Πόσο κοστίζει ο «ανθρωπισμός» στο Αιγαίο
Shutterstock
Shutterstock

Πόσο κοστίζει ο «ανθρωπισμός» στο Αιγαίο

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, η πάγια θέση της Αριστεράς ήταν πως «το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του». Ακολούθησε η δήλωση του χαμογελαστού Αλέξη Τσίπρα που διερωτάτο αν «έχει σύνορα ή θάλασσα και δεν το ξέραμε;». Για να καταλήξουμε σήμερα να γίνεται στο Αιγαίο ένα πάρτι διακινητών, αμειβόμενων εθελοντών και επαγγελματιών ανθρωπιστών.

Σύμφωνα δε, με στοιχεία που βγήκαν χθες στο φως της δημοσιότητας, παρουσιάστηκε ένα βαρύ κατηγορητήριο των Ελληνικών Διωκτικών Αρχών κατά δυο προσώπων που φέρεται να βρίσκονται πίσω από δυο ΜΚΟ, που εμπλέκονται με τις μεταναστευτικές ροές στο Αιγαίο. Έτσι, αντιμέτωποι με τις κατηγορίες της Κατασκοπείας και της Εγκληματικής Συμμορίας, βρίσκονται οι εγκέφαλοι του «Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι» και της «Aegean Boat Report».

Στις δραστηριότητες για τις οποίες κατηγορούνται ο Παναγιώτης Δημητράς, ο Tommy Ohlsen και ο Τούρκος διακινητής / στρατιωτικός, αξιωματικός του Τουρκικού Λιμενικού, Abu Rashua, αναφέρθηκαν χθες στο Liberal τόσο o Θανάσης Μαυρίδης στο άρθρο «Διώκεται ο γνωστός ανθρωπιστής Δημητράς», όσο και ο Γιάννης Σιδέρης στο άρθρο «Δημητράς - Ύποπτος για εγκληματική οργάνωση και ο εθνικός μας μηνυτής;». 

Η αλήθεια είναι πως μετά από την είσοδο των διωκτικών αρχών και της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, στη ΜΚΟ Human Rights 360, το ενδιαφέρον όλων έχει πέσει πάνω στις δραστηριότητες μιας σειράς από ΜΚΟ που δρουν στο Αιγαίο, μεταξύ των οποίων είναι και το «Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι» και το «Aegean Boat Report».

Κοινό σημείο αναφοράς των ΜΚΟ, είναι η καταγγελία της Ελλάδας, του Λιμενικού Σώματος και τις Αστυνομίας, στο θέμα της αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία προς την Ελλάδα. Και μάλιστα το Aegean Boat Report εκδίδει εβδομαδιαίες, μηνιαίες και ετήσιες εκθέσεις από το 2017 σχετικά με τις μεταναστευτικές ροές από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά.

Όπως βλέπουμε και στην πρόσφατη έκθεση που αφορά στην εβδομάδα από 12 έως 18 Δεκεμβρίου, η «Aegean Boat Report», αναφέρει με ακριβείς λεπτομέρειες τον αριθμό των πλοιαρίων που ξεκίνησαν από την Τουρκία καθώς και των ατόμων που επέβαιναν σε αυτές. Λες και είναι κανονικά δρομολόγια που εξυπηρετούν συγκεκριμένες ακτοπλοϊκές γραμμές. Υποτίθεται πως όλες αυτές οι κινήσεις γίνονται στα κρυφά και στο σκοτάδι. Ωστόσο, όπως διαπιστώνουμε είναι καταγεγραμμένες με κάθε λεπτομέρεια. Η ABR, γνωρίζει τα πάντα. Αναφέρει λοιπόν πως από τις Τουρκικές ακτές ξεκίνησαν 44 πλοιάρια με 1.156 επιβαίνοντες, πως στα ελληνικά νησιά έφτασαν 18 πλοιάρια με 405 επιβαίνοντες και πως σε 26 πλοιάρια διακόπηκε η πορεία, λόγω pushbacks ή συλλήψεων. 

