Πώς «ζυγίζει» η κυβέρνηση τη νέα κατάσταση στη Συρία και τον ρόλο Ερντογάν

Πώς «ζυγίζει» η κυβέρνηση τη νέα κατάσταση στη Συρία και τον ρόλο Ερντογάν

Με το βλέμμα στραμμένο στις εξελίξεις στη Συρία και την αποκωδικοποίηση των αλυσιδωτών επιπτώσεων, που μπορεί να επιφέρουν, βρίσκονται τα επιτελεία του Μεγάρου Μαξίμου και του υπουργείου Εξωτερικών.

Η Αθήνα ήταν από τις πρώτες πρωτεύουσες, που προχώρησαν σε μια ξεκάθαρη και δημόσια τοποθέτηση, χαιρετίζοντας «την πτώση του αυταρχικού καθεστώτος Άσαντ στη Συρία», όπως ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, θέτοντας ταυτόχρονα το μείζον για την επόμενη ημέρα, τη διασφάλιση, δηλαδή της ειρήνης στη χώρα και την ομαλή μετάβαση της εξουσίας «σε μια δημοκρατικά νομιμοποιημένη κυβέρνηση, με βάση την απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας». Η Ελλάδα, τηρώντας τις πάγιες θέσεις της στη διεθνή διπλωματία, εξέφρασε την υποστήριξή της στην ενότητα, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Συρίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνοντας το στίγμα των ελληνικών ανησυχιών, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη Ι΄, από τον οποίο ενημερώθηκε για την κατάσταση στη Συρία και υπογράμμισε τη στήριξη της Ελλάδας στο Πατριαρχείο Αντιοχείας και στο ποίμνιό του. Εξέφρασε, μάλιστα, την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει όπου χρειαστεί και επανέλαβε τη θέση της χώρας για ένα συμπεριληπτικό μέλλον στη Συρία, που θα προστατεύει όλες τις θρησκευτικές κοινότητες. Το υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε διαρκή επαφή με την ελληνική πρεσβεία στη Δαμασκό και σε ετοιμότητα να αναλάβει την όποια δράση χρειαστεί, ενώ μπαράζ τηλεφωνικών επικοινωνιών έχει και ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος συνομίλησε με τους ομολόγους του της Ιορδανίας και του Λιβάνου, θέτοντας ως πρωτεύον να ενταθούν οι προσπάθειες, ώστε να προστατευτούν όλοι οι άμαχοι και οι θρησκευτικές μειονότητες

Για την Αθήνα υπάρχουν τρία σημεία, που προκαλούν ανησυχία και τα οποία βρίσκονται στο μικροσκόπιο όλων των αρμόδιων αρχών. Πρώτο και πιο άμεσο, η επόμενη ημέρα, που διαμορφώνεται για τους Έλληνες και ευρύτερα του Χριστιανούς της Συρίας. Το υπουργείο Εξωτερικών ήδη επεσήμανε στην επίσημη θέση του, έτσι όπως εκφράστηκε χθες το βράδυ, ότι πρέπει να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα «για την προστασία όλων των αμάχων, συμπεριλαμβανομένων των θρησκευτικών μειονοτήτων καθώς και των θρησκευτικών μνημείων και της πλούσιας πολιτιστικής της κληρονομιάς».

Στη Συρία ζουν σήμερα περί τους 4.500 Έλληνες, ενώ οι Χριστιανοί αποτελούν περίπου το 10% του πληθυσμού και η ανησυχία εντείνεται με βάση το πρόσφατο παρελθόν, καθώς υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του εμφυλίου πολέμου το 2012 στην περιοχή Χαμά, τζιχαντιστές είχαν δολοφονήσει εν ψυχρώ τον ορθόδοξο μητροπολίτη Βασίλειο. Με δεδομένη μόνο τη ρευστότητα και τις άγνωστες προθέσεις των ανταρτών, οι «κεραίες» του υπουργείου Εξωτερικών στρέφονται στην περιοχή και το κλίμα, που διαμορφώνεται.

Δεύτερο σημείο, που πλέον μπαίνει στην εξίσωση, είναι ακριβώς το ποιοι τελικά είναι εκείνοι, που αναλαμβάνουν την εξουσία στη Συρία και η απάντηση σε αυτό το ερώτημα έχει άμεση επίπτωση στο κεφάλαιο προσφυγικό - μεταναστευτικό για την Ελλάδα. Η Αθήνα προτάσσει την επιστροφή της χώρας «στη δημοκρατική ομαλότητα», άρα και το τέλος των προσφυγικών ροών, ώστε να ανοίξει το δρόμο για την ασφαλή επιστροφή των Σύρων προσφύγων στις εστίες τους. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για προσδοκία της Αθήνας να ανοίξει ο δρόμος αυτός, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι η Ελλάδα έχει μηχανισμό υποδοχής στην περίπτωση, που καταγραφούν νέα προσφυγικά κύματα.

Τρίτο σημείο, ο ρόλος και η θέση της Τουρκίας στο νέο σκηνικό, που διαμορφώνεται. Ο Ταγίπ Ερντογάν εμφανίζεται από πολλούς αναλυτές ως ο «κυρίαρχος του παιχνιδιού» αυτή την ώρα, μετατρέποντας πλέον τη χώρα του σε περιφερειακή δύναμη, με λόγο στη Συρία, όπως και τη Λιβύη. Στο ελληνικό κυβερνητικό επιτελείο παρακολουθούν τις εξελίξεις, διαμηνύοντας ταυτόχρονα ότι τα τελευταία γεγονότα έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι η Ελλάδα αποτελεί το σύνορο, όχι μόνο της Ευρώπης, αλλά και της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή, αναδεικνύοντας ακόμη περισσότερο τον ρόλο, που μπορεί να διαδραματίσει ως πυλώνας σταθερότητας.

Από τον ερχόμενο μήνα, η Ελλάδα αναλαμβάνει τη θέση της ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που ήδη συνεδριάζει εκτάκτως για το θέμα. Ούσα στην «καρδιά» του Διεθνούς Οργανισμού και με τους ισχυρούς δεσμούς, που όπως λέει η ελληνική διπλωματία, διαθέτει η χώρα στον αραβικό κόσμο, στόχος είναι να «συμβάλλει στην κατά το δυνατόν συντομότερη αποκατάσταση της ειρήνης και της ευημερίας στη Συρία».

Την εικόνα της απόλυτης ρευστότητας, όπως τη χαρακτήρισε ο Νίκος Δένδιας, παρακολουθεί και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Πρωταρχικό για την ελληνική κυβέρνηση είναι η προστασία του ελληνικού και των χριστιανικών πληθυσμών στη Συρία και τη Μέση Ανατολή, επιζητώντας και την εμπλοκή και τις διασφαλίσεις και από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο θέμα.