«Η κατάσταση με τις πυρκαγιές το φετινό καλοκαίρι είναι τραγική. Οι καμένες εκτάσεις στη χώρα μας είναι τετραπλάσιες από το μέσο όρο των καμένων εκτάσεων της τελευταίας εικοσαετίας. Η πυρκαγιά στον Έβρο καίει για δεκατέσσερις (14) ημέρες και δε φαίνεται προοπτική οριοθέτησης. Ήδη έχει καταστραφεί ο κεντρικός πυρήνας της προστατευόμενης περιοχής, που ήταν μοναδική. Το δάσος της Δαδιάς δε θα το ξαναδούμε. Και είναι ήδη η μεγαλύτερη πυρκαγιά της Ευρώπης με βάση τις καταγραφές των τελευταίων είκοσι χρόνων.
Το ανησυχητικό είναι ότι ο η κυβέρνηση δε δέχτηκε ελλείψεις, καθυστερήσεις και λάθη που οδήγησαν στις πυρκαγιές. Και δεν άνοιξε συζήτηση στη Βουλή για το πώς θα τις αντιμετωπίσουμε, λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Το αρχικό αίτημα και κίνητρο του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ζητήσαμε ήδη από τις 24 Ιουλίου να γίνει αυτή η συζήτηση στη Βουλή, ήταν να αναβαθμίσουμε την επάρκεια της πολιτείας», σημείωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε σημερινή του συνέντευξή στο ραδιοφωνικό σταθμό «Ράδιο Θεσσαλονίκη» και το δημοσιογράφο Σ. Διαμαντόπουλο.
Ο Σ. Φάμελλος στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της πολιτικής ευθύνης του κ. Μητσοτάκη και στη διάψευση σειράς δεσμεύσεων και των εξαγγελιών της κυβέρνησης τα τελευταία τέσσερα χρόνια: «Ζητήσαμε εξηγήσεις για τη διάψευση των δηλώσεων «περί ετοιμότητας» του κ. Μητσοτάκη στις αρχές Ιουλίου. Ζητήσαμε στοιχεία και αποδείξεις για τα αίτια της πυρκαγιάς στη Δαδιά, στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Μητσοτάκης, τα οποία δεν κατατέθηκαν, όπως θα όφειλε. Συντηρούνται έτσι σενάρια συνωμοσιολογίας και εμπρησμών από πρόθεση. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μητσοτάκης έχει συνολικά την ευθύνη για την προστασία της χώρας. Και είναι δεδομένο ότι η μάχη δόθηκε με 3600 κενές θέσεις στην Πυροσβεστική, σύμφωνα με το οργανόγραμμα του 2022, όταν η Δασική Υπηρεσία είναι εξίσου υποστελεχωμένη, εφόσον οι προσλήψεις που είχαν εγκριθεί επί ΣΥΡΙΖΑ το 2019 πάγωσαν για τέσσερα χρόνια, και η Δημόσια Πολιτική Πρόληψης Δασικών Πυρκαγιών επίσης εγκεκριμένη από το 2019 πάγωσε. Χάθηκε χρόνος», υπογράμμισε.
Τόνισε επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί και επιμένει για μια ισχυρή πολιτεία, με δομές, στελεχιακό δυναμικό το οποίο θα αξιολογείται, με τα κατάλληλα μέσα και τεχνογνωσία: «Είναι απαραίτητο και στην περιβαλλοντική πολιτική αλλά και σε όλους τους υπόλοιπους τομείς, όπως για παράδειγμα στην υγεία», υπογράμμισε.
Τέλος, ο Σ.Φάμελλος αναφέρθηκε και στο θέμα της ακρίβειας, η οποία εξακολουθεί να σαρώνει την αγορά, ιδίως σε καύσιμα και τρόφιμα: «Οι πρωτοβουλίες μας με τις πρόσφατες συναντήσεις με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων και την Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος αναδεικνύουν το πρόβλημα που υπάρχει και αφορά όχι μόνο τους καταναλωτές και τα νοικοκυριά που δοκιμάζονται, αλλά και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Η κυβέρνηση περιορίζεται στο Market Pass και στα καλάθια του νοικοκυριού και όχι στον έλεγχο της αγοράς. Από την άλλη πλευρά έχουμε υπερκέρδη που σωρεύονται σε λίγους, πολλαπλάσια της κανονικής κερδοφορίας όπως π.χ. στην περίπτωση των διυλιστηρίων, τα οποία φορολογήθηκαν κατά το ελάχιστο δυνατό για το 2022 επειδή έτσι το επέλεξε η κυβέρνηση» σημείωσε, τονίζοντας ότι τα αυτά υπερκέρδη τα πληρώνουν στο τέλος η επιχειρηματικότητα και τα νοικοκυριά.
Για το θέμα των κερδών των τραπεζών συμπλήρωσε «Προφανώς και ένα μεγάλο θέμα που πιέζει ιδιαίτερα την επιχειρηματικότητα αλλά και τα νοικοκυριά είναι το κόστος των τραπεζικών υπηρεσιών. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε τις ελληνικές τράπεζες στις τρεις πρώτες θέσεις κερδοφορίας της Ευρώπης. Και να υπάρχει τέτοια απόκλιση μεταξύ των επιτοκίων καταθέσεων και των επιτοκίων χορηγήσεων. Είναι προφανές ότι πρέπει να υπάρχει παρέμβαση της κυβέρνηση και της Τράπεζας της Ελλάδας και αυτή η παρέμβαση δεν μπορεί να εξαντληθεί σε μία συνάντηση όπου απλά θα γίνουν συστάσεις. Περιμένουμε συγκεκριμένα μέτρα και αλλαγές και είναι ευθύνη του κ. Μητσοτάκη να πάρει και μέτρα αν δεν αλλάξει η πολιτική των τραπεζών».