Γράφαμε πριν μια εβδομάδα ότι κυβερνητικό στέλεχος που έχει κάποια ώσμωση, αν όχι επίγνωση, της ατμόσφαιρας πραγμάτων στο Μέγαρο Μαξίμου, μας είχε πει ότι ο ουδείς γνωρίζει «αν» και «τι» έχει αποφασίσει ο Πρωθυπουργός σε σχέση με τον χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών, «εκτός από τον τελευταίο κολλητό του», εννοώντας τον Δ/ντη του γραφείο πρωθυπουργικού τύπου Θανάση Καρτερό.
Είχε συμπληρώσει όμως: «Αν δεις να νομοθετεί ενάντια στη θέληση των δανειστών, τότε πάμε για πρόωρες εκλογές».
Αυτός είναι και λόγος που σήμερα «εκλογολογεί» η στήλη πιθανολογώντας πρόωρες εκλογές, ενώ ως τώρα είχε αποφύγει να υποκύψει στον πειρασμό της σεναριολογίας που κυριαρχεί από το Φθινόπωρο στα μίντια. Η ευφάνταστη «κολοκυθιά» του πότε θα γίνουν εκλογές, έχει ξεκινήσει τουλάχιστον από τον Οκτώβριο.
Η κυβέρνηση ενημέρωσε χθες με non paper ότι την Παρασκευή κατατίθεται η ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας στη βάση της συμφωνίας κυβέρνησης –τραπεζών.
Προκάλεσε αίσθηση καθότι οι δανειστές ήταν ανένδοτοι, και για πρώτη φορά όρθωναν αντιρρήσεις σε κυβερνητικές προθέσεις.
Σε κάθε περίπτωση η κατάθεση δεν παύει να είναι μονομερής ενέργεια. Σημειώνεται ότι χθες ο επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία για το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη μέχρι το Eurogroup της 5ης Απριλίου, σημειώνοντας ωστόσο ότι είναι πολύπλοκο σχέδιο και δεν θα πρέπει να υπάρξουν αντίστοιχα προβλήματα με αυτά του νόμου Κατσέλη. Παράλληλα αποδυναμώνοντας την κυβερνητική άποψη περί μικρού ποσού 200 εκ. τον χρόνο, απάντησε ότι φαίνεται διαχειρίσιμο αλλά σε ορίζοντα τετραετίας φτάνει τα 800 εκ. ως εκ τούτου θα δημιουργείτο θέμα με την Διεύθυνση Ανταγωνισμού, άρα συμβατότητας με το κοινοτικό δίκαιο.
Άλλωστε στελέχη της ΚΤΕ και του SSM ζητούν να συρρικνωθεί το εύρος κάλυψης των δανειοληπτών που μπορούν να ενταχθούν στο σχήμα, όσο και των επιχειρηματικών δανείων με ενέχυρο την πρώτη κατοικία. Πρέπει να προστατεύονται εκείνοι που αποδεδειγμένα χρήσουν προστασίας.
Βέβαια η όλη κίνηση δεν αποκλείεται να είναι μία ακόμη θεατρική παράσταση από αυτές στις οποίες επιδίδεται η κυβέρνηση για να δείξει ότι είναι προστάτης των φτωχών και αντιστέκεται στους κακούς. Σε κάτι τέτοιο προσβλέπουν ευρωπαϊκές πηγές, σύμφωνα με το κρατικό ΑΠΕ, οι οποίες τόνισαν με νόημα ότι «Ενα θέμα είναι τι θα κατατεθεί στο Κοινοβούλιο, αλλά ένα άλλο είναι τι θα ψηφιστεί»!
Πρόσθεταν ότι ναι μεν η τελική απόφαση για την πρώτη κατοικία είναι πολιτική και ανήκει στην κυβέρνηση, αλλά εκτός από την συμφωνία των τραπεζών χρειάζεται και η έγκριση της ΕΚΤ που εποπτεύει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Η Ελλάδα, παρότι εκτός προγράμματος, έχει αναλάβει δεσμεύσεις στις οποίες δεν μπορούν να υπάρξουν παρεκκλίσεις.
Βέβαια η κυβέρνηση δεν είναι η πρώτη φορά που προχωρεί σε μονομερή κίνηση αφού κάτι παρόμοιο έχει πράξει με την παράταση στα πέντε νησιά του Αιγαίου και την αύξηση του κατώτατου μισθού.
Όμως το μέγεθος του προβλήματος των κόκκινων δανείων υπερβαίνει τη μικρή επίδραση ενός ρουσφετιού σε μια συγκεκριμένη κοινωνική κατηγορία. Είναι άλλου μεγέθους και θα καθορίσει σημαντικά το μέλλον του τραπεζικού συστήματος, άρα της Οικονομίας.
Παράλληλα, μπορεί να μην υπάρξει πρόβλημα ρευστότητας εάν δεν ληφθούν τα 970 εκ , αλλά θα αλλοιωθεί εκ νέου η εικόνα της χώρας, θα χαλάσει το σχετικά ευοίωνο κλίμα και θα δυσχερανθεί η επόμενη έξοδος στις αγορές. Αυτό θα στερήσει και τη δυνατότητα αυτάρεσκων ιαχών στην κυβέρνηση.
Σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανάγκη εκ νέου ένα ηρωικό αντιστασιακό αφήγημα για να ρετουσάρει λίγο το στραπατσαρισμένο προφίλ του. Τα κόκκινα δάνεια αποτελούν ευκαιρία, και ενδεχομένως καλή αφορμή για την κήρυξη πρόωρων εκλογών. Ως τις 5 Απριλίου θα ξέρουμε.
Γιάννης Σιδέρης