Live η συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας

Live η συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας

Ξεκίνησε λίγο μετά τις 18.00 το απόγευμα της Τετάρτης, στη Βουλή, η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης για την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων. Σήμερα και αύριο θα πάρουν τον λόγο βουλευτές και υπουργοί. Την Παρασκευή στο βήμα της Ολομέλειας θα ανέβουν οι πολιτικοί αρχηγοί και στη συνέχεια, το απόγευμα της ίδιας ημέρας, θα ακολουθήσει ονομαστική ψηφοφορία.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ήταν ο πρώτος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που πήρε τον λόγο στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Επέλεξε να ανοίξει την παρέμβασή του, σχολιάζοντας όσα είχε δηλώσει νωρίτερα ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, σε σχέση με το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η κυβερνητική πλειοψηφία κατά τη διάρκεια της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας.

Ο κ. Τζανακόπουλος που χαρακτήρισε «αρχηγό εγκληματικής οργάνωσης» τον πρωθυπουργό, κατήγγειλε ότι «και μόνο η επιχείρηση συγκάλυψης που εξελίχθηκε, είναι απόδειξη της ενοχής του». Χαρακτήρισε επίσης κατάπτυστη την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου σε βάρος του προέδρου της ΑΔΑΕ, «έναν δημόσιο λειτουργό που είχε το σθένος να κάνει το καθήκον του». Αναφερόμενος δε στον κ. Ντογιάκο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η κυβέρνηση μετέτρεψε και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου σε εκτελεστικό βραχίονα του εγκληματικού σχεδίου του κ. Μητσοτάκη.

Φίλης: Η επιχείρηση συμψηφισμού της κυβέρνησης συνιστά ομολογία ενοχής

Σήμερα, 8 χρόνια από την εκλογική νίκη του λαού και του ΣΥΡΙΖΑ στις 25/1/2015, αναλαμβάνουμε μια νέα ιστορική πρωτοβουλία, να απαλλάξουμε τη χώρα από το όνειδος της παραμονής της ΝΔ στην εξουσία, τόνισε στην ομιλία του, ο εκ των εισηγητών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επί της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση, Νίκος Φίλης. "Σπάμε τον πάγο" της εκτροπής και της συγκάλυψης των υποκλοπών" είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: Σε λίγους μήνες, σε μιαν άλλη ανοιξιάτικη/καλοκαιρινή 25η Ιανουαρίου, ο λαός θα κάνει την τελική εκκαθάριση του καθεστώτος Μητσοτάκη, και θα φέρει στη εξουσία μια νέα προοδευτική-δημοκρατική κυβέρνηση, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, που σημείωσε ότι "ο πρωθυπουργός πιάστηκε με τον κοριό στο αυτί" επέκρινε επίσης τη ΝΔ ότι προχωρά σε "επιχείριση πλαστού συμψηφισμού", η οποία - όπως είπε - "συνιστά ομολογία ενοχής".

Άδωνις Γεωργιάδης: Άθλιοι συκοφάντες και λασπολόγοι δεν μπορείτε να μας κουνάτε το δάκτυλο

«Μην τολμάτε ποτέ εσείς οι άθλιοι συκοφάντες και λασπολόγοι να κουνάτε το δάκτυλο στη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τα υπόλοιπα θα τα πούμε στην κάλπη με τον ελληνικό λαό» ανέφερε ο υπουργός Επενδύσεων και Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη συζήτηση, στην Ολομέλεια της Βουλής, της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Γεωργιάδης κατήγγειλε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης «ως έναν εκ των μεγαλύτερων υποκριτών της ελληνικής πολιτικής σκηνής». Ανέφερε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι «όσο πιθανό είναι να βρείτε τον τάφο της μικρής Μαρίας στον Έβρο, τόσο πιθανό είναι να γίνει πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας ξανά στην Ελλάδα». Καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει φτάσει να επιρρίπτει με πρωτοσέλιδα φιλικών του εφημερίδων «λάσπη ακόμα και κατά του αρχηγού του ΓΕΘΑ κ. Φλώρου ο οποίος τιμά τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας».

Ο υπουργός εγκάλεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι ενδιαφέρεται για την «δικαιοσύνη» αλα κάρτ, λέγοντας πως «χθες συνελήφθη από την ΕΛ.ΑΣ ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης ο κ. Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης, ο "κουκουλοφόρος" μάρτυρας με τον οποίο στήσατε τη σκευωρία Novartis» και «ακόμα δεν έχουμε ακούσει μια συγνώμη από εσάς». «Αυτή», είπε, «είναι η πίστη σας στην Δικαιοσύνη». «Παραμένετε τα ίδια άθλια υποκείμενα, σκευωροί της Δημοκρατίας», είστε «κόμμα λασπολόγων».

