Ώρα δύσκολων αποφάσεων για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς την Παρασκευή θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το πώς θα κινηθούν οι δραστηριότητες των πολιτών την ερχόμενη εβδομάδα. Μπορεί η χώρα μας, σύμφωνα με τους τελευταίους εβδομαδιαίους χάρτες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), να εξακολουθεί να βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε σύγκριση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, όμως υπάρχουν στοιχεία που φτάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου που θέτουν το πρωθυπουργικό γραφείο σε κόκκινο συναγερμό.
Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη με τα οποία συνομίλησε το Liberal.gr δεν έκρυβαν την ανησυχία τους για την αύξηση των κρουσμάτων ειδικά στην Αττική.
Παρά το γεγονός ότι η αύξηση αυτή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί «επιθετική», οι ίδιες πηγές επεσήμαναν ότι απαιτείται μεγάλη προσοχή και δεν απέκλεισαν τη λήψη νέων μέτρων από την προσεχή Δευτέρα. Όλα πάντως θα κριθούν τις ώρες που έρχονται μέχρι και το πρωί της Παρασκευής όταν και η επιτροπή λοιμωξιολόγων θα συνεδριάσει προκειμένου να εισηγηθεί στον πρωθυπουργό. Πληροφορίες που φτάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου κάνουν λόγο για έντονη ανησυχία των επιστημόνων και μεγάλο προβληματισμό σε ό,τι αφορά ειδικά στο άνοιγμα των γυμνασίων και λυκείων. Παρ' ότι έχει ήδη ανακοινωθεί η επανέναρξη, ουδείς μπορεί αυτή την στιγμή να αποκλείσει την περίπτωση όλα να αλλάξουν στις συζητήσεις της Παρασκευής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως δεν σκοπεύει να περιμένει το τέλος της εβδομάδας για να γίνει φορέας των δεδομένων από τους επιστήμονες.
Σύμφωνα με συνομιλητή του πρωθυπουργού και η Πέμπτη είναι μέρα έντονων διεργασιών καθώς ο κ. Μητσοτάκης θα είναι σε ανοιχτή γραμμή τόσο με τον Σωτήρη Τσιόδρα όσο και με άλλους επιστήμονες, ακούγοντας τις θέσεις τους.
Η αλήθεια είναι ότι στην κυβέρνηση περιμένουν αυξημένα κρούσματα μετά την απελευθέρωση του λιανεμπορίου, κάτι που θα φανεί τα επόμενα 24ωρα. Το ερώτημα είναι όμως είναι άλλο: Ποια είναι η επίδραση του ανοίγματος των δημοτικών στην εξάπλωση της πανδημίας. Η απάντηση αυτή, θα αποτελέσει και το «κλειδί» για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης. Στο πλαίσιο των σεναρίων πάντως που εξετάζει το Μέγαρο Μαξίμου είναι η επαναφορά του click away στην περίπτωση που αυτό κριθεί απαραίτητο.
Μέχρι τότε η κυβέρνηση ρίχνει όλο το βάρος της στην επιχείρηση εμβολιασμού. Ήδη παρελήφθησαν από την Pfizer 100.000 δόσεις, με τις παραδόσεις να έχουν αποκατασταθεί.
«Ευελπιστούμε πως αν διατηρηθεί το χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων θα παραληφθούν συνολικά μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 815.000 δόσεις. Έτσι μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουν παραληφθεί από την Pfizer 1.415.000 δόσεις όπως ήταν και το αρχικά συμφωνηθέν χρονοδιάγραμμα» τονίζει κυβερνητικό στέλεχος.
Σε ό,τι αφορά στις παραδόσεις από την AstraZeneca στους επόμενους δυο μήνες η χώρα μας θα παραλάβει, όπως ενημέρωσε η εταιρεία, 410.000 δόσεις μέχρι τέλος Φεβρουαρίου και μέχρι τέλος Μαρτίου άλλες 330.000 δόσεις. Υπενθυμίζεται ότι από την εταιρεία Moderna θα παραληφθούν 20.000 δόσεις των Ιανουάριο, 115.000 δόσεις τον Φεβρουάριο και 105.000 δόσεις τον Μάρτιο. Πρόκειται ουσιαστικά για το πλέγμα προστασίας που δημιουργεί η ελληνική κυβέρνηση απέναντι στον κορονοϊό, με την ελπίδα να πετύχει.