Με στόχο την συζήτηση των ουσιαστικών, αλλά και πρακτικών πτυχών της συνεργασίας των τριών χωρών, πραγματοποιείται σήμερα στην Λευκωσία η πρώτη τριμερής συνάντηση Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ.
Στη συνάντηση, η οποία, πραγματοποιείται κατόπιν πρωτοβουλίας του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της κυπριακής Βουλής, Αβέρωφ Νεοφύτου, συμμετέχουν οι πρόεδροι και μέλη των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών αρμόδιων για θέματα εξωτερικής πολιτικής των τριών χωρών.
Πρόταση της κυπριακής πλευράς είναι οι συναντήσεις να θεσμοθετηθούν σε ετήσια βάση, με σκοπό τη συζήτηση θεμάτων που άπτονται της εγκαθιδρυθείσας τριμερούς συνεργασίας στο κυβερνητικό επίπεδο, αλλά και γενικότερα θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.
Την έναρξη των εργασιών της συνάντησης κήρυξε ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, ενώ οι αντιπροσωπείες έγιναν δεκτές από τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.
Ο κ. Ομήρου, στο χαιρετισμό του κατά την έναρξη των εργασιών της τριμερούς συνάντησης, είπε ότι η εμβάθυνση των σχέσεων των τριών χωρών προωθεί συνθήκες ειρήνης, σταθερότητας, συνεργασίας και ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή.
Η συνεργασία, προσέθεσε, αναβαθμίζει περαιτέρω τους φιλικούς δεσμούς σε επίπεδο κοινοβουλίων ιδιαίτερα σε μια περίοδο μεγάλης έντασης στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Η συνεργασία των τριών χωρών, είπε ο Γιαννάκης Ομήρου, προκειμένου να αποκρούσουν τέτοιες σοβαρές απειλές και προκλήσεις, θα αποδειχθεί ωφέλιμη για τις τρεις χώρες και το λαό τους, όπως επίσης και για την περιοχή γενικότερα.
Σημείωσε ότι «η διακοινοβουλευτική συνεργασία σε θέματα ανταλλαγής πληροφοριών, τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών δίδει ώθηση στη συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ η οποία εδραιώθηκε σε πολλαπλά επίπεδα».
Από την πλευρά του ο κ. Νεοφύτου χαρακτήρισε τη συνάντηση ως θετικό βήμα προς την κατεύθυνση «της διασφάλισης της σταθερότητας στην ταραγμένη περιοχή μας» και σημείωσε ότι τα κοινοβούλια των τριών χωρών θα κληθούν κάποια στιγμή να μετατρέψουν σε νομοθεσία τις αποφάσεις, που λαμβάνονται σε επίπεδο κυβερνήσεων.
Η κοινοβουλευτική διπλωματία, είπε, μπορεί να εργαστεί σε τομείς στους οποίους δεν μπορούν να φτάσουν οι κυβερνήσεις.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