Ανέφερε πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν εκείνη που παραμονές των εκλογών άλλαξε τον Ποινικό Κώδικα, όπου μεταξύ άλλων μετέτρεψε την τηλεφωνική υποκλοπή από κακούργημα σε πλημμέλημα. Για αυτό, σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης «δεν σας πιστεύει κανείς, όταν λέτε ότι σας ενδιαφέρει το θέμα των υποκλοπών». Επισήμανε, ότι οι εταιρεία intellexia πήρε την άδεια λειτουργίας της επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το πρώτο της μεγάλο έργο από το Δημόσιο το έλαβε από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Τόσκα, που ο γιός του δούλευε στην εταιρεία. Γι' αυτό και «δεν μπορείτε σήμερα, να μας κουνάτε το δάκτυλο».

O κ. Γεωργιάδης αναρωτήθηκε εάν στον ΣΥΡΙΖΑ «θυμούνται ακόμα τον κ. Στέργιο Πιτσιώρλα ή εάν ξέχασαν πως η ΕΥΠ επί των ημερών τους τον παρακολουθούσε». Επίσης αναφέρθηκε και στις καταθέσεις του κ. Χρ. Καλογρίτσα και της γραμματέως του στο Ειδικό Δικαστήριο όπου δικάζεται ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Νίκος Παππάς, λέγοντας ότι «σήμερα, το Ειδικό Δικαστήριο αποφάσισε η κατάθεση της γραμματέως του κ. Καλογρίτσα να πάει στον αρμόδιο εισαγγελέα ώστε να ξεκινήσει έρευνα για το εάν πράγματι ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε μαύρα χρήματα σε σακούλες από τον κ. Καλογρίτσα».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, με παρέμβασή του, εγκάλεσε τον υπουργό Επενδύσεων και Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, ότι με την τοποθέτησή του «δεν είπε ούτε μια λέξη για τις υποκλοπές. Μας είπε για τον Νίκο Παππά, τον Σταύρο Κοντονή, τον «Σαράφη», αλλά ούτε κουβέντα για το εάν υπήρξε παρακολούθηση του κ. Χατζηδάκη, έλεγε ψέματα ο πρωθυπουργός όταν έλεγε ότι δεν είναι δυνατόν να παρακολουθείτο ο κ. Χατζηδάκης. Μας κάνατε επίθεση επειδή προσπαθούσαμε να καταλάβουμε εάν παρακολουθείτο ο κ. Φλώρος; Ντροπή σας […] εδώ είστε κατηγορούμενοι και ο ελληνικός λαός θέλει να ξέρει εάν υπήρξαν παρακολουθήσεις και παρακράτος. Αντί να κατηγορείτε τον κ. Τσίπρα για θέατρο κοιτάξτε το καθρέφτη σας…».

Δ. Μαρκόπουλος: Πολιτικός απατεώνας ο κ. Τσίπρας

Σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά στον αρχηγό του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα, αλλά και στον επικεφαλής της ΑΔΑΕ, Χρήστο Ράμμο, άσκησε ο εισηγητής και βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Μαρκόπουλος, στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης στην Ολομέλεια της Βουλής. Ο κ. Μαρκόπουλος κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι είναι «βουτηγμένη στη λάσπη», χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα «πολιτικό απατεώνα» και τόνισε ότι ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ είναι «η πέμπτη φάλαγγα του ΣΥΡΙΖΑ».

«Αν νομίζετε ότι μας φοβίζετε με την πρόταση μομφής, ένα θα σας πω: Θα σας χορέψουμε στο ταψί. Ο κ Τσίπρας ανεβάζει το ίδιο κακό έργο και αυτοσυστήνεται ως ο άφθαρτος και ο ιππότης της αποκάλυψης. Ποιος; Ο ενορχηστρωτής, ο ουσιαστικός, της Νοβάρτις», ανέφερε ο κ. Μαρκόπουλος και πρόσθεσε: «Και αν ο κ. Τσίπρας αποκαλεί τον έλληνα πρωθυπουργό εγκέφαλο εγκληματικού δικτύου, εμείς έχουμε το δικαίωμα να τον αποκαλέσουμε πολιτικό απατεώνα. Γιατί πολιτικοί απατεώνες μόνο λένε ότι δεν παρακολουθούνταν πολιτικά πρόσωπα και αποκαλύπτεται ότι 4 πρώην υπουργοί του παρακολουθούνταν. Ο κ. Τρίπρας, που έλεγε τους απατεώνες κουκουλοφόρους ήρωες, είναι θράσος να χαρακτηρίζει τον πρωθυπουργό εγκέφαλο εγκληματικό δικτύου. Με απατεώνες ποινικοποιήσατε την πολιτική ζωή του τόπου. Με κουκουλοφόρους κατηγορήσατε 10 πολιτικά πρόσωπα».

