Του Αλέξανδρου Διαμάντη
Το δικαίωμα να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους θα έχουν οι Έλληνες του Εξωτερικού από τις επόμενες εκλογές, εκτός απροόπτου, καθώς κατατέθηκε εχθές στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο, σε ακόμη μια υλοποίηση δέσμευσης του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΜεΡΑ25, τα υπόλοιπα κόμματα πιθανότατα θα υπερψηφίσουν την νομοθετική πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, πράγμα που σημαίνει ότι οι διατάξεις θα υπερψηφίσουν από την απαραίτητη πλειοψηφία των 200 βουλευτών, ώστε να τεθεί σε ισχύ.
Σε κάθε περίπτωση, ο Τάκης Θεοδωρικάκος που «έτρεξε» τη διαδικασία ήδη χθες απεύθυνε προσκλητήριο ευθύνης στον ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας τον να μεταβάλει τη στάση του και να αφήσει κατά μέρους «φοβικά» σύνδρομα. Υπενθυμίζεται ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν ψήφισε ούτε την αλλαγή του άρθρου 54 του Συντάγματος, βρίσκοντας ως πρόφαση την υπερψήφιση της δική της πρότασης.
Να σημειωθεί ότι το σχέδιο νόμου αναμένεται να εισαχθεί στην αρμόδια επιτροπή στο τέλος αυτής της εβδομάδας και να υπερψηφιστεί από την Ολομέλεια την επόμενη Τετάρτη στις 11 του μήνα.
Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο
Αύξηση βουλευτών επικρατείας
Με το σχέδιο νόμου αυξάνονται οι βουλευτές Επικρατείας από 12 σε 15 προκειμένου να «χωρέσουν» και όσοι θα προταθούν από τα κόμματα για να εκπροσωπήσουν τον απόδημο Ελληνισμό. Οι εκλογείς στα τμήματα του εξωτερικού θα επιλέγουν - χωρίς σταυρό προτίμησης - το ψηφοδέλτιο επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν.
Διαδικασία
Οι Έλληνες του Εξωτερικού που επιθυμούν να ψηφίσουν θα πρέπει να παρουσιαστούν στα εκλογικά τμήματα που θα δημιουργηθούν και εκεί να ψηφίσουν, δηλαδή δεν θα μπορούν μέσω επιστολής. Τα εκλογικά τμήματα θα συσταθούν σε πρεσβείες, προξενεία, χώρους οργανώσεων απόδημων ή άλλους κατάλληλους χώρους. Ο ελάχιστος αριθμός για να συγκροτηθεί εκλογικό τμήμα είναι οι 40 εκλογείς.
Ποιοι ψηφίζουν
Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού έχουν οι εκλογείς οι οποίοι πληρούν σωρευτικά τα εξής κριτήρια:
α. Τα τελευταία 35 χρόνια έχουν ζήσει 2 έτη στην Ελλάδα
(όχι απαραιτήτως συνεχόμενα)
β. Έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση (Ε1 ή Ε2 ή Ε3 ή Ε9) είτε το τρέχον είτε το προηγούμενο φορολογικό έτος.
Όσοι επιθυμούν να ψηφίσουν θα πρέπει να έχουν φροντίσει να καταθέσουν ηλεκτρονικά αίτηση μέσω ειδικής πύλης , η οποία αναμένεται να λειτουργήσει εντός 2 μηνών από τη ψήφιση του νόμου, ενώ εφόσον ο εκλογέας συναινεί στοιχεία για την απόδειξη των κριτηρίων που είναι διαθέσιμα σε βάσεις δεδομένων του δημοσίου θα αντλούνται αυτεπάγγελτα.
Σε κάθε περίπτωση, ο ψηφοφόρος θα πρέπει να αποδείξει ότι διαμένει στο εξωτερικό και πληροί τους όρους για να ψηφίσει.
Η πιστοποίηση των κριτηρίων διαμονής γίνεται με δημόσια έγγραφα:
α) Βεβαίωση φοίτησης από σχολείο πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας, μεταδευτεροβάθμιας, τεχνικής ή επαγγελματικής εκπαίδευσης ή από ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης
β) Βεβαίωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών (ένσημα) της ημεδαπής
γ) Βεβαίωση εκπλήρωσης της στρατιωτικής θητείας για όσο διάστημα διαρκεί αυτή
Ωστόσο, υποβολή φορολογικής δήλωσης δεν απαιτείται εφόσον:
- ο εκλογέας δεν είναι άνω των 30 ετών
- έχει υποβάλει φορολογική δήλωση συγγενής α' βαθμού κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.
Δείτε εδώ το σχέδιο νόμου.