H διαρροή της πληροφορίας που αφορά στην απέλαση των δύο Ρώσων διπλωματών την ημέρα της έναρξης της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, αποτελεί μια... «σατανική σύμπτωση» τονίζει ο Βουλευτής της ΝΔ, Σίμος Κεδίκογλου μιλώντας στο liberal.gr, ενώ, παράλληλα, επισημαίνει πως η κυβέρνηση αναζητεί διαρκώς «εχθρούς» προκειμένου να καλύψει τις αδυναμίες της και για το αυτό επενδύει στην πόλωση και το διχαστικό λόγο.
Σύμφωνα με τον κ. Κεδίκογλου ουδείς μπορεί να εκτιμήσει στην παρούσα φάση τη ζημιά που έχει γίνει στις σχέσεις με τη Ρωσία εξ αιτίας των κυβερνητικών χειρισμών σε αυτή την υπόθεση την οποία δεν αποκλείει να επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί και εσωτερικά ώστε να πείσει πως τα συλλαλητήρια που έγιναν ήταν υποκινούμενα από ξένους παράγοντες.
«Δεν θα εκπλαγώ να ακούσω οτιδήποτε από αυτή την κυβέρνηση. Ακόμη και αν τους ακούσω να λένε ότι τα συλλαλητήρια σε όλη την Ελλάδα διοργανώθηκαν από πράκτορες της Μόσχας» σημειώνει χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά το θέμα των Σκοπίων και της συμφωνίας των Πρεσπών επισημαίνει ότι τα τετελεσμένα ήδη προκύπτουν παραπέμποντας στα όσα λέει και πράττει ο πρωθυπουργός της γείτονας Ζόραν Ζάεφ, που έλαβε τη «μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα, όπως επιθυμούσε.
Τέλος με αφορμή το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε χθες από τη Βουλή για την αυτοδιοίκηση τονίζει ότι αποτελεί «εγγύηση ακυβερνησίας στην αυτοδιοίκηση» γεγονός που όμως δεν απασχολεί την κυβέρνηση για την οποία «Το ιδανικό θα ήταν οι δήμαρχοι να είναι διακοσμητικοί και την διοίκηση να την ασκεί ένας... κομισάριος, κατά τα πρότυπα των μπολσεβίκων».
Συνέντευξη στον Τάσο Ευαγγελίου
- Πληθαίνουν τα στοιχεία που δείχνουν ότι η κυβέρνηση επιλέγει την πόλωση και επενδύει στο διχαστικό λόγο στο δρόμο προς τις εκλογές. Πιστεύετε ότι θα υπάρχει περαιτέρω ένταση το προσεχές διάστημα;
Είναι το μόνο βέβαιο. Όταν δεν έχεις τίποτα άλλο να παρουσιάσεις, όταν δεν έχει τίποτα να πεις το μόνο που σου μένει είναι να προσπαθείς να τσακωθείς. Επιπλέον έχουμε δει ότι τα διχαστικά διλήμματα και μηνύματα είναι στο DNA τους. Ποτέ δεν ενδιαφέρθηκαν να είναι είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων, πότε δεν ενδιαφέρθηκαν για όλη την Ελλάδα οπότε είναι φυσικό και αναμενόμενο. Έχουμε την απάντηση γι αυτούς σε κάθε περίπτωση.
- Εκτιμάτε πως μπορεί να αντέξει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ και να ολοκληρώσει τη συνταγματική της θητεία;
Σε καμία περίπτωση. Πόσο δε μάλλον όταν δεν έχουν την ίδια εκτίμηση οι ίδιοι. Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται από τις παλινωδίες στις ημερομηνίες των εκλογών για την αυτοδιοίκηση. Όταν ακόμη πίστευαν ότι θα μπορούσαν να εξαντλήσουν την τετραετία, είχαν μετακινήσει τις εκλογές για το Φθινόπωρο του 2019, τώρα που βλέπουν ότι δεν τους βγαίνει τις μετακινούν για τον Μάιο μαζί με τις ευρωεκλογές. Αλλά ούτε μέχρι εκεί δεν θα φτάσουν.