Και ο κ. Μαρκόπουλος συνέχισε: «Ο Αλέξης Τσίπρας είναι απολογούμενος, εδώ και καιρό, για σειρά άλλων προσώπων που κατηγορούνται ως απατεώνες, για τον κ. Πετσίτη, τον κ. Αρσενίου. Εσείς στον ΣΥΡΙΖΑ είστε χωμένοι μέσα στη λάσπη.. Λέτε πως υπάρχουν δικαστές στην Αθήνα. Βεβαίως υπάρχουν και ξέρετε ποιους δικάζουν στην Αθήνα; Τον Παπαγγελόπουλο και τον Παππά δικάζουνε για κατάχρηση εξουσίας, για το Καλογρίτσα channel. Δικάζουν και για τις σακούλες που πήγαιναν στο κόμμα σας. Να απολογηθείτε. Που πήγαν τα λεφτά; Στη Κουμουνδούρου; Να απολογηθεί ο κ. Τσίπρας για τις σακούλες».

Με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς αναφέρθηκε ο κ. Μαρκόπουλος, στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, Χρήστο Ράμμο, χαρακτηρίζοντας τον άνθρωπο για όλες τις δουλειές. «Ο κ. Τσίπρας δεν πήρε φάκελο χθες αλλά το σκονάκι που του έγραψε ο κ. Ράμμος. Ντροπή του κ. Ράμμου. Μήπως ξεπληρώνει γραμμάτια διορισμού του στην ΑΔΑΕ; Ο κ. Ράμμος λειτούργησε ως «καμπέιν μάνατζερ του ΣΥΡΙΖΑ και όχι ως επικεφαλής Ανεξάρτητης Αρχής. Να μας απαντήσει ο κ. Ράμμος. Επιδιώκει ναι ή όχι μελλοντικό πολιτικό ρόλο στις επόμενες εκλογές; Τον προκαλούμε να πάρει θέση. Όχι μισόλογα», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Δεν μπορεί ο κ. Ράμμος να εξελίσσεται ως «ντιλίβερι μπόι» του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί δεν ρώτησε τα υπόλοιπα μέλη της ΑΔΑΕ; Τσιφλίκι του είναι; Τι νομίζει ότι είναι ο κ. Ράμμος; Πολιτειακός παράγοντας»;

«Κατηγορώ τον κ. Ράμμο για αγνόηση της Ολομέλειας της ΑΔΑΕ, για πολιτικοποίση μιας Ανεξάρτητης Αρχής, για μονομέρεια, για προσπάθεια εμπλοκής του στις επερχόμενες εκλογές γιατί την είδε σε πολιτειακό παράγοντα. Ο κ. Ράμμος είναι η πέμπτη φάλαγγα του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ο κρυφός Συριζαϊκός κρυφός άσσος. Είναι μειωμένης αξιοπιστίας επικεφαλής Ανεξάρτητης Αρχής και δίνει την αίσθηση είτε καθοδηγούμενου είτε καθοδηγητή», τόνισε ο κ. Μαρκόπουλος και κατέληξε: «Σήμερα ο κ. Τσίπρας υπερέβη τα εσκαμμένα. Δίχασε και πάλι. Τη Παρασκευή όμως θα πάρει την απάντηση που του αξίζει και την τελική απάντηση θα την πάρει στις επερχόμενες εκλογές οι οποίες θα τον πάνε εκεί που πρέπει να πάει. Θα γίνει ένας πρόωρα συνταξιοδοτημένος, στα 48 του χρόνια, πρώην αρχηγός κόμματος».

Σπίρτζης: Ύβρεις και αλαζονεία των στελεχών της ΝΔ

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Χρήστος Σπίρτζης, καταλογίζοντας της «πλούσιο, δυσώδη και άρρωστο αντιδημοκρατικό καθεστώς παρακολουθήσεων», τονίζοντας ότι τώρα υπάρχουν τα αποδεικτικά στοιχεία και θα πρέπει να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις.

Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια, επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης από την αξιωματική αντιπολίτευση, ο κ. Σπίρτζης έκανε λόγο για ύβρεις και αλαζονεία των στελεχών της ΝΔ και τόνισε ότι σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας τίναξε στον αέρα το φασίζουσας λογικής σχέδιο της.

«Με τις πράξεις της κυβέρνησης και του ίδιου του κ. Μητσοτάκη η ντροπή βαρέθηκε να ντρέπεται. Και σήμερα παρακολουθήσαμε οι ύβρεις, η αλαζονεία, το ψέμα, η τοξικότητα και η υποκρισία να υποκλίνονται στα στελέχη της ΝΔ και στην κυβέρνηση των παρακολουθήσεων», ανέφερε ο κ. Σπίρτζης.

«Λίγες μέρες πριν εκφραστεί αυθεντικά ο ελληνικός λαός, πριν διώξει το καθεστώς Μητσοτάκη και το επιτελικό του κράτος, λίγες μέρες πριν φύγει η κυβέρνηση της ακρίβειας, των 8,5 δισ. ευρώ απευθείας αναθέσεων, της απάνθρωπης κατάντιας της δημόσιας υγείας και του κοινωνικού κράτους, οι αποκαλύψεις των παρακολουθήσεων γίνανε αποδείξεις. Το περιτύλιγμα των άριστων σύγχρονων πολιτικών, η προπαγάνδα των «Μένουμε Ευρώπη» βγήκε, και αποκαλύφθηκε το σάπιο, το παλιό καθεστώς της δεξιάς παράδοσης των Κυπατζήδων, του νόμου και της τάξης, των απειλών, της δολοφονίας χαρακτήρων, όπως αυτές επιχειρήθηκαν σήμερα για τον κ. Ράμμο», πρόσθεσε.