Στην έκθεση της «Aegean Boat Report» αναφέρεται πως από την αρχή του 2022 1.616 πλοιάρια με 50.604 επιβαίνοντες έχουν κρατηθεί από την Τουρκική Ακτοφυλακή και Αστυνομία και πως 444 πλοιάρια με 10.673 επιβαίνοντες έφτασαν στα ελληνικά νησιά. Σημειώνεται παράλληλα πως οι αριθμοί θα ήταν πολύ μεγαλύτεροι εάν το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα δεν προχωρούσε σε «pushbacks». 

Στο ακόλουθο απόσπασμα από άλλη έκθεση του «Aegean Boat Report», αναφέρονται μεγέθη από το 2017 μέχρι και τις 18 Δεκεμβρίου 2022. Έτσι σύμφωνα με τα στοιχεία από το 2017 μέχρι σήμερα, ξεκίνησαν από τα Τουρκικά παράλια 13.978 πλοιάρια με 459.174 επιβαίνοντες. Οι Τουρκικές αρχές σταμάτησαν 7.910 πλοιάρια με 268.090 επιβαίνοντες. Στα ελληνικά νησιά έφτασαν 4.168 πλοιάρια με 140.654 επιβαίνοντες. Και σύμφωνα με το ABR, πραγματοποιήθηκαν pushbacks σε 1.900 πλοιάρια με 50.430 επιβαίνοντες. 

Εκείνο που έχει ενδιαφέρον είναι πως τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην έκθεση, έχουν σαν πηγές την Τουρκική Ακτοφυλακή, την Τουρκική Αστυνομία, τους εθελοντές των ΜΚΟ και τους πρόσφυγες. Δηλαδή, τα στοιχεία προέρχονται από τους επίσημους και ανεπίσημους διακινητές, καθώς και από τους δυστυχείς πρόσφυγες. Έτσι από τη μια πλευρά, οι διακινητές έχοντας σαν κίνητρο τον πλουτισμό τους πάνω στις ελπίδες των προσφύγων και από την άλλη οι πρόσφυγες στην προσπάθεια τους να περάσουν στο ευρωπαϊκό έδαφος, είναι έτοιμοι να αφηγηθούν οποιαδήποτε ιστορία, όπως έχει δείξει κατ’ εξακολούθηση στο παρελθόν, τόσο στα νησιά όσο και στον Έβρο. 

Εκτός από αυτές τις ΜΚΟ υπάρχει και ένα σύμπλεγμα από αρκετές άλλες που παρέχουν σήματα «Alarm», με το που ενημερώνονται από διακινητές όταν κάτι δεν πάει καλά με τη μεταφορά των προσφύγων. Το σενάριο της κινητοποίησης είναι πάντοτε το ίδιο. Σύμφωνα με αυτό, το Λιμενικό Σώμα κάνει pushback στα πλοιάρια, ληστεύει τους πρόσφυγες, αποσπά χρήματα, κινητά τηλέφωνα και κοσμήματα, μισοβυθίζει τα πλοιάρια, αλλά πάντα ξεμένει ένα ενεργό τηλέφωνο για να βγάλει φωτογραφίες, να δώσει στίγμα και να τηλεφωνήσει σε διάφορες ΜΚΟ για να κινητοποιηθούν. 

Ένα κλασσικό παράδειγμα καταγγελίας είναι αυτό που περιγράφεται στο ακόλουθο απόσπασμα από «alarm» της «Watch the Med», όπου βρέθηκαν 27 μετανάστες σε μια κατεστραμμένη βάρκα, που διασώθηκαν από την τουρκική ακτοφυλακή αφού είχαν κτυπηθεί, είχαν ληστευτεί, τους είχαν αφαιρεθεί τα κινητά και τα διαβατήρια. 