- Η εφαρμογή της απλής αναλογικής στην αυτοδιοίκηση θα προκαλέσει προβλήματα στη λειτουργία των Περιφερειών και των Δήμων;
Τεράστια. Είναι εγγύηση ακυβερνησίας στην αυτοδιοίκηση. Είναι εξαιρετικά απίθανο να μπορέσει ένας δήμαρχος να πάρει την απόλυτη πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο με αυτό το σύστημα που υιοθετούν. Αυτός άλλωστε είναι και ο στόχος τους. Γνωρίζοντας ότι δεν είναι πλειοψηφικοί σε κανένα δήμο της Ελλάδος προτιμούν να το κάνουν μπάχαλο. Είναι και ιδεολογικό για αυτούς θέμα. Το ιδανικό θα ήταν για αυτούς οι δήμαρχοι να είναι διακοσμητικοί και την διοίκηση να την ασκείς ένας... κομισάριος, κατά τα πρότυπα των μπολσεβίκων.
- Η πρόσκληση του ΝΑΤΟ προς τα Σκόπια είναι πλέον γεγονός. Δημιουργούνται τετελεσμένα ακόμη και στην περίπτωση που δεν εγκριθεί η συμφωνία των Πρεσπών από την Ελληνική Βουλή;
Δεν έχει επί της ουσίας καμία σημασία η επικύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή. Η ενταξιακή διαδικασία των Σκοπίων ξεκίνησε χθες στις Βρυξέλλες. Αυτό οφείλεται στο ότι δεν είχαν βάλει κάν έναν όρο στη συμφωνία των Πρεσπών ότι η διαδικασία θα αρχίσει μετά την επικύρωση της συμφωνίας από την Ελληνική Βουλή. Αντίθετα, ενώ η γραμμή του Βουκουρεστίου ήταν πρώτα λύση και μετά έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας , αυτοί άφησαν να αρχίσει η ενταξιακή διαδικασία και το μόνο που μπορεί να αλλάξει η διαδικασία επικύρωσης της συμφωνίας από την Ελληνική Βουλή είναι με τι όνομα θα μπουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ. Δηλαδή αν επικυρώσει η ελληνική Βουλή θα είναι μέλη του ΝΑΤΟ με το όνομα «Βόρεια Μακεδονία», αν δεν επικυρώσει θα είναι μέλος με το όνομα πΓΔΜ. Σε κάθε περίπτωση θα είναι μέλος του ΝΑΤΟ.
- Ο Ζόραν Ζάεφ πάντως επιμένει να κάνει αναφορές στο όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» ...
Φυσικά θα επιμένει. Και θα το συνεχίσει. Και σε κάποια στιγμή θα κατοχυρωθεί και στη συνείδηση των περισσοτέρων. Όταν τους έχει δώσει «μακεδονική» εθνότητα και γλώσσα το «Βόρεια» ξεχνιέται γρήγορα και γίνεται σκέτο «Μακεδονία».
- Υποτίμησε η κυβέρνηση τις αντιδράσεις του λαού;
Σίγουρα δεν περίμενε τόσο έντονες αντιδράσεις. Πίστευαν, με βάση και τη δική του ιδεολογική προσέγγιση που υποτιμά τα εθνικά θέματα ότι έτσι θα υποτιμηθεί το Σκοπιανό από τον λαό. Όμως αποδεικνύεται πως για τα εθνικά θέματα υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθησία ακόμη και από τα οικονομικά.
-Πιστεύετε ότι η διαρροή της πληροφορίας περί απέλασης Ρώσων διπλωματών την ημέρα της έναρξης της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ αποτελεί σύμπτωση;
Δεν θέλω να πιστέψω ότι δεν είναι σύμπτωση. Αν και δείχνει να είναι μια... σατανική σύμπτωση.