«Ήσασταν, είστε και θα είστε η παράταξη της ΚΥΠ, των παρακολουθήσεων, των μαύρων σελίδων της πολιτικής ιστορίας. Ήσασταν, είστε και θα είστε η παράταξη της πτώχευσης, της ξενιτιάς των νέων ανθρώπων, της προπαγάνδας, των λίγων μεγάλων συμφερόντων. Το παρόν και το μέλλον σας είναι οι μαύρες σελίδες του παρελθόντος σας. Ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε η παράταξη της κοινωνικής δικαιοσύνης, του κράτους δικαίου, του πατριωτισμού, των αγώνων για την ελευθερία και την δημοκρατία για την Ευρώπη των λαών για το συμφέρον του ελληνικού λαού», συνέχισε.

«Θέλω να ευχηθώ στον κ. Μητσοτάκη και στην κυβέρνησή του επειδή η τιμή, τιμή δεν έχει, καλό ταξίδι στην Ιαπωνία. Στη χώρα που όταν χάνεται η τιμή κάνουνε χαρακίρι», κατέληξε ο κ. Σπίρτζης.

Καιρίδης: Καλοδεχούμενη η πρόταση δυσπιστίας για να τα συζητήσουμε όλα

«Καλοδεχούμενη η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ για να τα συζητήσουμε όλα» ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Καιρίδης μιλώντας στην Ολομέλεια.

Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ως «χρεοκοπημένο πολιτικά» κόμμα, που εδώ και τέσσερα χρόνια «δεν μπορεί να αρθρώσει εναλλακτική πολιτική και νομίζει πως με μια εξωθεσμική παρέμβαση μπορεί να επηρεάσουν το επικείμενο εις βάρους του εκλογικό αποτέλεσμα». «Ο ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο βουλευτής της ΝΔ έχει «δομικές και θεσμικές αμαρτίες» που «για να τις ξεπεράσει επενδύει σε τοξικότητα» και του καταλόγισε ότι «εργαλειοποιείτε τις Ανεξάρτητες Αρχές, που μέχρι χθες περιφρονούσατε και αποστρεφόσασταν»

Ο κ. Καιρίδης, χαρακτήρισε το αίτημα που κατέθεσε τον Δεκέμβριο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρα στην ΑΔΑΕ «είναι παράνομο, στο βαθμό που δεν ζητούσε πληροφορίες για τον ίδιο, αλλά για τρίτα πρόσωπα».

Υποστήριξε ότι το αίτημα του κ. Τσίπρα «ήταν προσχηματικό για να δώσει το πρόσχημα στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ να του δώσει πληροφορίες». Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, σημείωσε, «αντί να το απορρίψει το αίτημα Τσίπρα, δέχθηκε και του έδωσε πληροφορίες!» Τόνισε πως το Σύνταγμα και ο ιδρυτικός νόμος της ΑΔΑΕ «είναι απόλυτα ξεκάθαρα. Η ΑΔΑΕ έχει έναν και μόνο στόχο. Την προάσπιση του απορρήτου. Όλα τα υπόλοιπα ευγενή περί Δημοκρατίας αφορούν άλλους θεσμούς όπως την Δικαιοσύνη». Αναρωτήθηκε, μεταξύ άλλων, «πότε άλλοτε στο παρελθόν, η ΑΔΑΕ έδωσε προσωποποιημένες πληροφορίες σε πολιτικούς αρχηγούς;»

Παράλληλα ζήτησε από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη να απαντήσει σε αυτό που αναγράφηκε στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» ότι «ζήτησε από μέλος της ΑΔΑΕ να αλλάξει την ψήφο του».

Γεραπετρίτης: Πώς γνώριζε ο Τσίπρας για τους έξι πολίτες;

Τα άμεσα αντανακλαστικά του πρωθυπουργού στην υπόθεση υποκλοπών επικαλέστηκε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του από το βήμα της Βουλής. Όπως είπε, «αμέσως ανελήφθη η πολιτική ευθύνη, αμέσως αλλαγή διοίκησης στην ΕΥΠ, αμέσως οι κοινοβουλευτικοί μηχανισμοί». Πρόσθεσε πως έγινε παραπομπή στη δικαιοσύνη για όλα τα ζητήματα που προέκυψαν ώστε να υπάρξει διαλεύκανση».

