Το πόρισμα του ανακριτή Αθ. Μαρνέρη ξυπνά μνήμες από την φονική πυρκαγιά στο Μάτι επιρρίπτοντας ευθύνες στην Πυροσβεστική και τους αρμόδιους κάνοντας λόγο τουλάχιστον για αδιαφορία πέραν της ανυπαρξίας ως προς τον χειρισμό της υπόθεσης. Αποκαλύπτει όμως και κάτι ακόμη.
Στην κυβέρνηση γνώριζαν για την ύπαρξη πολλών νεκρών πριν τη σύσκεψη - παρωδία που έγινε, παρουσία του Αλέξη Τσίπρα, στο συντονιστικό κέντρο στο Χαλάνδρι και μάλιστα αναφέρεται πως ο τότε αναπληρωτής υπουργός, Νίκος Τόσκας, ήταν ενήμερος για νεκρούς από τις 18:36.
Αποτελεί σχεδόν κοινό μυστικό πως η σύσκεψη που έγινε στις 11:30 το βράδυ που η φονική πυρκαγιά οδήγησε στο θάνατο 103 συνανθρώπους στο Μάτι, είχε επικοινωνιακή στόχευση.
Το πόρισμα έρχεται να επιβεβαιώσει τόσο τις ευθύνες για τη διαχείριση της πυρκαγιάς από τους αρμοδίους, όσο και την προσπάθεια επικοινωνιακής συγκάλυψης αναφορικά με την ύπαρξη νεκρών, έως ότου ο τότε πρωθυπουργός αποχωρήσει από το συντονιστικό στο Χαλάνδρι.
Οι μνήμες παραμένουν νωπές και όπως καταγράφεται στο πόρισμα «Από τις απομαγνητοφωνήσεις του καταγραφικού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας προέκυψε ότι ο Νικόλας Τόσκας (σ.σ. τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης) και όσοι παρευρίσκονταν στο ΕΣΚΕ (Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο) γνώριζαν για την ύπαρξη νεκρών, τουλάχιστον από την ώρα 18:36».
Δεν σταματά όμως εκεί. Συνεχίζει σημειώνοντας ότι «Έτσι, τόσο κατά το χρόνο άφιξης του τότε πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο ΕΣΚΕ (μετά τις 23:00) όσο και κατά τη διάρκεια της φερόμενης ενημέρωσης του πρωθυπουργού από τον Ματθαιόπουλο και τα λοιπά στελέχη του ΕΣΚΕ ήταν γνωστό σε όλους τους αρμόδιους ότι στο Μάτι και το Νέο Βουτζά υπήρχε μεγάλος αριθμός νεκρών».
Το θέμα με το τι ακριβώς συνέβη στο συντονιστικό και το αν ο Αλέξης Τσίπρας γνώριζε την ύπαρξη νεκρών, αλλά απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά ρωτώντας απλά πότε θα πετάξουν το επόμενο πρωί τα πυροσβεστικά αεροσκάφη για να αντιμετωπίσουν μια πυρκαγιά, η οποία είχε ολοκληρώσει το φονικό και καταστροφικό της έργο από το απόγευμα της ίδιας ημέρας, παραμένει ανοιχτό.
Ο ίδιος τον Ιούλιο του 2019 λίγο πριν τις εκλογές δήλωνε σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στον ΣΚΑΪ ότι «έκείνη την ώρα το μόνο που είχα ως φήμη ήταν ότι υπήρχε πιθανότητα για έναν ή δύο ανθρώπους που εισπνέοντας αναθυμιάσεις είχαν χάσει τη ζωή τους» σημειώνοντας πως «αυτοί που ήταν στο τραπέζι, ακριβώς επειδή αιφνιδιάστηκαν με την ύπαρξη της κάμερας και της ζωντανής σύνδεσης, παγώσανε και δεν μου είπαν τίποτα. Όταν έφυγε η κάμερα τους λέω "Γιατί είστε έτσι, τι έχει γίνει; Πείτε μου" και μου λένε "Πρόεδρε, υπάρχει πιθανότητα να έχουμε περισσότερους νεκρούς"».
«Δεν σας είπαν για νεκρούς;» είχε ρωτηθεί τότε σχετικά με την πρώτη ενημέρωση που είχε πριν τη σύσκεψη στο συντονιστικό (δεδομένου ότι βρισκόταν εκτός Ελλάδας) για να απαντήσει: «Όχι δεν μου είπαν για νεκρούς γιατί δεν υπήρχαν εκείνη την ώρα νεκροί», ενώ επικαλέστηκε πως είχε το κινητό κλειστό κατά την πτήση κάτι που φυσικά προκαλεί έντονα ερωτήματα δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός όπως και οι υπουργοί Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας διαθέτουν εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας, όπως για παράδειγμα τα δορυφορικά τηλέφωνα.
