Την ώρα που το θέμα των ανεμβολίαστων, αρνητών και όσων δηλώνουν πως διατηρούν επιφυλάξεις, λαμβάνει διαστάσεις με αφορμή και την αναμενόμενη επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα, μια απόφαση του ΣτΕ επί της προσφυγής που είχαν καταθέσει πυροσβέστες της ΕΜΑΚ έρχεται να ανοίξει το δρόμο του υποχρεωτικού εμβολιασμού ειδικών κατηγοριών εργαζομένων δίνοντας και στην Πολιτεία να λάβει εφόσον το κρίνει απαραίτητο αποφάσεις. Το σκεπτικό του ΣτΕ ενδεικτικό και άμεσα συνδεδεμένο με του λόγους δημοσίου συμφέροντος.
Πιο συγκεκριμένα την Τρίτη το τμήμα Αναστολών του ΣτΕ απεφάνθη επί αίτησης που είχαν καταθέσει υπηρετούντες στην ΕΜΑΚ ζητώντας να μην ισχύσει η απόφαση του αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος περί υποχρεωτικού εμβολιασμού των στελεχών της εν λόγω υπηρεσίας με το σκεπτικό πως εκτελούν έργο συνδεδεμένο με την αντιμετώπιση καταστροφών ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις κατά τις οποίες μεταφέρονται στο εξωτερικό προκειμένου να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση αναλόγων φαινομένων.
Στην απόφαση τους τα μέλη του τμήματος έκριναν μεταξύ άλλων ότι επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος, οι οποίοι συνίστανται στην ανάγκη διασφάλισης της αδιάλειπτης και ακώλυτης λειτουργίας των Ειδικών Μονάδων του Πυροσβεστικού Σώματος που είναι επιφορτισμένες με την αντιμετώπιση καταστροφών, επιβάλλουν τον εμβολιασμό τους.
Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι: «Η λειτουργία μάλιστα αυτή δεν αρκεί να είναι μόνο συνεχής, αλλά πρέπει, ενόψει του ειδικού και κρίσιμου χαρακτήρα των εν λόγω υπηρεσιών για την αντιμετώπιση καταστροφών, να στηρίζεται στην πλήρη διαθεσιμότητα του υπηρετούντος προσωπικού τους, η οποία είναι δυνατόν να διαταραχθεί σοβαρά σε περίπτωση που τα μέλη του προσβληθούν και νοσήσουν από τον κορονοϊό.
Οι επιτακτικοί αυτοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος, σταθμιζόμενοι με τους λόγους που προβάλλουν οι αιτούντες κωλύουν, κατά την κρίση της Επιτροπής Αναστολών, τη χορήγηση της αναστολής».
Η ΕΜΑΚ δεν είναι η μόνη υπηρεσία όπου οι εργαζόμενοι στα πλαίσια του δημοσίου συμφέροντος οφείλουν να βρίσκονται επί των επάλξεων γεγονός που επιτρέπει, εφόσον πάντα κριθεί απαραίτητο, να επεκταθούν ανάλογες αποφάσεις όπως αυτή της ηγεσίας της πυροσβεστικής.
Η σχετική απόφαση του ΣτΕ πάντως ήρθε σε μια κρίσιμη στιγμή. Η κυβέρνηση προωθεί το πρόγραμμα εμβολιασμού και έχει ήδη πέραν της σχετικής επικοινωνίας του θέματος, προχωρήσει σε διευκολύνσεις προς τους εμβολιασμένους, ενώ επεξεργάζεται συνεχώς νέα μέτρα που δύναται να εφαρμοστούν
Μάλιστα, οι προειδοποιήσεις προς τους ανεμβολίαστους πληθαίνουν πολύ δε περισσότερο τη στιγμή που τα μηνύματα τα οποία φθάνουν από τους επιστήμονες για την μετάλλαξη Δέλτα εντείνουν την ανησυχία για ένα 4ο κύμα της πανδημίας που ήδη κάνει την εμφάνισή τους σε χώρες όπως η Βρετανία.
Ως προς τον υποχρεωτικό εμβολιασμό η κυβέρνηση έχει υποστηρίξει πως θα εξεταστεί σε δεύτερο χρόνο με βάσει και τις εισηγήσεις της επιτροπής βιοηθικής.
Εν τούτοις η ως άνω απόφαση δίνει ένα επιπλέον... όπλο στις προσπάθειες να καταστεί εφικτό το τείχος της ανοσίας και κυρίως να αντιμετωπιστούν φαινόμενα άρνησης εργαζομένων σε ειδικές κατηγορίες άμεσα συνδεδεμένες με την αντιμετώπιση της πανδημίας, που εκ των πραγμάτων αποτελεί μια... καταστροφή.