Του Γιάννη Κ.Τρουπή
Δεν πέρασε πολύς καιρός, περίπου έξι μήνες, από μία συνάντηση που όταν πραγματοποιήθηκε, μάλλον είχε πέρασε στα ψιλά της επικαιρότητας τουλάχιστον ως προς το την πραγματική ατζέντα.
Ήταν Παρασκευή 11 Ιανουαρίου, όταν στο δημόσιο διάλογο όλοι μιλούσαν για την συμφωνία των Πρεσπών και την στάση της ΝΔ. Μία στάση, η οποία ήταν αντίθετη με την θέση που είχε λάβει το ΕΛΚ και συνεπώς την καθιστούσε λίγο πολύ το “μαύρο πρόβατο” εντός της ευρωπαϊκής της οικογένειας. Την μέρα εκείνη λοιπόν ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης συναντούσε την Άνγκελα Μέρκελ στην κατοικία του Γερμανού πρεσβευτή στην Αθήνα, στο πλαίσιο της επίσκεψη της καγκελαρίου στην Ελλάδα.
Τότε όλοι θεώρησαν ότι το τετ α τετ είχε γίνει προκειμένου να πιεστεί η ΝΔ να πει “ναι” στην συμφωνία των Πρεσπών. Υπό αυτό το πρίσμα άλλωστε την είχαν παρουσιάσει όλα τα ΜΜΕ εκείνη την μέρα.
Η πραγματικότητα όμως μοιάζει να είναι μάλλον διαφορετική τουλάχιστον ως προς την ουσία.
Η διαρροή που είχε ακολουθήσει τότε της συνάντησης έκανε λόγο για εκτενή παρουσίαση από την πλευρά του κ.Μητσοτάκη της πρότασης του για την επόμενη μέρα της χώρας , στοιχείο που είχε σχεδόν μονοπωλήσει το τετ α τετ, όπως σημείωνε με νόημα η “γαλάζια” διαρροή.
Την μέρα εκείνη λίγοι θέλησαν να προσεγγίσουν το περιεχόμενο της συνάντησης στο πλαίσιο της “διαρροής”.
«Μιλήσαμε για την ελληνική οικονομία, τα προβλήματα της οποίας κάποιοι στις Βρυξέλλες επιμένουν να εξωραΐζουν για λόγους πρόσκαιρων εντυπώσεων καθώς και για το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με τη δραστική μείωση των φόρων, την προσέλκυση νέων επενδύσεων και ένα ευρύ πλέγμα μεταρρυθμίσεων, ώστε να βγει η χώρα οριστικά από την κρίση» είχε πει αμέσως μετά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σήμερα, έξι μήνες μετά, εκείνη η διαρροή φαίνεται πως ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα, μια και στις 11 Ιανουαρίου έμπαινε το πλαίσιο για όλα όσα θα επακολουθούσαν σε σχέση με την στρατηγική της ΝΔ στο ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Όπως επιμένουν σήμερα καλά ενημερωμένες πηγές στην συνάντηση Μητσοτάκη Μέρκελ στην γερμανική πρεσβευτική κατοικία τέθηκαν οι βάσεις ώστε για πρώτη φορά η αρχηγός της μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης να ακούσει το σχέδιο του τότε αρχηγού της αντιπολίτευσης και σημερινού πρωθυπουργού.
Ήταν η πρώτη φορά που ο κ.Μητσοτάκης εξηγούσε με τόση σαφήνεια στην κ. Μέρκελ πως με “όπλο” την υλοποίηση ενός φιλόδοξου προγράμματος μεταρρυθμίσεων εκ μέρους της ΝΔ, θα προσπαθούσε να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους ότι ο στόχος του 3,5% πλεονάσματος θα πρέπει να μειωθεί.
Σχεδόν μισό χρόνο μετά, ο κ.Μητσοτάκης είναι πλέον πρωθυπουργός και ετοιμάζεται να κάνει πράξη το πρόγραμμα αυτό που εκτιμά ότι θα οδηγήσει στην ανάκτηση της αξιοπιστίας της Ελλάδας, ως ενδιάμεσο βήμα πριν ζητήσει την μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Όπως αποδεικνύεται τελικά για την συγκεκριμένη τακτική του Έλληνα πρωθυπουργού η Γερμανίδα Καγκελάριος είναι σαφώς ενημερωμένη από τις αρχές του 2019 και η συνάντηση που θα έχουν στο τέλος Αυγούστου στο Βερολίνο θα αποτελέσει έναν ακόμα κομμάτι στο παζλ της μεγάλης προσπάθειας του κ.Μητσοτάκη για μείωση των πλεονασμάτων και την παράλληλη δημιουργία μεγαλύτερου δημοσιονομικού χώρου.