Κλίμα εσωστρέφειας που έρχεται να προστεθεί στις συγκρούσεις οι οποίες διεξάγονται μεταξύ των φυλών του ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί η νέα υπόθεση με επίκεντρο τον Νίκο Παππά. Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται να στηρίζει τον στενό του φίλο και συνεργάτη, ενώ ο ίδιος ο πρώην υπουργός και πάλαι ποτέ νούμερο δύο σε κόμμα και κυβέρνηση στέλνει τα δικά του μηνύματα τόσο προς τον πρόεδρο όσο και προς την Κουμουνδούρου και τα στελέχη της.
Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται μπροστά σε νέα αδιέξοδα στον δρόμο προς το συνέδριο αφού η συνομιλία Παππά με τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή τινάζει στον αέρα όλα τα αφηγήματα του ΣΥΡΙΖΑ. Οι αναφορές σε "κάποιους που βγάζουν λεφτά", "στο μαγαζί" και "στις ατζέντες", τα όσα λέει για τον πρώην αρχηγό της ΕΥΠ Γιάννη Ρουμπάτη και τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο εκθέτουν ανεπανόρθωτα την αξιωματική αντιπολίτευση.
Τα όσα πλέον υποστηρίζει ο πρώην υπουργός δύσκολα γίνονται πιστευτά ακόμη και από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, γι' αυτό και ο ίδιος έστειλε μηνύματα αφήνοντας να εννοηθεί πως δεν θα πέσει μόνος του.
Το ερώτημα είναι κατά πόσο θα τον αφήσει πίσω του ο Αλέξης Τσίπρας. Πως θα αποχωριστεί τον στενό του φίλο, τη στιγμή που ακόμη και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ τις παλιές καλές εποχές τους χαρακτήριζαν ως «σιαμαίους». Και κυρίως πως θα καταφέρει να απεγκλωβιστεί από τον άνθρωπο των λεγόμενων «ειδικών αποστολών» της Κουμουνδούρου αρχικά και του Μαξίμου στη συνέχεια. Ο Νίκος Παππάς έχει χειριστεί αρκετές υποθέσεις. Από την περίοδο της αντιπολίτευσης πριν το 2015 και τα πρώτα χρόνια της κυβέρνησης.
Οι σχέσεις Τσίπρα - Παππά
Ο μύθος λέει πως όταν ο Αλέξης Τσίπρας πήρε το δαχτυλίδι από τον Αλέκο Αλαβάνο και βέβαιος για την εσωκομματική νίκη όδευε προς την ηγεσία του τότε Συνασπισμού και μετέπειτα ΣΥΡΙΖΑ, επικοινώνησε με τον φίλο του που ζούσε στην Σκωτία. Τον Νίκο Παππά και του ζήτησε να τα παρατήσει όλα και να γυρίσει στην Ελλάδα για να αναλάβει το πολιτικό του γραφείο.
Με σχέσεις από το 1995, την περίοδο της σπουδάζουσας, οι δύο άνδρες κινήθηκαν σχεδόν παράλληλα. Ο ένας στο προσκήνιο και ο άλλος στα μετόπισθεν. Ήταν μια περίοδος κοινών εξορμήσεων και σχεδιασμών για την επόμενη ημέρα. Όλα γίνονταν από κοινού, όπως κατά καιρούς έχουν αναφέρει στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Νίκος Παππάς είχε φέρει και δικούς του συνεργάτες στην πορεία. Ένας εξ αυτών ο οποίος είχε και τη στενότερη επαφή λόγω της επίσης στενής σχέσης με τον νούμερο δύο του κόμματος, ήταν ο Μανόλης Πετσίτης. Πρόσωπο που στην πορεία αποτέλεσε την αιτία - την δεύτερη μετά την υπόθεση των αδειών των καναλιών- για να αρχίσει να σπάει η σχέση των δύο ανδρών.
Βέβαια δεν υπήρξε διάρρηξη σχέσεων. Αντιθέτως ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να τον επιβάλλει μέχρι και ως γραμματέα του Κόμματος. Ενός κόμματος που ποτέ δεν είδε με καλό μάτι τον Νίκο Παππά και ουδέποτε τον αποδέχθηκε επί της ουσίας. Οι τσακωμοί άλλωστε με τους παλαιοκομματικούς ήταν και είναι διαρκείς. Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Βούτσης, Νίκος Φίλης και άλλοι τηρούσαν πάντα αποστάσεις από αυτόν. Ακόμη και ο Αλέκος Φλαμπουράρης και ο Θανάσης Καρτερός. Γνώριζαν όμως τη στενή σχέση με τον Τσίπρα. Κυρίως το γεγονός πως ο Νίκος Παππάς γνωρίζει τα πάντα γύρω από την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ όλα αυτά τα χρόνια.
