Του Αλέξανδρου Διαμάντη
Οι φωτιές «έκαψαν» την κυβέρνηση, η τρίτη αξιολόγηση βάζει νέες, αλλά το Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάζει την «απάντησή» του. Μια εκδοχή φυσικά αποτελεί ο ανασχηματισμός, αλλά μέχρι να φτάσουμε εκεί ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει μέσω της ΔΕΘ (9-10 Σεπτεμβρίου) να ξεφύγει (προσωρινά τουλάχιστον) από ένα δύσκολο φθινόπωρο. Η παροχολογία, μια γνωστή τακτική για την κυβέρνηση, που κατά το παρελθόν έχει αποδώσει, ίσως αποτελέσει για μία ακόμη φορά σανίδα σωτηρίας. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο πρωθυπουργός θα μιλήσει για «ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας» και θα αναφερθεί στα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα. Από αυτό, άλλωστε, αναμένεται να «προκύψουν» τα ελάχιστα μέτρα ανακούφισης της Ελληνικής κοινωνίας, πάντα με φειδώ και σίγουρα όχι όπως τα προηγούμενα χρόνια, αφού οι εταίροι… παραμονεύουν.
Σίγουρα, πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας θα εστιάσει στα «ταξικά» νομοσχέδια που έχουν ήδη εγκριθεί από την ελληνική Βουλή. Αυτά της Υγείας και της Παιδείας που έγιναν νόμοι του κράτους, λίγο προτού κλείσει το Κοινοβούλιο για τις καλοκαιρινές διακοπές. Πέραν τούτων ουδέν! Κι αυτό γιατί δυστυχώς για τη χώρα τα δύσκολα βρίσκονται πολύ κοντά.
Όσο κι αν από το Μέγαρο Μαξίμου ευαγγελίζονται μια «καθαρή έξοδο» από τα Μνημόνια το ερχόμενο καλοκαίρι, ακόμα και ο ίδιος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν φαίνεται να το ασπάζεται. Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα, δε, που «μυρίζει» νέα μέτρα, προελεύσεως και εμπνεύσεως ΔΝΤ, δυσκολεύει την ρητορική του πρωθυπουργού. Δεν αποκλείεται, πάντως, ο κ. Τσίπρας να επαναφέρει τα περί εξόδου της χώρας από τα Μνημόνια και την επιτροπεία, κάτι που θα συμβεί με την ολοκλήρωση του προγράμματος. Ούτως ή άλλως πρόκειται για μια ανέξοδη υπόσχεση, αφού ότι είναι να συμβεί, θα συμβεί σε ένα χρόνο.
Σε κάθε περίπτωση, ευτυχή συγκυρία για το Μέγαρο Μαξίμου αποτελούν οι επισκέψεις του Γάλλου Προέδρου Emanuel Macron αλλά και του Ιταλού πρωθυπουργού Paolo Gentiloni (μετά τη ΔΕΘ). Ειδικά από τον πρώτο ο Αλέξης Τσίπρας περιμένει… πολλά, ψάχνοντας ίσως έναν «σύμμαχο», εν όψει της καταγραφής των προαπαιτουμένων στο πρώτο φθινοπωρινό Eurogroup (15 Σεπτεμβρίου) και της επικείμενης τρίτης αξιολόγηση.
Τέλος, η επίσκεψη της η διευθύντρια του ΔΝΤ, Christine Lagarde στις 29 Σεπτεμβρίου ενδεχομένως να αποτελέσει την κρίσιμη καμπή και ουσιαστικά την στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας θα πάρει τις αποφάσεις του. Η στάση που θα κρατήσει η διευθύντρια του IMF, σχετικά με τα μέτρα, το χρέος και τις… δόσεις, δεν αποκλείεται να ποδηγετήσουν τις πρωτοβουλίες του Έλληνα πρωθυπουργού. Δηλαδή, αν θα επιμείνει στην στρατηγική του, αν θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό ή αν θα προετοιμαστεί για μια εκλογική μάχη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την έκβαση της τελευταίας αξιολόγησης.
Φωτογραφία SOOC