Σε κάθε περίπτωση όμως και πέραν αυτών των αναφορών σχετικά με την ενημέρωση που αυτός είχε, το πόρισμα σημειώνει ενδεικτικά πως οι αρμόδιοι είχαν εικόνα για πολλούς νεκρούς. Στο πλαίσιο αυτό και η ενημέρωση που έγινε από τον τότε υπαρχηγό, που σημειωτέον προήχθη εκ των υστέρων σε αρχηγό, αλλά και από τον Π. Πολάκη, ως αναπληρωτής υπουργός Υγείας τότε, ήταν ψευδής τουλάχιστον οn camera. Ακόμη και αν πάγωσαν όπως σημείωνε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του.
Για παράδειγμα, ο Παύλος Πολάκης στην ενημέρωση που έκανε εκείνο το βράδυ στον πρωθυπουργό σημείωνε τα εξής σχετικά με τους εγκλωβισμένους στη θάλασσα: «Κάποιοι βαριά τραυματισμένοι ήρθαν με το πλωτό του Λιμενικού. Και τώρα μαζεύονται οι άλλοι και τους φέρνουν στην Ραφήνα. Για να.. Όποιοι είναι τραυματίες Σισμανόγλειο, ΚΑΤ, Ευαγγελισμός είναι σε εφημερία και καλύπτουν και Αττικό και Θριάσιο από την άλλη πλευρά. Επίσης έχουμε τα 2 κέντρα Υγείας και με εθελοντική προσφορά, άνθρωποι που γύρισαν πίσω, των Σπάτων και της Νέας Μάκρης, που μπορούν να δεχθούν ελαφριά περιστατικά».
Σημειώνεται πως ο Π. Πολάκης εκ των υστέρων είχε δηλώσει πως στη σύσκεψη γνώριζαν για δύο νεκρούς, αλλά δεν έγινε αναφορά διότι δεν υπήρχε επίσημη βεβαίωση από ιατροδικαστή κάτι που ουσιαστικά δεν υφίσταται δεδομένου ότι ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε πως έμαθε στη σύσκεψη για περισσότερους νεκρούς.
Πάντως και στη δήλωσή του μετά τη σύσκεψη δεν υπήρξε αναφορά σε νεκρούς γεγονός που επίσης συνθέτει τη σύσκεψη - παρωδία την οποία ο ανακριτής επιβεβαιώνει επί της ουσίας στο πόρισμά του.
Σε κάθε περίπτωση το πόρισμα ακυρώνει τον Νίκο Τόσκα που στη συνέντευξη Τύπου, η οποία διοργανώθηκε για να αποδοθούν ευθύνες στις καιρικές συνθήκες, τα αυθαίρετα και κυρίως σε ένα σχέδιο εμπρησμών που επίσης είχε απορριφθεί από τα γεγονότα, δήλωνε ότι «προσπαθώ να βρω ποια είναι τα λάθη και ποιοι έχουν την ευθύνη, σας λέω ότι δεν μπορώ να βρω μεγάλα λάθη επιχειρησιακά σε όλη αυτήν την κατεύθυνση των επιχειρήσεων» και το συνολικό αφήγημα της τότε συγκυβέρνησης.
Αποκαλύπτει όμως και επισήμως μια σύσκεψη - παρωδία που δείχνει να επιχειρήθηκε για επικοινωνιακή διαχείριση. Η αναφορά στην ώρα της ενημέρωσης και στο γεγονός πως στις 11:30 το βράδυ ήταν γνωστή η ύπαρξη «πολλών νεκρών» αποτελεί την επισφράγιση όλων όσων έχουν δει το φως της δημοσιότητας από την αποφράδα εκείνη ημέρα.
Έρχεται δε το πόρισμα να αναδείξει και τους λόγους για τους οποίους έχει επιχειρηθεί από στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης ένας συμψηφισμός με τους θανάτους από την πανδημία, για την οποία - ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων - καθίσταται σαφές πως δεν μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε σύγκριση, αφού στην παρούσα φάση το θέμα αφορά την παγκόσμια υγεία και όχι την «αδιαφορία» που καταγράφει ο ανακριτής και την «επικοινωνιακή» συγκάλυψη που επιχειρήθηκε στο Μάτι.