Διέξοδο μετά την αποτυχία στις συμφωνίες με τους δανειστές βρίσκει η κυβέρνηση διοχετεύοντας ότι επίκειται ο διαχωρισμός κράτους - Εκκλησίας. Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι ο ίδιος πρωθυπουργός απέπεμψε τον Νίκο Φίλη επειδή το απαίτησε ο προκαθήμενος της Εκκλησίας.
Παράλληλα, στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση του Συντάγματος γίνεται λόγος για καθιέρωση πλήρους διακριτότητας Κράτους - Εκκλησίας με πλήρη σεβασμό στον ιστορικό της ρόλο και με ρητή κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους με αναγνώριση της Ορθοδοξίας ως ιστορικά επικρατούσας θρησκείας
Η διακριτότητα ωστόσο, στην οποία έχουν αναφερθεί και άλλα κόμματα, απέχει του διαχωρισμού.
Εντωμεταξύ, η αλλαγή ατζέντας προωθείται και εν μέρει επιτυγχάνεται ακριβώς επειδή ήδη οι βουλευτές ερωτώνται για τον υποτιθέμενο διαχωρισμό και τοποθετούνται υπέρ.
Υπέρ του διαχωρισμού Κράτους - Εκκλησιάς τάχθηκε με δηλώσεις του ο Υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουικ, λέγοντας ότι θα δώσει μάχη στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ, όπου αναμένεται ζωηρή συζήτηση όπως είπε, για να περάσουν οι απόψεις του.
«Είναι αναγκαίος ο διαχωρισμός Κράτους - Εκκλησιάς γιατί θα συσπειρώσει μεγάλο μέρος του ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε τη Δευτέρα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο βουλευτής Γιώργος Κυρίτσης.
«Οι σχέσεις Κράτους - Εκκλησιάς είναι σημαντικότερες από το όνομα των Σκοπίων», πρόσθεσε σημειώνοντας πάντως ότι μπορεί να βρεθεί μια μέση οδός με τη συμφωνία της Εκκλησίας.
«Πρέπει να τεθεί, κατά τη γνώμη μου, το θέμα. Νομίζω έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να υπάρξει ο διαχωρισμός στο πλαίσιο της κατανόησης και των αμοιβαίων απόψεων, οι οποίες συγκλίνουν σε αυτό το θέμα», δήλωσε σήμερα και ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής στην ΕΡΤ.
Ακόμη, σε δηλώσεις του χτες ο Νίκος Παππάς είπε ότι με την ευκαιρία της συνταγματικής αναθεώρησης θα πρέπει να γίνει πιο λειτουργική αυτή η σχέση, προσθέτοντας ότι η μισθοδοσία των ιερέων θα συνεχιστεί. Επίσης, είπε ότι ο πρωθυπουργός εγκαίρως άνοιξε το ζήτημα και θα πάμε στις απαραίτητες θεσμικές τομές που χρειάζεται η Ελλάδα μετά την κρίση.
Φωτογραφία: Ιntime