Ο ίδιος άλλωστε αναλάμβανε συγκεκριμένες αποστολές που μετά το 2010 αλλά κυρίως μετά το 2012 ήταν όλο και περισσότερο απόρρητες. Ο ίδιος μύθος λέει πως ήταν και αυτός που έκανε τις πρώτες επαφές με τον «αντιμνημονιακό» Πάνο Καμμένο πολύ πριν τη συγκυβέρνηση του Ιανουαρίου του 2015.
Ήταν επίσης το πρόσωπο που εστάλη μέχρι και την μακρινή Βενεζουέλα στο πλαίσιο της σύσφιξης των σχέσεων με το καθεστώς Μαδούρο, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ακόμη στην αντιπολίτευση το 2013.
Πάγωμα των σχέσεων
Οι σχέσεις πάγωσαν μετά την παταγώδη αποτυχία της προσπάθειας να ποδηγετηθούν τα μέσα ενημέρωσης, αρχής γενομένης των καναλιών και του διαγωνισμού των αδειών. Ακολούθησαν και άλλες περιπτώσεις. Ο Πετσίτης, μια εξ αυτών, η καταγγελία του Β. Μαρινάκη πως του ζητήθηκε να χρηματοδοτήσει τον Καλογρίτσα για να πάρει άδεια και άλλα πολλά. Ο Νίκος Παππάς εμφανίζεται σχεδόν παντού αλλά η υπερέκθεσή του έφερε ουκ ολίγες φορές σε δύσκολη θέση τον Αλέξη Τσίπρα.
Τώρα τον αναγκάζει να τον στηρίξει επισήμως και να λάβει αποφάσεις, για ένα πρόσωπο που θεωρείται και εκ των πρωτεργατών της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε όπως λένε τα ίδια τα παλαιά στελέχη του κόμματος, είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσει να σταθεί αφού οι παλαιότεροι αποφεύγουν τις επαφές με τον ίδιο.
Είναι χαρακτηριστικό πως μετά και τις νέες αποκαλύψεις δεν έλειψαν αυτοί που τήρησαν αποστάσεις. Όπως έγινε και τις ημέρες του "Μανόλο" όταν ο γραμματέας του Κόμματος Πάνος Σκουρλέτης ζητούσε και επισήμως εξηγήσεις.
Στην πορεία προς το συνέδριο οι κόντρες του Παππά με τα στελέχη είναι και θα είναι διαρκείς. Πολλά εξ' αυτών εκτιμούν πως βρισκόταν και συνεχίζει να βρίσκεται πίσω από κάθε επίθεση που έχουν δεχθεί ακόμη και από φίλα προσκείμενα μέσα ενημέρωσης αλλά και από "τρολς" του διαδικτύου, τα οποία συνδέονται μαζί του από την εποχή που αυτά δρούσαν στα υπόγεια της Κουμουνδούρου, όταν ο Νίκος Παππάς ήταν διευθυντής του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα.
Πρέπει να σημειωθεί πως μετά τις εκλογές οι πιέσεις για απομάκρυνση του Ν. Παππά ήταν συνεχείς. Δεν έπιασαν όμως τόπο. Ο Αλέξης Τσίπρας θα δυσκολευτεί να αδειάσει τον στενότερο ίσως συνεργάτη που είχε καθ' όλη την έως τώρα πολιτική του πορεία. Το πρόσωπο των ειδικών αποστολών.
Από την άλλη πλευρά ο ίδιος ο Νίκος Παππάς δεν δείχνει διατεθειμένος να διευκολύνει την κατάσταση και να «πέσει» αμαχητί. Τα όσα είπε χθες στο ΜEGA είναι χαρακτηριστικά και αποτελούν σαφή μηνύματα προς όλους. Έβαλε μπροστά την τότε κυβέρνηση σχετικά με τις επαφές με τον Σάμπυ Μιωνή, τη θέση που κατείχε ως υπουργός Επικρατείας και ενώ φάνηκε να καλύπτει τον πρώην πρωθυπουργό λέγοντας πως δεν ήξερε τίποτα την περίοδο εκείνη, εντούτοις δήλωσε πως εκείνος ενημερώθηκε μετά. Χωρίς να διευκρινίσει πότε, αλλά και την χρονική περίοδο κατά την οποία ακολούθησαν άλλες συναντήσεις με τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή.
Η συνέχεια αναμένεται με ενδιαφέρον. Πολύ, δε, περισσότερο αν ο Αλέξης Τσίπρας αποφασίσει να αφήσει πίσω και τον Νίκο Παππά προκειμένου να κυριαρχήσει πολιτικά κυρίως στο κόμμα του, το οποίο ζει σε ρυθμούς εμφυλιοπολεμικού κλίματος.
Αν οι δρόμοι των «σιαμαίων» χωριστούν και εις εξ αυτών βρεθεί να αντιμετωπίζει και άλλου είδους προβλήματα, τότε ουδείς γνωρίζει τις συνέπειες. Πολύ δε περισσότερο αν προστεθούν στις υπάρχουσες και νέες υποθέσεις.