Του Αλέξανδρου Διαμάντη
Σε 3 εκλογικές περιφέρειες διασπάται η Β΄ Αθηνών και σε 2 αυτή της Αττικής (παλαιό υπόλοιπο) σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή και η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει και τη δυνατότητα αρχηγών των κομμάτων να θέτουν υποψηφιότητα σε 3 εκλογικές περιφέρειες από 2 που ισχύει σήμερα. Θετική επί της αρχής η Ν.Δ. αλλά θέτει ως προϋπόθεση τη σύνδεση με τη ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού.
Η σχετική τροπολογία κατατέθηκε στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου Ευκλείδης Ι του υπουργείου Εσωτερικών το οποίο συζητείται στις επιτροπής ήδη και αφορά στην αυτοδιοίκηση. Νομοσχέδιο για το οποίο έχουν εκφραστεί ήδη αντιρρήσεις, κυρίως από τους φορείς και τους εκπροσώπους των τοπικών κοινωνιών.
Ως προς την τροπολογία, που αναμενόταν να κατατεθεί μετά τις σχετικές προαναγγελίες της Κυβέρνησης, ουσιαστικά μοιράζει τους 44 βουλευτές που εκλέγονταν στην Β Αθήνας σε τρεις διαφορετικές περιφέρειες.
Ωστόσο, έντονα ερωτήματα προκαλεί το γεγονός ότι στην ευρύτερη περιοχή των βορείων προαστίων εντάσσονται οι δήμοι Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας και Γαλατσίου, δήμοι στους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πετύχει την πρώτη θέση στις εκλογές.
Η ένταξή τους στους δήμος των βορείων προαστίων, στους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ιδιαίτερα μεγάλη δυναμική, εκτιμάται ότι αποτελεί προσπάθεια να μειώσει όσο το δυνατόν τις απώλειες που αναμένεται να υποστεί το κόμμα τις επόμενες εθνικές εκλογές.
Με την τροπολογία επανακαθορίζονται και οι δήμοι που αποτελούν την Α'' και Β'' Θεσσαλονίκης
Πιο αναλυτικά, οι 5 εκλογικές περιφέρειες συνολικά του νομού Αττικής γίνονται 8 και διαμορφώνονται ως εξής:
Α Εκλογική Περιφέρεια Αθηνών - που αποτελείται από το Δήμο Αθηναίων.
Β1 Εκλογική Περιφέρεια Βόρειου Τομέα Αθηνών: Χαλάνδρι, Μαρούσι, Κηφισιά, Νέα Ιωνία, Αγία Παρασκευή, Νέο Ηράκλειο, Παπάγου, Πεντέλη, Λυκόβρυση – Πεύκη, Βριλήσσια, Μεταμόρφωση, Φιλοθέη – Ψυχικό όπως και Φιλαδέλφεια – Χαλκηδόνα και Γαλάτσι που «μεταφέρονται» εκλογικώς.
Β2 Εκλογική Περιφέρεια Δυτικού Τομέα Αθηνών: Περιστέρι, Ιλιον, Αιγάλεω, Άγιοι Ανάργυροι – Καματερό, Πετρούπολη, Χαϊδάρι, Αγία Βαρβάρα.
Β3 Εκλογική Περιφέρεια Νότιου Τομέα Αθηνών: Καλλιθέα, Γλυφάδα, Νέα Σμύρνη, Άγιος Δημήτριος, Παλαιό Φάληρο, Ελληνικό – Αργυρούπολη, Άλιμος, Μοσχάτο – Ταύρος και μεταφέρονται από τον κεντρικό τομέα Ηλιούπολη, Ζωγράφου, Βύρωνας, Δάφνη – Υμηττός και Καισαριανή.
Α Εκλογική Περιφέρεια Πειραιώς: Δήμοι Αίγινας, Αγκιστρίου, Κυθήρων, Πειραιώς, Πόρου, Σπετσών, Τροιζηνίας - Μεθάνων και Ύδρας.
Β Εκλογική Περιφέρεια Πειραιώς: Κερατσίνι-Δραπετσώνας, Κορυδαλλού, Νίκαιας - Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Περάματος και Σαλαμίνας.
Το παλαιό υπόλοιπο Αττικής χωρίζεται σε δύο εκλογικές περιφέρειες: Ανατολική Αττική που περιλαμβάνει 13 δήμους (Αχαρνές, Παλλήνη, Βάρη – Βούλα – Βουλιαγμένη, Διόνυσος, Σπάτα – Αρτέμιδα, Ωρωπός, Μαραθώνας, Κορωπί, Σαρωνικός, Παιανία, Λαυρεωτική, Ραφήνα – Πικέρμι και Μαρκόπουλο) και από την οποία θα εκλέγονται 10 βουλευτές και Δυτική Αττική που περιλαμβάνει 5 δήμους (Φυλή, Μέγαρα, Ασπρόπυργος, Ελευσίνα, Μάνδρα) από την οποία θα εκλέγονται 4 βουλευτές. Στη Δυτική Αττική στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση εκλέγονταν 5 βουλευτές, ωστόσο με τη νέα κατανομή, μία έδρα χάνεται και θα μεταφερθεί στην Αχαΐα όπου από 8 θα εκλέγονται πλέον 9 βουλευτές.
Από την πλευρά του ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Μάκης Βορίδης, τόνισε ότι επί της αρχής η θέση της ΝΔ παραμένει θετική, αφού σε ανύποπτο χρόνο -όπως είπε- έχει συμφωνήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι το σπάσιμο θα πρέπει να συνδυαστεί με την ψήφο των Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό.
Δείτε εδώ αναλυτικά ολόκληρη την τροπολογία.