Μιλώντας για τον κ. Τσίπρα, δήλωσε ότι «είπε μια αποστροφή που έχει χαρακτήρα διχαστικό. Μίλησε ότι υπάρχουν δικασταί εν Αθήναις. Να μιλάς με βαρύτατους ανοίκειους χαρακτηρισμούς, τι σημαίνει;». Ο κ. Γεραπετρίτης, αναρωτήθηκε παράλληλα, που γνώριζε ο κ. Τσίπρας τα ονόματα των 6 πολιτών που ανέφερε και αν είχε άδεια για να διαρρεύσει τα προσωπικά τους δεδομένα και αν πράγματι αναφέρεται στην επιστολή που έστειλε ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ. Διερωτήθηκε επίσης, αν υπήρχε άδεια ώστε να αναφέρει τα 6 ονόματα των πολιτικών. Επεσήμανε παράλληλα, ότι ο Αλέξης Τσίπρας, από τις 8 Δεκεμβρίου ανέφερε τα ονόματα υπουργού και αρχηγού ΓΕΕΘΑ και επέμεινε στο πώς το γνώριζε αυτό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Απαντώντας στους σκληρούς χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησε ο κ. Τσίπρας κατά του πρωθυπουργού, τόνισε ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό ως αρχηγό συμμορίας. «Υπάρχει ένα στοιχείο που να συνδέει τον πρωθυπουργό; Υπάρχει κάποιος; Οι εικασίες και οι υπερβάσεις για να φτιαχτεί μια κατασκευή είναι πραγματικά ασκήσεις ακροβατικής κατασκευής», τόνισε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, ο κ. Γεραπετρίτης, όπως είπε, «για τις ανεξάρτητες αρχές θα πρέπει να πούμε κάτι αυτονόητο. Κανείς υπεράνω του νόμου. Όλοι υπόκεινται στο σύνταγμα και τους νόμους. Όταν αναφέρεται ο αρχηγός σε δικαστές κάνει ένα σφάλμα. Είναι διοικητικό όργανο δεν είναι δικαστής. Ήταν δικαστής». Παράλληλα, άφησε αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας «για να μην πούμε, και στο ποια είναι η γενικότερη φιλοσοφία του ΣΥΡΙΖΑ για τις ανεξάρτητες αρχές».

Τσακαλώτος: Πιστεύετε ότι είναι πράκτορας του ΣΥΡΙΖΑ ο Ράμμος;

Η τοποθέτηση του υπουργού Επικρατείας προκάλεσε την αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδη Τσακαλώτου που είπε «Τι μας είπατε; Ότι σας έκανε μεγάλη εντύπωση η επίθεση Τσίπρα στην κα Βλάχου. Ήσασταν εδώ στις ομιλίες Χατζηβασιλείου και Μαρκόπουλου. Είπαν ότι ήταν πράκτορας του ΣΥΡΙΖΑ ο Ράμμος. Το πιστεύετε εσείς κ. Γεραπετρίτη; Ότι ο Ράμμος είναι πιόνι του ΣΥΡΙΖΑ;

Η κα Βλάχου γιατί υπέγραφε τις εντολές του παράνομου δικτύου; Αν δεν ήταν το Μαξίμου ποιος έδινε τις εντολές και γιατί τις υπέγραφε η κα Βλάχου; Τι θα μας πείτε; Πείτε μας ότι είναι λάθος η κριτική μας γιατί όντως οι κ.κ. Χατζηδάκης και Φλώρος ήταν κίνδυνοι για την δημόσια ασφάλεια. Από τον μόνο θεσμό που μάθαμε κάτι για τις παρακολουθήσεις είναι η ΑΔΑΕ και εσείς τους κάνετε επιθέσεις. Ακούστηκε ότι ο κ. Ράμμος είναι τσιράκι του ΣΥΡΙΖΑ. Κάνατε τα πάντα για να μην υπάρξει φως στην υπόθεση αυτή και τώρα που βγήκε το φως εσείς επιτίθεστε στον επικεφαλής της ανεξάρτητης αρχής. Είναι ντροπή για εσάς που είστε ακαδημαϊκός».

Στην τοποθέτηση αυτή, απάντησε ο κ. Γεραπετρίτης ζητώντας από τον κ. Τσακαλώτο να ανακαλέσει τους χαρακτηρισμούς, «ντροπή» που προανέφερε. Όπως τόνισε, δέχεται πάντοτε κριτική αλλά όχι τους χαρακτηρισμούς. Υπογράμμισε, δε, ότι δεν δίνουμε «σκονάκι» στους βουλευτές μας.

Παφίλης: Δεν λέει μόνο η κυβέρνηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούσε, το λέει και ο Ρουμπάτης

Ακολούθως ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του ψηφίζει την μομφή κατά της κυβέρνησης αλλά πολιτικά καταδικάζει και την αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ. «Εμείς ψηφίζουμε την μομφή κατά της κυβέρνησης. Δεν την ψηφίζουμε τώρα ούτε έχουμε ελπίδα ότι θα περάσει στο κοινοβούλιο. Εμείς την μομφή την ψηφίζουμε από την πρώτη στιγμή στο δρόμο και τους αγώνες του λαϊκού κινήματος. Ψηφίζουμε μομφή και για τον ΣΥΡΙΖΑ έστω και αν είναι αντιπολίτευση. Γιατί; Γιατί η όξυνση που γίνεται με αφορμή τις παρακολουθήσεις είναι τεχνίτη παραπλανητική και υποκριτική. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι παρακολουθεί η κυβέρνηση, η κυβέρνηση λέει ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθεί και δεν το λέει μόνο η κυβέρνηση το λέει και ο Ρουμπάτης»

