Συνάντηση με τον Ισραηλινό Καθηγητή Ιατρικής Ναντίρ Αρμπέρ, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη νέα θεραπεία για τον κορονοϊό που αναπτύσσεται στο Ιατρικό Κέντρο Ichilov του Τελ Αβίβ, είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία του Σωτήρη Τσιόδρα και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Η συνάντηση έγινε προκειμένου να συζητηθούν οι εξελίξεις σχετικά με την έναρξη των κλινικών δοκιμών στην Ελλάδα του ισραηλινού φαρμάκου για την αντιμετώπιση σοβαρών επιπλοκών της νόσου COVID-19.
Όπως έγινε γνωστό, η κλινική μελέτη στη χώρα μας θα πραγματοποιηθεί καταρχάς σε τρία Ιατρικά Τμήματα ελληνικών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων - δύο στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» και ένα στο ΠΓΝ «Αττικόν».
Η σημερινή συνάντηση αποτελεί συνέχεια της συζήτησης που είχε ο Πρωθυπουργός με τον Ισραηλινό ομόλογό του, κατά την επίσκεψή του στις 8 Φεβρουαρίου στην Ιερουσαλήμ, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει στον Μπενιαμίν Νετανιάχου την πρόθεση της Ελλάδας να συμμετάσχει και η χώρα μας στις κλινικές δοκιμές, κάτι που είχαν ζητήσει αρκετές ακόμη χώρες.
Την επομένη της συνάντησης των δύο ηγετών, είχε πραγματοποιηθεί τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και του Ισραηλινού Καθηγητή Ναντίρ Αρμπέρ.
Στη σημερινή συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου συζητήθηκαν επίσης θέματα ευρύτερης συνεργασίας και στον τομέα της βιοτεχνολογίας, ενώ κατά την έναρξη ο κ. Αρμπέρ μετέφερε στον κ. Μητσοτάκη και τους θερμούς χαιρετισμούς του Πρωθυπουργού Νετανιάχου.
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε μεταξύ άλλων την ελπίδα πως θα αποδειχθεί στη «Φάση 2» της κλινικής δοκιμής «ότι η μέθοδος αυτή κάνει θαύματα».
Αναφερόμενος στη μέθοδο, ο Σωτήρης Τσιόδρας σημείωσε πως η μελέτη αξιοποιεί μια νέα μέθοδο μεταφοράς ενός νέου φαρμάκου, που βασίζεται στα εξωσώματα, νανοσωματίδια που συμμετέχουν στις διακυτταρικές διεργασίες, τη χαρακτήρισε «πολλά υποσχόμενη» και σημείωσε πως στο πλαίσιο των κλινικών δοκιμών «θα αξιολογήσουμε παραμέτρους όπως η ασφάλεια, η δοσολογία και η αποτελεσματικότητα».
Τον ενθουσιασμό του για τη συνεργασία με την Ελλάδα διατύπωσε και ο Ισραηλινός επιστήμονας σημειώνοντας ότι ήθελε ιδίοις όμμασι να δει αρχικά τους ανθρώπους και στη συνέχεια τις εγκαταστάσεις, κάνοντας λόγο για «εξαιρετικούς γιατρούς και ανθρώπους» που του ενέπνευσαν εμπιστοσύνη.
Τι είναι το EXO-CD24
Το ΕΧΟ-CD24, όπως ονομάζεται το φάρμακο, είναι εισπνεόμενο και κατά την πρώτη φάση των κλινικών δοκιμών δεν προκάλεσε καμία παρενέργεια στους ασθενείς που το έλαβαν, όπως είχε αναφέρει ο Ν. Αρμπέρ.
Παράλληλα, είχε τονίσει πως το φάρμακο είχε θετική επίδραση στην εξέλιξη των ασθενών.
Το EXO-CD24 αναμένεται να χορηγείται σε όλους τους νοσηλευόμενους ασθενείς με ενδιάμεσης βαρύτητας λοίμωξη κορονοϊού.
Μικρή κλινική μελέτη φάσης 1 που έγινε στο Ισραήλ από τον πρωτοπόρο για τις αντικαρκινικές του θεραπείες καθηγητή Αρμπέρ έδειξε ότι το EXO-CD24 επιταχύνει την ανάρρωση από την COVID-19.
O N. Αρμπέρ και οι συνεργάτες του στο Ιατρικό Κέντρο «Ιτσίλοβ» του Τελ Αβίβ χορήγησαν σε 30 ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή λοίμωξη COVID-19, το EXO-CD24 για πέντε διαδοχικές ημέρες σε εισπνεόμενη μορφή, μια φορά την ημέρα.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι 29 να πάρουν εξιτήριο εντός 3-5 ημερών από την ολοκλήρωση της θεραπείας. Ο 30ος ασθενής χρειάστηκε λίγες ημέρες παραπάνω για να αναρρώσει.