Του Αλέξανδρου Διαμάντη
Σενάρια που θέλουν την Νέα Δημοκρατία να καταθέτει πρόταση δυσπιστίας (μομφής) διακινούνται από το πρωί στη Βουλή. Ήδη, μάλιστα, ορισμένοι διαρρέουν ότι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν αρχίσει να μαζεύουν υπογραφές, προκειμένου να την καταθέσουν.
Στελέχη της ΝΔ μιλώντας στο liberal.gr επιβεβαίωναν ότι «υπάρχει κινητικότητα», χωρίς να επιβεβαιώνουν όμως ότι έχουν κληθεί να υπογράψουν.
Άγνωστος, πάντως, παραμένει ο χρόνος που θα επιλέξουν να προχωρήσουν σε αυτή την κίνηση, καθώς αυτομάτως σταματούν οι εργασίες της Βουλής (για τρείς ημέρες), πράγμα που σημαίνει ότι πιθανόν να τινάξουν στον αέρα την ψήφιση των προαπαιτούμενων για την τέταρτη αξιολόγηση ή την ενημέρωση του πρωθυπουργού για το Σκοπιανό.
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με όσα προβλέπει το άρθρο 84 του Συντάγματος και το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής, η πρόταση δυσπιστίας πρέπει να υπογράφεται από το 1/6 τουλάχιστον των βουλευτών , δηλαδή 50 βουλευτές και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα οποία θα διεξαχθεί η συζήτηση.
H πρόταση δυσπιστίας υποβάλλεται στον Πρόεδρο της Βουλής σε δημόσια συνεδρίαση και η Βουλή διακόπτει αυτομάτως τις εργασίες της για δύο ημέρες, εκτός εάν η κυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως η σχετική συζήτηση. Διαφορετικά, εάν η κυβέρνηση κάνει χρήσης της συγκεκριμένης ευχέρειας, η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας αρχίζει δύο ημέρες μετά την υποβολή της και τελειώνει το αργότερο τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας από την έναρξή της με ονομαστική ψηφοφορία.
Να σημειωθεί ότι πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να υποβληθεί πριν την παρέλευση ενός εξαμήνου από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός αν υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Αυτό σημαίνει ότι δυνατότητα νέας πρότασης μομφής δεν θα υπάρχει τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους.
Διαβάστε ακόμα:
- Δ. Τζανακόπουλος: Ας καταθέσει πρόταση μομφής ο κ. Μητσοτάκης
Φωτογραφία intime news