Ανταπαντώντας ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε «οι βουλευτές σας και ο αρχηγός σας μίλησαν με ένταση για την εισαγγελική λειτουργό που όλοι μας οφείλουμε να περιβάλλουμε με εμπιστοσύνη. Δικαιοσύνη αλα καρτ δεν υπάρχει. Αναφερθήκατε στα ονόματα Χατζηδάκης και Φλώρος. Που τα γνωρίζετε;»

Τι προηγήθηκε

Την πρόταση κατάθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, λέγοντας ότι δε μπορούν να παραμείνουν στη θέση τους. “Η πρόταση έχει στόχο την υπεράσπιση της Δημοκρατίας, της Διαφάνειας και της Δικαιοσύνης. Η ελληνική κοινωνία ζει εδώ και έξι μήνες τις αποκαλύψεις για ασύλληπτο αριθμό υποκλοπών“, είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τόνισε πως η χώρα βρίσκεται στη δίνη της πιο εκτεταμένης και βαθιάς εκτροπής από τους κανόνες δικαίου, που είδε η χώρα μετά το 1974. Μίλησε για πρωτοφανές σκάνδαλο όπου δημοσιογράφοι, ευρωβουλευτές, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υπουργοί, επιχειρηματίες, στελέχη των ενόπλων μας δυνάμεων, έγιναν στόχοι ενός ρυπαρού εγκληματικού δικτύου με συντονιστή τον πρωθυπουργό.

“Σας ευγνωμονούμε για την ευκαιρία να αντιπαρατεθούμε“, απάντησε ο Γιώργος Γεραπετρίτης. “Η αντιπαράθεση θα είναι πολύ προφανής, είναι νωπές και οι δύο διακυβερνήσεις“, είπε ο υπουργός Επικρατείας και πρόσθεσε: “σας είχαμε χάσει, υπήρχε μερική αφωνία και δεν ήταν από ίωση“.

Από την Κρήτη όπου περιοδεύει ο πρωθυπουργός σχολίασε την πρόταση δυσπιστίας και την χαρακτήρισε ως «μια καλή ευκαιρία όχι μόνο για να επαναβεβαιώσουμε τη συνοχή της ομάδας μου αλλά να γίνει η σύγκριση. Επιδιώκω σύγκριση και όχι σύγκρουση. Ελάτε να συγκρίνουμε λοιπόν τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ τέσσερα χρόνια και τι κάναμε εμείς. Και νομίζω θα είναι αρκετά καταλυτική αυτή η σύγκριση. Θα μας δοθεί η ευκαιρία να την κάνουμε στη Βουλή στις επόμενες μέρες. Να μιλήσουν οι υπουργοί για το έργο τους και βέβαια θα μιλήσουμε και για τα θέματα του Κράτους Δικαίου. Γιατί και εκεί δεν πρέπει να ξεχνάμε όσα έγιναν την περασμένη τετραετία». Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, «η κυβέρνησή μας δεν θα κουραστεί να αντιμετωπίζει προβλήματα στην πράξη, να σχεδιάζει το μέλλον με αισιοδοξία αλλά και με τεχνοκρατική επάρκεια». Επιπλέον σημείωσε πως «καθώς πλησιάζουμε στις εκλογές την Ανοιξη νομίζω ότι οι επιλογές των πολιτών είναι συγκεκριμένες. Να μιλήσουμε για το μέλλον ή να βουλιάξουμε τη χώρα στο διχασμό και την πόλωση».

 

 

 Τι προβλέπεται - Η διαδικασία

«Πρόταση δυσπιστίας» είναι η πρόταση που καταθέτει κόμμα της αντιπολίτευσης στη Βουλή των Ελλήνων, με σκοπό το Σώμα να άρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση ή από μέλος της.

Το καθεστώς που διέπει τη διαδικασία περιγράφεται πρωτίστως στο άρθρο 84 του Συντάγματος και με πιο αναλυτικό τρόπο στο άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής.

Βάσει του άρθρου 84, η πρόταση δυσπιστίας κατατίθεται, εφόσον φέρει την υπογραφή του 1/6 του όλου αριθμού των βουλευτών (δηλαδή από 50 βουλευτές) και πρέπει να περιλαμβάνει με σαφήνεια τα θέματα, για τα οποία οι βουλευτές αίρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση εν συνόλω ή από κάποιο μέλος της.

Οι βουλευτές καταθέτουν την πρόταση προς τον Πρόεδρο της Βουλής κατά τη διάρκεια μιας δημόσιας συνεδρίασης του Σώματος. Σε περίπτωση που η πρόταση υπογράφεται, όπως προαναφέρθηκε, από τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό βουλευτών, τότε η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύο ημέρες, εκτός κι αν η κυβέρνηση ζητήσει να ξεκινήσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.

