Ο Απόστολος Τζιτζικώστας θεωρείται ως ο καταλληλότερος για να κερδίσει τον Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έχει πρωτιά μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ στην μάχη για την ηγεσία σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας e-voice για λογαριασμό της ηλεκτρονικής σελίδας του Ελεύθερου Τύπου www.e-typos.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης στους πολίτες που ψήφισαν ΝΔ στις προηγούμενες εθνικές εκλογές, ο κ. Μεϊμαράκης προηγείται στην «πρόθεση ψήφου» της γαλάζιας κάλπης με ποσοστό 39,1%. Ακολουθεί ο κ. Τζιτζικώστας με 31,3%, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 17,2%, ο Αδωνις Γεωργιάδης με 8,7%. Η εικόνα αλλάζει στην πρόθεση ψήφου στο σύνολο των ψηφοφόρων όπου ο Απόστολος Τζιτζικώστας προηγείται με 34,8%, ακολουθεί ο κ. Μεϊμαράκης με 29,7%, ο κ. Μητσοτάκης με 12,7% και ο κ. Γεωργιάδης με 6,9%.
Ο Απόστολος Τζιτζικώστας θεωρείται νέος και άφθαρτος από το 48,1%, ακολουθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 21,2%, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης με 9,4% και ο Αδωνις Γεωργιάδης με 9,1%. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης χαρακτηρίζεται ως «έμπειρος» από το 53,4% και ακολουθούν Απόστολος Τζιτζικώστας (16,8%) Κ. Μητσοτάκης (12,4%) και Αδ. Γεωργιάδης (7,1%). Επίσης, μεγάλη είναι η διαφορά ως προς το «ενωτικός υποψήφιος πρόεδρος» με τον κ. Μεϊμαράκη να προηγείται με ποσοστό 51,3% και να ακολουθούν Απ. Τζιτζικώστας (15,9%), Κ. Μητσοτάκης (11,3%), Αδ. Γεωργιάδης (2,8%).
Στο ερώτημα ποιος μπορεί να νικήσει τον κ. Τσίπρα ο κ. Τζιτζικώστας συγκεντρώνει 25%, ο κ. Μεϊμαράκης 18,8%, ο κ. Μητσοτάκης 13,3% και ο κ. Γεωργιάδης 8,6%. «Κανένας» απαντά το 22,1%. Στην ερώτηση ποιον από τους 4 υποψήφιους πιστεύετε ότι θα προτιμούσε ο κ. Τσίπρας για αντίπαλο στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, ο κ. Μεϊμαράκης έρχεται πρώτος με 30,4%, δεύτερος ο κ. Γεωργιάδης με 28,7%, τρίτος ο κ. Μητσοτάκης με 12,1% και τέταρτος ο κ. Τζιτζικώστας με 10,4%.
Στο ερώτημα ποιος υποψήφιος μπορεί να δημιουργήσει ελπίδα, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας συγκεντρώνει ποσοστό 21,8%, «κανένας» απαντά το 20,5%, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει 15μ3%, ο Β. Μεϊμαράκης 13,9% και ο κ. Γεωργιάδης 7,2%. Για την πάταξη της διαφθοράς, καταλληλότερος με ποσοστό 24,3% θεωρείται ο κ. Τζιτζικώστας και ακολουθεί οριακά ο κ. Μεϊμαράκης με 21,6%. Τρίτος ο κ. Μητσοτάκης με 14,9% και τέταρτος ο κ. Γεωργιάδης με 13,4%.
"Συμπάθεια" για τον Ευ. Μεϊμαράκη
Η αίσθηση που προκαλούν οι μετεκλογικές εξελίξεις και το κυβερνητικό έργο αφενός αλλά και οι εξελίξεις στο εσωτερικό της ΝΔ με την κούρσα για την αρχηγία στο επίκεντρο αφετέρου, είναι οι δύο ενότητες στις οποίες χωρίζεται η νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του ΣΚΑΪ.
Σταθερά απαισιόδοξοι (70,5%) οι Έλληνες για το μέλλον τους, στην συντριπτική τους πλειοψηφία (73,5%) θεωρούν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κατορθώσει να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια μέχρι το τέλος της 4ετίας.
Δηλώνουν σε αντίστοιχο υψηλότατο ποσοστό ότι οι μετεκλογικές εξελίξεις έχουν πάρει τον λάθος δρόμο (78%) αλλά και ότι είναι δυσαρεστημένοι με τις επιδόσεις της κυβέρνησης (86%).
Για τις εξελίξεις στη ΝΔ, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, μεταξύ των υποψηφίων, συγκεντρώνει την συμπάθεια των ερωτηθέντων, καθώς θα ήταν κατά πλειοψηφία αυτός που θα επέλεγαν για να συζητήσουν ένα σοβαρό πρόβλημα μαζί του, αλλά και ως παρέα για ένα.... δείπνο. Θα ήταν όμως και ο σύμβουλος ΥΠΟΙΚ και ΥΠΕΞ που θα προτιμούσαν αν ήταν οι ίδιοι υπουργοί. Εν τέλει ο νυν αρχηγός της ΝΔ είναι το πρόσωπο που θα επέλεγαν (26% των ερωτηθέντων ανεξαρτήτως κόμματος συνολικά αλλά και 47,5% των ψηφοφόρων της ΝΔ ειδικά, με στοιχεία Σεπτεμβρίου) για πρόεδρο της παράταξης, καθώς και ο υποψήφιος που θεωρούν οι ερωτηθέντες (56%) ότι τελικά θα εκλεγεί στη θέση αυτή.
Πάντως (στο σύνολο), ο Απόστολος Τζιτζικώστας ακολουθεί στις προτιμήσεις των ερωτηθέντων, έπεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τελευταίος τερματίζει ο Άδωνις Γεωργιάδης, με εξαιρετικά ενδιαφέρουσες διαφοροποιήσεις, όμως, σε επιμέρους ερωτήματα.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ο "Κανένας" ήταν η πρώτη αυθόρμητη απάντηση σε αρκετές ερωτήσεις.
Τέλος, σε ποσοστό 61%, οι ερωτηθέντες προκρίνουν την διαδικασία εκλογής προέδρου της ΝΔ από τη βάση της παράταξης.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