Την προσεχή εβδομάδα θα κυρωθεί από τη Βουλή η συμφωνία Αθήνας-Σκοπίων σχετικά με την εγκατάσταση συνοριακού σημείου διέλευσης στην περιοχή της λίμνης Πρέσπας.
Την ανακοίνωση αυτή έκανε η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Σία Αναγνωστοπούλου σε σχετική σύσκεψη, υπό την προεδρία της, στο υπουργείο Εξωτερικών.
Μετά την κύρωση της Συμφωνίας θα ακολουθήσει η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης και σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, όπως ενημέρωσε η κ. Αναγνωστοπούλου.
Τι ορίζει η συμφωνία
Όπως ορίζεται από τη συμφωνία μέσα σε διάστημα 30 ημερών από την κύρωσή της θα συγκροτηθεί Κοινή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων αρμόδια για την εφαρμογή της συμφωνίας που θα αποτελείται από αντιπροσώπους από την Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία.
«Χαίρομαι που αποδεικνύεται η σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών για την τοπική κοινωνία» σημείωσε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, η αναπληρώτρια υπουργός και κάλεσε «κάθε συναρμόδια υπηρεσία να κάνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ό,τι πρέπει να γίνει ώστε να προχωρήσει σύννομα η υλοποίηση της συμφωνίας για τον συνοριακό σταθμό στον Λαιμό του δήμου Πρεσπών».
Στη σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών συμμετείχαν ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, Βασίλειος Μιχελάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας Περιβάλλοντος και Μεταφορών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Γέρου και ο δήμαρχος Πρεσπών, Παναγιώτης Πασχαλίδης καθώς και εκπρόσωποι συναρμόδιων υπουργείων.
Στη σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών συμμετείχαν ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας, Βασίλειος Μιχελάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας Περιβάλλοντος και Μεταφορών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Γέρου και ο δήμαρχος Πρεσπών, Παναγιώτης Πασχαλίδης καθώς και εκπρόσωποι συναρμόδιων υπουργείων.
Όπως γίνεται γνωστό από την ανακοίνωση, τονίστηκε πως η δημιουργία συνοριακού σταθμού στην περιοχή αποτελεί χρόνιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας των Πρεσπών, που υποστηρίζεται από τον δήμο Πρεσπών και την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με στόχο την αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής και τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη. Επίσης, επισημαίνεται πως οι συμμετέχοντες παρουσίασαν την πορεία των μελετών (οδική σύνδεση, κτιριακές εγκαταστάσεις για τις αστυνομικές και τελωνειακές αρχές, κ.ά.), ενώ συζητήθηκε και η υποβολή πρότασης ένταξης στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα INTERREG.