Σε ό,τι αφορά τα χρονικά περιθώρια, ο Κανονισμός της Βουλής επισημαίνει πως η συζήτηση στην Ολομέλεια ολοκληρώνεται το αργότερο τη δωδεκάτη νυκτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της με ονομαστική ψηφοφορία.

Σύμφωνα, πάντα με το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής, η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας ξεκινά με την ομιλία δύο τουλάχιστον βουλευτών από εκείνους που την υπέγραψαν. Παράλληλα, μέχρι το τέλος της ομιλίας των δύο βουλευτών, συντάσσεται ο πλήρης κατάλογος των ομιλητών που θα τοποθετηθούν ενώπιον της Ολομέλειας.

Προκειμένου να γίνει δεκτή η πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης εν συνόλω ή κατά κάποιου μέλους, θα πρέπει να έχει υπερψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151 βουλευτές).

Επισημαίνει ότι δεν μπορεί να υποβληθεί εκ νέου πρόταση μομφής, εάν δεν έχει συμπληρωθεί χρόνος έξι μηνών, από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός αν υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Το κείμενο της πρότασης δυσπιστίας όπως κατατέθηκε στον πρόεδρο της Βουλής: 
ΘΕΜΑ: «Πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης
(Άρθρα 84, παρ.2 Συντ. και 142 ΚτΒ)»

Το πολίτευμα και η χώρα διέρχονται την πιο σκοτεινή περίοδο από την αποκατάσταση της δημοκρατίας. Είναι πια αποδεδειγμένο ότι πολιτικοί, δημόσια πρόσωπα, ανώτατοι κρατικοί αξιωματούχοι, καθώς και δημοσιογράφοι παρακολουθούνταν, με την επίκληση λόγων εθνικής ασφάλειας, από την υπαγόμενη στον πρωθυπουργό ΕΥΠ. Και υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι τα ίδια πρόσωπα παρακολουθούνταν και με τη χρήση του κατασκοπευτικού λογισμικού predator. Το δυσώδες σκάνδαλο των υποκλοπών είναι ιστορικά πρωτοφανές. Όπως και το βαρύτατο πλήγμα που επιφέρει στους θεσμούς της χώρας και τη δημοκρατική ομαλότητα. Η ευθύνη του πρωθυπουργού ατομικά και της κυβέρνησης συλλογικά είναι τεράστια, αυταπόδεικτη, αντικειμενική και αμεταβίβαστη.
Στο σκάνδαλο των υποκλοπών ήρθε να προστεθεί, μετά τη σταδιακή αποκάλυψή του, το σκάνδαλο της λυσσαλέας προσπάθειάς συγκάλυψής του, η άρνηση κάθε λογοδοσίας, η πάση θυσία προστασία των υπεύθυνων και των αυτουργών της θεσμικής εκτροπής και η προσπάθεια εκφοβισμού των κρατικών λειτουργών, που τιμώντας τη συνταγματική αποστολή τους, διεξάγουν έρευνες για την αποκάλυψη της αλήθειας. 

Όμως, ο κ. Μητσοτάκης, που τόσο καιρό αρνιόταν κάθε ευθύνη, έρχεται πλέον αντιμέτωπος με τα τεκμήρια των ίδιων των πράξεών του. Αποδεικνύεται ότι υπερέβη κατ’ εξακολούθηση τα όρια που θέτουν η συνταγματική τάξη, το κράτος δικαίου και η δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος. Αποδεικνύεται ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του συγκρότησαν ένα μηχανισμό μαζικών παρακολουθήσεων και ότι, όταν άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι των αποκαλύψεων, εκείνος και η κυβέρνησή του επέβαλαν νομοθετικά τη σιωπή και το σκοτάδι και επιχείρησαν να ακρωτηριάσουν την αρμόδια ανεξάρτητη αρχή (άρθρο 87 του ν. 4790/2021, ν. 5002/2022). 

Η πρώτη θεσμική ενέργεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν να αναλάβει ο ίδιος προσωπικά την αρμοδιότητα της ΕΥΠ. Αποδεικνύεται ότι το έκανε προκειμένου να εκτελέσει ένα σχέδιο αυθαίρετης αξιοποίησης της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών με απώτερο σκοπό την κατίσχυση έναντι πάντων, πέρα από κανόνες και αρχές, και την εγκαθίδρυση ενός προσωπικού πολιτικού καθεστώτος. Αναλαμβάνοντας υπό τον άμεσο διοικητικό έλεγχό του την ΕΥΠ, ο κ. Μητσοτάκης ανέλαβε και τον ρόλο του επικεφαλής ενός νοσηρού ιστού παρακολουθήσεων στον οποίο στοχευμένα και εν γνώσει του ενεπλάκησαν ως θύματα όχι μόνο αντίπαλοι, αλλά και στελέχη της ίδιας της Κυβέρνησης και των υπηρεσιών των οποίων προΐσταται. Ο κ. Μητσοτάκης δεν νοείται να παραμένει πρωθυπουργός.