Ένα ακόμα παράδειγμα καταγγελίας είναι και αυτό που περιγράφεται ως συμβάν στον Έβρο στις 30 Ιουλίου 2022, με ημερομηνία καταγγελίας στις 9 Δεκεμβρίου 2022, με έναν άνδρα που σύμφωνα με την Med Alarm, φοβόταν πως είχε δηλητηριαστεί, που δεν μπορούσε να αναπνεύσει, που ζητούσε ασθενοφόρο ο οποίος όμως ουδέποτε ανευρέθη, από τις συνοριακές δυνάμεις και την Frontex.

Είναι φανερό πως οι δίαυλοι επικοινωνίας και συνεργασίας ανάμεσα στους επίσημους διακινητές που είναι οι Τουρκικές αρχές, στους ανεπίσημους διακινητές που είναι τα ιδιωτικά κυκλώματα, στους εθελοντές και στις ΜΚΟ υποδοχής και φροντίδας, καθώς και στα ενδιάμεσα κυκλώματα τύπου «Watch» και «Alarm», είναι ισχυροί. Είναι μια καλοστημένη και κερδοφόρα «μπίζνα».

Το «Alarmphone» στις 20 Δεκεμβρίου έκανε αναφορά για νεκρό βρέφος ηλικίας 2 μηνών στη Λέσβο, μέσα σε πλοιάριο που συνετρίβη στα βράχια στις 15 Δεκεμβρίου, με τη μητέρα του βρέφους να αναφέρεται σαν αγνοούμενη. Και συνέχιζε υποστηρίζοντας πως η μητέρα πιθανόν να βρισκόταν ανάμεσα στα άτομα μέσα σε σωσίβια λέμβο που βρέθηκε να πλέει σε τουρκικά ύδατα λίγες ώρες μετά από πιθανό pushback.

Καταγγέλλει τα ελληνικά μέσα και τις αστυνομικές αρχές για συγκάλυψη, ενώ σύμφωνα με τις ανακοινώσεις τόσο της αστυνομίας αλλά και των τοπικών μέσων ενημέρωσης, ο πατέρας του μωρού ανέφερε ότι η βάρκα έπεσε στα βράχια και στην προσπάθειά του να βγει στη στεριά, του έπεσε το μωρό στη θάλασσα. Το μεσημέρι ειδοποιήθηκε το λιμεναρχείο Μυτιλήνης και ασθενοφόρο του ΚΥ Πλωμαρίου και παρέλαβε το μωρό το οποίο ήταν νεκρό. Το βρέφος μεταφέρθηκε στο Βοστάνειο Νοσοκομείο για τη διενέργεια νεκροψίας. Στη βάρκα επέβαιναν 34 άτομα, κυρίως αφρικανικής καταγωγής, που μεταφέρθηκαν στο ΚΥΤ του Καρά Τεπέ. 

Μάλιστα η «Alarmphone» στην καταγγελία της όπως βλέπουμε και στο αντίγραφο του αποσπάσματος που ακολουθεί ανέφερε: «Μπορούμε μόνο να επαναλάβουμε: τα πραγματικά εγκλήματα είναι οι επαναπροωθήσεις και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττονται από την ελληνική κυβέρνηση με τη χρηματοδότηση και υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης! Σε μια περίοδο συνεχών επιθέσεων των ελληνικών κρατικών αρχών κατά μειονοτήτων στην Ελλάδα – με το πιο πρόσφατο περιστατικό τη δολοφονία ενός 16χρονου Ρομά – η βαθιά μας αλληλεγγύη είναι με όλους όσους υποφέρουν και αντιδρούν ενάντια στη θανατηφόρα ρατσιστική βία!»

Ίσως, οι προχθεσινές αποκαλύψεις να είναι μόνο η αρχή στην προσπάθεια ξηλώματος αυτού του πολύχρωμου πουλόβερ, που έχει πλεχθεί από νήματα «ανθρωπισμού» και «ηθικού πλεονεκτήματος της αριστεράς». Υλικά που αποτελούν ένα καλό και προσοδοφόρο εμπόρευμα στα χέρια των επιτήδειων.