Του Αλέξανδρου Διαμάντη
Πριν καν αρχίσει τελείωσε η προανακριτική για τον Γιάννο Παπαντωνίου. Με συνοπτικές διαδικασίες τα μέλη της αποφάσισαν να περάσουν στην σύνταξη του σχετικού πορίσματος, το οποίο δεν αποκλείεται να σταλεί στις αρμόδιες δικαστικές αρχές, όπως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις. Τι έγινε όμως σε αυτούς τους (λίγους μήνες) που στην αίθουσα 151 πίσω από τις κλειστές πόρτες συζητούσαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων; Η απάντηση είναι (σχεδόν) τίποτα!
Και τούτο διότι ακόμα και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέληξαν στο συμπέρασμα που από την αρχή είχαν διατυμπανίσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ότι η Βουλή δεν έχει αρμοδιότητα σχετικά με το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος, την ώρα που η κατηγορία της απιστίας έχει από καιρό παραγραφεί! Με άλλα λόγια, ακόμα κι αν όντως ο Γιάννος Παπαντωνίου έχει τελέσει τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται, η τακτική δικαιοσύνη έχει τον λόγο, και όχι η Βουλή.
Γίνεται, πλέον, σαφές ότι μοναδική στόχευση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να κερδίσει πόντους επικοινωνιακά στις δύο συνεδριάσεις της Ολομέλειας, την μια για την σύσταση και την άλλη(που θα γίνει) για την έγκριση του πορίσματος. Πηγές, δε, προσκείμενες στην αντιπολίτευση υποστηρίζουν ότι τα πρόσφατα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τους λογαριασμούς του Γιάννου και της συζύγου του και τα αδήλωτα εισοδήματα (περί τα 1.900.000 ευρώ) ήταν απλά ένα προπέτασμα καπνού, καθώς ήταν γνωστά στις αρμόδιες αρχές, οι οποίες έχουν επιληφθεί της υπόθεσης. Τώρα, απλά, δόθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, έτσι ώστε να «κρυφτεί» το γεγονός ότι οι βουλευτές της πλειοψηφίας υιοθέτησαν (κατόπιν εορτής) την γραμμή της αντιπολίτευσης.
Την ίδια ώρα, εντύπωση προκάλεσε η φημολογία περί σύστασης εξεταστική επιτροπής για τον Γιάννο Παπαντώνιου, κατόπιν αιτήματος της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Για να συμβεί κάτι τέτοιο πρέπει 60 βουλευτές να υπογράψουν το αίτημα, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που θα έχουν προκύψει. Το συγκεκριμένο σενάριο, αν και ακούστηκε, δεν θεωρείται ότι λαμβάνει αρκετές πιθανότητες να υλοποιηθεί, μια και η συνήθης διαδρομή είναι να γίνεται πρώτα η εξεταστική, κι αν προκύψουν ευθύνες, να συσταθεί προανακριτική επιτροπή.
«Θα πρόκειται για νέο… φιάσκο», σχολίαζαν ορισμένοι στο άκουσμα της συγκεκριμένης πρότασης, η οποία, πάντως, και στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνει να συγκεντρώνει και πολλούς… φίλους.
Το βάρος στην Εξεταστική για την Υγεία
Υπό αυτά τα δεδομένα τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ ρίχνουν το βάρος τους στην Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία. Πρώτος μάρτυρας θα είναι – εκτός συγκλονιστικού απροόπτου – την ερχόμενη Πέμπτη ο προφυλακισμένος πρώην πρόεδρος του «Ερρίκος Ντυνάν», Ανδρέας Μαρτίνης, με του οποίου την ρητορική φαίνεται ότι εναγκαλίζεται η κυβέρνηση. Απομένει να φανεί η στάση που θα κρατήσουν οι βουλευτές της πλειοψηφίας, αν δηλαδή θα υιοθετήσουν άκριτα όσα ισχυριστεί ο κ. Μαρτίνης και τον «βοηθήσουν» να πει τα ονόματα που οι ίδιοι επιθυμούν, ανεξάρτητα εάν ενδεχομένως δεν έχουν εμπλοκή ή τον αντιμετωπίσουν με σκεπτικισμό. Από ότι φαίνεται η πρώτη επιλογή θα είναι αυτή που θα επικρατήσει…