Τεράστιες ευθύνες έχει όμως και η κυβέρνηση συλλογικά. Συμπράττει στην προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου, που παρακωλύει την έρευνα και κάθε εξεταστική διαδικασία, επιχειρεί την απαξίωση της ερευνητικής δημοσιογραφίας, αλλά και της ΑΔΑΕ. Δεν νοείται να παραμένει στη θέση της μια Κυβέρνηση, τα μέλη της οποίας είναι εν δυνάμει παρακολουθούμενα και εν δυνάμει εκβιαζόμενα. Πόσω μάλλον όταν, μ’ αυτόν το φόβο να κρέμεται πάνω από το κεφάλι τους, οι υπουργοί καλούνται να υλοποιήσουν ανάλγητες κυβερνητικές πολιτικές –κατεδάφιση του ΕΣΥ, ανοχή αισχροκέρδειας, αδιαφορία για τη φτωχοποίηση και την υπερχρέωση των πολιτών και την αντιμετώπιση της πανδημίας, υποχώρηση της θέσης της χώρας στο διεθνές περιβάλλον κ.ά.– που ικανοποιούν τα συμφέροντα λίγων και ισχυρών.

Ο αγώνας του κ. Μητσοτάκη να αποκρύψει από τη λαϊκή κρίση την ηθική χρεοκοπία του έχει ξεπεράσει κάθε όριο, οδηγώντας στο διασυρμό κάθε άλλου θεσμού (Βουλή, δικαιοσύνη, ανεξάρτητες αρχές). Ο καθεστωτισμός του μεταδίδεται ως αντιδημοκρατική, θεσμική πανδημία, απομακρύνοντας τη χώρα από το ευρωπαϊκό κεκτημένο του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας.
Η παραμονή στη διακυβέρνηση της χώρας όσων εργαλειοποίησαν την εθνική ασφάλεια χάριν αλλότριων συμφερόντων είναι επικίνδυνη για τα δικαιώματα, για τη δημοκρατία και για την ασφάλεια της χώρας. Η πρωτοφανής νοοτροπία αυθαίρετης και ιδιοτελούς άσκησης της εξουσίας αποτελεί στρατηγική επιλογή αυτής της Κυβέρνησης, η οποία έχει ήδη απωλέσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, προσβάλλοντας τόσο βαριά τη δημοκρατία που δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία ούτε για μια στιγμή ακόμα. 

Για τους λόγους αυτούς υποβάλλουμε πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης. 


ΟΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Τσίπρας Αλέξης

Γεροβασίλη Όλγα

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αγαθοπούλου Ειρήνη

Αδαμοπούλου Αγγελική

Αθανασίου Αθανάσιος (Νάσος)

Αλεξιάδης Τρύφωνας

Αμανατίδης Ιωάννης

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αποστόλου Ευάγγελος

Αραχωβίτης Σταύρος

Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)

Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος

Αχτσιόγλου Ευτυχία (Έφη) 

Βαγενά Άννα

Βαρδάκης Σωκράτης

Βαρεμένος Γεώργιος

Βασιλικός Βασίλης

Βερναρδάκης Χριστόφορος

Βέττα Καλλιόπη

Βίτσας Δημήτριος

Βούτσης Νικόλαος

Γιαννούλης Χρήστος 

Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)

Γκιόλας Ιωάννης

Δραγασάκης Ιωάννης

Δρίτσας Θεόδωρος 

Ελευθεριάδου Σουλτάνα

Ζαχαριάδης Κώστας

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Ζουράρις Κωνσταντίνος

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Καλαματιανός Διονύσιος – Χαράλαμπος

Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)

Κατρούγκαλος Γεώργιος

Κάτσης Μάριος

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

Κόκκαλης Βασίλειος 

Κουρουμπλής Παναγιώτης

Λάππας Σπυρίδων

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης) 

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μιχαηλίδης Ανδρέας

Μουζάλας Ιωάννης

Μπακαδήμα Φωτεινή

Μπαλάφας Ιωάννης

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μπουρνούς Ιωάννης

Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)

Νοτοπούλου Κατερίνα

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Ξανθός Ανδρέας

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

Παπαηλιού Γεώργιος 

Παπανάτσιου Αικατερίνη

Παππάς Νικόλαος

Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)

Πολάκης Παύλος

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Ραγκούσης Ιωάννης

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)

Σκουρολιάκος Παναγιώτης

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Σπίρτζης Χρήστος

Συρμαλένιος Νικόλαος

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τζάκρη Θεοδώρα

Τζανακόπουλος Δημήτριος

Τζούφη Μερόπη

Τόλκας Άγγελος

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Τσακαλώτος Ευκλείδης

Τσίπρας Γεώργιος

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νικόλαος

Φλαμπουράρης Αλέξανδρος 

Φωτίου Θεανώ

Χαρίτου Δημήτριος (Τάκης)

Χαρίτσης Αλέξανδρος (Αλέξης)

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος