεται στην εσωστρέφεια και να απομακρύνεται από τους πολίτες, ενώ διατηρεί αμετάβλητες τις δυνάμεις των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης, με πιο σημαντικό εύρημα την αδυναμία του ΠΑΣΟΚ, που επίσης βρίσκεται σε κύκλο εσωτερικών ανακατατάξεων με επικείμενη εκλογή νέου προέδρου, να καρπωθεί οποιαδήποτε αποδυνάμωση τόσο της Νέας Δημοκρατίας, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, παραμένοντας κοντά στο 11%.
Στην κυβέρνηση είχαν επίγνωση και της απώλειας δυνάμεων και της γενικής εικόνας δυσαρέσκειας που θα παρουσίαζαν οι δημοσκοπήσεις του φθινοπώρου, από τις οποίες βάζουν στο μικροσκόπιο περισσότερο τα ποιοτικά παρά τα ποσοτικά στοιχεία τους, δεδομένου, όπως επισημαίνουν, ότι η συγκεκριμένη μέτρηση διενεργήθηκε στην καρδιά του Αυγούστου και στον απόηχο της μεγάλης πυρκαγιάς στην Αττική.
Η επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου να ιεραρχήσει ως μείζονα τα προβλήματα της καθημερινότητας και να θέσει ως κεντρική δέσμευση την αύξηση των εισοδημάτων, φαίνεται να επιβεβαιώνεται στην ορθότητά της και από την ιεράρχηση των πολιτών, ωστόσο η έλλειψη εμφανών και μετρήσιμων αποτελεσμάτων, όπως ζητά ο ίδιος ο πρωθυπουργός, έως τώρα «κοστίζει» στη στήριξη που λαμβάνει η κυβέρνηση.
Κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζουν ότι και η συγκεκριμένη δημοσκόπηση επιβεβαίωσε αυτό, που αναγνωρίζουν άπαντες, ότι δηλαδή η ακρίβεια εξακολουθεί να αποτελεί τη «νούμερο ένα» πρόκληση. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, σε ποσοστό 29,1%, χαρακτηρίζει την ακρίβεια ως το μεγαλύτερο πρόβλημα, με τις τιμές της ενέργειας –απόλυτα συναφές με το πρώτο– να έρχονται στη δεύτερη θέση.
Λογική συνέχεια, το ύψος μισθών και εισοδημάτων ιεραρχείται στην τρίτη θέση των προβλημάτων, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν ουσιαστικά εξανεμίσει τις αυξήσεις που δόθηκαν σε συντάξεις, κατώτατο μισθό και δημόσιο, χωρίς η κυβέρνηση να «πιστωθεί» την πολιτική της επιλογή, όπως εκτιμούν και στο κυβερνητικό επιτελείο.
Η πληρωμή των λογαριασμών, οι δυσκολίες στην αντιμετώπιση μιας έκτακτης ιατρικής ανάγκης και η αγορά τροφίμων, χαρακτηρίζονται από τους πολίτες ως οι σημαντικότερες προκλήσεις, δίνοντας ξεκάθαρα το πλαίσιο μέσα στο οποίο η κυβέρνηση καλείται να κινηθεί και να παράξει έργο.
Κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν, ωστόσο, ότι το έργο, που παράγεται θα πρέπει να γίνει και κατανοητό από τους πολίτες, υπενθυμίζοντας τόσο την αύξηση των εισοδημάτων, όσο και μεταρρυθμίσεις σε κρίσιμους τομείς, όπως η δικαιοσύνη και η ψηφιοποίηση του κράτους, που έχουν ήδη γίνει, χωρίς να υποβαθμίζονται, όπως λένε, τα μεγάλα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά.
Κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι η κυβέρνηση κατανοεί και αναγνωρίζει τις δυσκολίες των πολιτών, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση να συνεχίσει τη λήψη μέτρων που θα συντείνουν στη σωστή λειτουργία της αγοράς, αλλά και θα στηρίζουν κυρίως τους πιο ευάλωτους, εξαντλώντας τα δημοσιονομικά περιθώρια που υπάρχουν.
Το γεγονός ότι η ευρωζώνη επιστρέφει πλέον στη δημοσιονομική πειθαρχία και τους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες περιορίζει εκ των πραγμάτων τα περιθώρια του οικονομικού επιτελείου. Η φράση του κυβερνητικού εκπροσώπου για τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες στη ΔΕΘ, ότι «δεν θα δούμε από τον πρωθυπουργό να τα δίνει όλα, υποθηκεύοντας το μέλλον των επόμενων γενεών» δίνει το στίγμα των προθέσεων του Μεγάρου Μαξίμου.
Στα θετικά στοιχεία, που στην κυβέρνηση αξιολογούν από τα δημοσκοπικά ευρήματα, το γεγονός ότι αποτελέσματα του κυβερνητικού έργου, όπως η μείωση της ανεργίας έχει «περάσει» πλέον και στην κοινή γνώμη, καθώς αναφέρεται στην προτελευταία θέση των προβλημάτων με ποσοστό 4,2%.
Οι επιπτώσεις του κόστους ζωής είναι τόσο εμφατικές, που φαίνεται ότι επισκιάζουν και το μήνυμα, που η κυβέρνηση θέλει να περάσει για την αναγκαιότητα αντιμετώπισης του δημογραφικού, που αξιολογείται ως πρόβλημα με ποσοστό μόλις 11,5%, ενώ ανάλογο ποσοστό καταγράφουν οι φυσικές καταστροφές και τις πυρκαγιές, που βρίσκονται μόλις στην πέμπτη θέση των προβλημάτων, παρά τη μεγάλη πυρκαγιά της Αττικής.
Στο κυβερνητικό επιτελείο αναμένουν και τις επόμενες μετρήσεις, ώστε να διαμορφώσουν την πλήρη εικόνα του εκλογικού σώματος στην αρχή της νέας πολιτικής περιόδου. Σε κάθε περίπτωση, τα ευρήματα αυτά αποτελούν εκτός από μια σαφή υπενθύμιση για την ανάγκη να ενταθούν οι προσπάθειες για να δοθούν λύσεις που θα αποφέρουν συγκεκριμένα αποτελέσματα και την πυξίδα της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα, κατά το οποίο τα θέματα της καθημερινότητας, όπως η υγεία και οι μεταφορές, θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.
Το Ταμείο Ανάκαμψης, το νομοσχέδιο για τα κίνητρα καινοτομίας και συγχωνεύσεων των επιχειρήσεων, ένα νέο νομοσχέδιο του υπουργείου δικαιοσύνης για την ενδοοικογενειακή βία, είναι ανάμεσα στα θέματα, που θα τεθούν στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δίνει τον τόνο κατά την εισήγηση του, για τις κυβερνητικές προτεραιότητες, λίγες ημέρες πριν ανοίξει αυλαία και η νέα κοινοβουλευτική περίοδος.