«Δεν είμαστε σε σύγκρουση με τους αγρότες. Είμαστε υπέρ του διαλόγου», ανέφερε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Κελέτσης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, με αφορμή τα προβλήματα των αγροτών, τις αγροτικές κινητοποιήσεις και τα μπλόκα που προγραμματίζουν σε εθνικές και επαρχιακές οδούς και κάθοδο στην Αθήνα.
«Η διάθεση της κυβέρνησης δεν είναι σε καμία περίπτωση να έρθει σε σύγκρουση με τους αγρότες. Από την πρώτη στιγμή κάνουμε διάλογο μαζί τους και οι πόρτες μας είναι ανοιχτές στο βαθμό βέβαια του ρεαλισμού. Η κυβέρνηση δια του στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού, ανακοίνωσε κάποια μέτρα τα οποία τους αφορούν και τα οποία αντιμετωπίζουν άμεσα κάποιες από τις ανάγκες και τα αιτήματα τους.
Από εκεί και πέρα, εμείς πάντοτε πιστεύουμε στον διάλογο και θέλουμε τον ειλικρινή διάλογο. Έχουμε μια καλόπιστη διάθεση και στάση απέναντι στους αγρότες μας. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν προβλήματα, δεν τα αρνούμαστε. Απλά λέμε ότι δεν μπορούν όλα μαζί να αντιμετωπιστούν με τη μία, διότι δεν υπάρχουν τα περιθώρια, γιατί είναι τα περισσότερα οικονομικής φύσεως, δηλαδή απαιτήσεις που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν με βάση τα σημερινά δημοσιονομικά δεδομένα.
Δεν είμαστε λοιπόν, σε σύγκρουση με τους αγρότες. Αντιθέτως, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία μαζί με τους αγρότες και κάθε μέρα αγωνιζόμαστε εδώ για να δώσουμε λύσεις στα προβλήματά τους», είπε.
«Υπάρχουν βελτιωτικές και εναλλακτικές προτάσεις» δήλωσε ο κ. Κελέτσης εν συνεχεία. Όπως ανέφερε:
«Ο διάλογος με τους αγρότες θα μπορούσε να συνεχιστεί και ενδεχομένως να δούμε κάποιες βελτιωτικές προτάσεις ή να δούμε κάποιες εναλλακτικές προτάσεις στήριξης των αγροτών και του εισοδήματος τους.
Μπορεί να μη μπορούμε να ικανοποιήσουμε στο 100%, το θέμα των παρακάρλιων περιοχών ερχόμαστε όμως με ένα πρόγραμμα που έχουμε ήδη έτοιμο το τεχνικό δελτίο και εντάσσοντας αυτά τα χωράφια, δηλαδή αυτούς τους αγρότες σε ένα ειδικό πρόγραμμα, στην ουσία αναπληρώνουμε για τα επόμενα δύο χρόνια το χαμένο τους εισόδημα.
Εμείς ερχόμαστε και ανακοινώνουμε το μέτρο 5 2, το οποίο θα καλύψει 100% την αποκατάσταση του κτηνοτροφικού κεφαλαίου, του ζωικού κεφαλαίου και την αποκατάσταση των υποδομών τους, δηλαδή το να μπορέσουν να ξαναφτιάξουν τους στάβλους τους και μάλιστα σε σύγχρονη μορφή. Άρα λοιπόν, με διάφορους τρόπους ερχόμαστε και απαντάμε στα προβλήματα των αγροτών (…).
Βελτιωτική πρόταση ας πούμε, είναι επίσης το γεγονός ότι ζητήσαμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην πρώτη τροποποίηση που καταθέσαμε, κάποιες αλλαγές που έχουν να κάνουν με την εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και οι πληροφορίες που μας έρχονται γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέτασε τα αιτήματα μας είναι ότι είμαστε στη θετική κατεύθυνση».
«Ποτέ δεν αρνήθηκε ο πρωθυπουργός τη συνάντηση με τους αγρότες»
Στην ερώτηση αν υπάρχει κάτι επιπρόσθετο που θα μπορούσε να ανακοινώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός και στο ενδεχόμενο συνάντησής του με τους αγρότες, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σημειώνει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ουδέποτε αρνήθηκε συνάντηση μαζί τους και αυτό φάνηκε άλλωστε από το γεγονός ότι τον είδαμε να επισκέπτεται και συγκεκριμένο μπλόκο και να συζητά. Άρα, όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε ο κ. Καλέτσης «αυτό που όλοι έχουμε εισπράξει είναι ότι ο πρωθυπουργός σε καμία περίπτωση δεν αποκλείει το διάλογο και τη συζήτηση με τους αγρότες».
«Σίγουρα μπορούμε να συζητήσουμε με τους αγρότες τα ζητήματα που αφορούν τα ΚΑΠ»
Ερωτηθείς για το αν είναι έτοιμοι να συζητήσουν με τους αγρότες τα ζητήματα που αφορούν ένα τμήμα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής ο κ. Κελέτσης επισημαίνει «φυσικά εμείς πάντοτε το συζητάμε, αλλά θέματα που έχουν να κάνουν και με την Ευρωπαϊκή Ένωση αντιλαμβάνεστε ότι πρέπει να λάβουν και την έγκριση των αρμόδιων οργάνων στο επίπεδο αυτό».
«Το όριο είναι να μην εμποδίζεται η ομαλή λειτουργία της κοινωνίας και της οικονομίας μας»
Τέλος, σχετικά με το θέμα που αφορά το κλείσιμο της εθνικής αλλά και για το πώς θα καταφέρουν να έχουν ανοιχτούς τους δρόμους ο κ. Σταύρος Κελέτσης αναφέρει το εξής «εμείς αυτό που λέγαμε πάντα και όταν ήμασταν στην αντιπολίτευση και είχαμε άλλη κυβέρνηση στον τόπο, ήταν ότι ναι μεν είναι απόλυτο δικαίωμα, το δικαίωμα της διαμαρτυρίας της κάθε οικονομικής και κοινωνικής ομάδας, αλλά το όριο πάντοτε είναι το να μην παρεμποδίζεται η ομαλή λειτουργία της κοινωνίας και της οικονομίας μας.
Αυτό το λέγαμε πάντα και το λέμε και τώρα που είμαστε κυβέρνηση. Τώρα, αναφορικά με το πώς θα καταφέρουμε να έχουμε ανοιχτούς τους δρόμους στις εθνικές, εκτιμώ ότι οι ίδιοι οι αγρότες θα καταλάβουν ότι δεν πρέπει να προχωρήσουν σε μία τέτοια ακραία και αντικοινωνική, με την έννοια της παρεμπόδισης της λειτουργίας, της ομαλής λειτουργίας της κοινωνίας μας, των κοινωνικών αναγκών και δεν θα φτάσουν σε ακραία μέτρα. Από εκεί και πέρα, όμως, υπάρχουν αρμόδια όργανα και υπουργεία τα οποία και αποφασίζουν τον τρόπο του χειρισμού αυτής της κατάστασης».