-Οι πληροφορίες που διοχετεύθηκαν, μετά την απέλαση Ρώσων διπλωματών, περί προσπάθειας από μέρους της Μόσχας να επηρεάσει τους πολίτες και να χρησιμοποιήσει τα συλλαλητήρια για να μη προχωρήσει η συμφωνία των Πρεσπών έχουν βάση;
Δεν θα εκπλαγώ να ακούσω οτιδήποτε από αυτή την κυβέρνηση. Ακόμη και αν τους ακούσω να λένε ότι τα συλλαλητήρια σε όλη την Ελλάδα διοργανώθηκαν από πράκτορες της Μόσχας. Δεν έχουν επαφή με τον κόσμο. Έχουν χάσει κάθε επαφή με το λαϊκό συναίσθημα και είναι ικανοί να πουλήσουν οποιοδήποτε «παπατζηλίκι».
- Εκτιμάτε ότι υπάρχει σύνδεση αυτών των ενεργειών της κυβέρνησης με το κλίμα που επιχειρεί να δημιουργήσει σχετικά με «συμφέροντα» που επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση της, έχοντας μάλιστα εμπλέξει ήδη σε αυτά τη Θεσσαλονίκη και την υπόθεση των αντιδράσεων για το Σκοπιανό;
Ακολουθούν παλιά σταλινική συνταγή. Όταν δεν μπορεί να καταφέρεις να κυβερνήσεις, όταν το μόνο που φέρνει η διακυβέρνησή σου είναι καταστροφή αναζητάς έναν εσωτερικό εχθρό, είτε είναι η αντιπολίτευση είτε είναι κάποια ΜΜΕ. Όπως ο Στάλιν τη δεκαετία του 1930 όταν με την κολεκτιβοποίηση της γης οδήγησε εκατομμύρια Ρώσους και Ουκρανούς στο θάνατο από την πείνα είχε πει ότι «το σύστημα θα δούλευε κανονικά αλλά υπάρχει εσωτερικός εχθρός, υπάρχει συνωμοσία των Εβραίων, υπάρχει συνωμοσία των γιατρών». Κάπως αντίστοιχα επιχειρούν να λειτουργήσουν και οι σημερινοί κυβερνώντες αλλά μια τέτοια ιστορία επαναλαμβάνεται μόνο ως τραγική φάρσα.
- Πιστεύετε πως θα υπάρξουν προβλήματα στις σχέσεις με τη Ρωσία εξ αιτίας του τρόπου που χειρίστηκε η ελληνική πλευρά αυτό το θέμα;
Ειλικρινά δεν γνωρίζω αυτή τη στιγμή πόση ζημιά έχει γίνει. Αυτό που ξέρω είναι ότι ποτέ στο παρελθόν, ούτε καν στα χρόνια του ψυχρού πολέμου Αθήνα και Μόσχα δεν βρέθηκαν σε τέτοια θέση. Να υπενθυμίσω ότι το 1979, μεσούντος του ψυχρού πολέμου, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν ο πρώτος δυτικός ηγέτης που είχε επισκεφθεί τη Μόσχα. Η Ελλάδα είχε φροντίσει πάντα να έχει τις σχέσεις με τη Ρωσία σε μια, ας πούμε, ειδική πρόνοια χωρίς βέβαια να αμφισβητείται η θέση της στη Δύση. Η Ελλάδα ασκούσε πάντα μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και ειδικά σε σχέση με τη Ρωσία θα έλεγα πως ήταν κοινό στοιχείο των προηγούμενων κυβερνήσεων και επί Ν.Δ. και επί ΠΑΣΟΚ. Για τη ζημιά που έχει γίνει σήμερα δεν μπορούμε να έχουμε ακόμη πλήρη εικόνα..