Έντονες διεργασίες παρατηρούνται στην κυβέρνηση, μετά την απαίτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να νομοθετηθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας, αφού οι… προφορικές διαβεβαιώσεις των τραπεζών, δεν φαίνεται να πείθουν τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη η κίνηση των 53+, η πολιτική κίνηση “ΠΡΑΤΤΩ” του Νίκου Κοτζιά, αλλά και βουλευτές όπως ο Νίκος Φίλης και άλλοι, έχουν απαιτήσει τόσο δημόσια όσο και στα όργανα του κόμματος να ληφθούν πρωτοβουλίες για την α'' κατοικία.
Και μπορεί, χθες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας να μην υπήρξαν «γκρίνιες», ωστόσο οι βουλευτές βρίσκονται ουσιαστικά στα κάγκελα. Από την πλευρά του το Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να ηρεμήσει τα πνεύματα, διαρρέει ότι στην επόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής (19 – 20 Ιανουαρίου) το ζήτημα θα συζητηθεί εκτενώς, ενώ δεν αποκλείεται μέχρι τότε η «συνεννόηση» της κυβέρνησης με τις τράπεζες να έχει επιφέρει εξελίξεις, είτε θετικές είτε αρνητικές. Με άλλα λόγια, στο τραπέζι βρίσκεται μια ενδεχόμενη επέκταση του νόμου Σταθάκη- Κατσέλη, η οποία –όμως- θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί από τις τράπεζες.
Το «πρόβλημα» πάντως του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει να κάνει μόνο με το γεγονός ότι ενδεχομένως να πλειστηριαστούν λαϊκές κατοικίες, αλλά είναι και πολιτικό. Και τούτο διότι, «χάνεται» το αριστερό αφήγημα, ενώ κόμματα που βρίσκονται αριστερά από τον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκουν πάτημα για συνεχείς επιθέσεις. ΚΚΕ, Παναγιώτης Λαφαζάνης αλλά και η Ζωή Κωνσταντοπούλου σηκώνουν την παντιέρα της επανάστασης, με αποτέλεσμα ο Αλέξης Τσίπρας να φοβάται ότι θα χάσει την δεξαμενή των αριστερών ψηφοφόρων.
Το πολυνομοσχέδιο «Ρυθμίσεις για την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής και άλλες διατάξεις» που κατατέθηκε στη Βουλή και αριθμεί 1.500 σελίδες περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τους πλειστηριασμούς, τις απεργίες, το επίδομα τέκνων, το κτηματολόγιο κ.ά.
Σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς οι ρυθμίσεις προβλέπουν μεταξύ άλλων (άρθρο 208) ότι από τις 21.2.2018 οι πλειστηριασμοί διεξάγονται αποκλειστικά και μόνο με ηλεκτρονικά μέσα, ανεξάρτητα από τον χρόνο επίδοσης της επιταγής και επιβολής της κατάσχεσης. Επίσης, για τους πλειστηριασμούς που έχει ήδη οριστεί να πραγματοποιηθούν με φυσικό τρόπο οποτεδήποτε μετά τις 21.2.2018 και έχει ήδη συντελεστεί η σχετική προδικασία του πλειστηριασμού, ο επισπεύδων είναι υποχρεωμένος να γνωστοποιήσει τη μεταβολή του τρόπου και του χρόνου διενέργειας τους με σχετική εντολή προς τον δικαστικό επιμελητή για την έκδοση νέου αποσπάσματος της κατασχετήριας έκθεσης.
Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία, το ν/σ προβλέπει ότι: Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί διενεργούνται μόνο εργάσιμη ημέρα Τετάρτη ή Πέμπτη ή Παρασκευή, από τις 10:00 π.μ. έως τις 14:00 ή από τις 14:00 έως τις 18:00. Σε περίπτωση υποβολής προσφοράς κατά το τελευταίο λεπτό του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, ήτοι από ώρα 13:59:00 έως 13:59:59 ή από ώρα 17:59:00 έως 17:59:59 δίδεται αυτόματη παράταση πέντε (5) λεπτών. Για κάθε προσφορά που υποβάλλεται κατά το τελευταίο λεπτό της παράτασης, δίδεται νέα αυτόματη παράταση πέντε (5) λεπτών, εφόσον υποβληθεί μεγαλύτερη προσφορά. Οι παρατάσεις μπορούν να συνεχισθούν για χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο των δύο (2) ωρών από την ορισθείσα ώρα λήξης του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, οπότε ολοκληρώνεται η διαδικασία υποβολής προσφορών. Ηλεκτρονικός πλειστηριασμός δεν μπορεί να γίνει από 1η Αυγούστου έως 31 Αυγούστου, καθώς και την προηγούμενη και την επομένη εβδομάδα της ημέρας των εκλογών για την ανάδειξη βουλευτών, αντιπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Οργάνων Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Αλέξανδρος Διαμάντης
Φωτογραφία: Ιntime