Σαρωτικό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας, που φαίνεται να κινείται πλέον σε τροχιά αυτοδυναμίας σε νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis για την εφημερίδα «Τα Νέα». Προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά 14,1 μονάδων στην εκτίμηση ψήφου ενώ για πρώτη φορά το 38% των ερωτηθέντων λέει «ναι» σε πρόωρες εκλογές.
Σύμφωνα με την δημοσκόπηση η Νέα Δημοκρατία στην πρόθεση ψήφου συγκεντρώνει ποσοστό 36,7% έναντι 22,6% του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τρίτο κόμμα αναδεικνύεται το Κίνημα Αλλαγής με ποσοστό 9,9%. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με ποσοστό 8%, το ΚΚΕ με 6,8% και η Ενωση Κεντρώων με 3,2%.
Οι ΑΝΕΛ μένουν εκτός Βουλής καθώς συγκεντρώνουν ποσοστό 2%, ενώ το κόμμα «Ελληνική Λύση» φτάνει στο 2,8%. Τα υπόλοιπα κόμματα κινούνται κάτω του 2%.
Απώλειες φέρνει η συμφωνία των Πρεσπών
Σημαντικές απώλειες καταγράφουν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εξαιτίας της συμφωνίας για το όνομα της ΠΓΔΜ, καθώς το 83% των πολιτών αξιολογεί αρνητικά τη συμφωνία των Πρεσπών. Μόλις το 14% τοποθετείται θετικά.
Αρνητική και μάλιστα σε συντριπτικό ποσοστό είναι η αξιολόγηση των πολιτών στο συνολικό έργο της κυβέρνησης που ανέρχεται στο 75%, καθώς η εικόνα για την οικονομική κατάσταση της χώρας παραμένει απαισιόδοξη.
Για πρώτη φορά διαμορφώνεται μια πλειοψηφία υπέρ των πρόωρων εκλογών (τις προκρίνει το 38%). Το 31% θεωρεί σκόπιμη την εξάντληση της τετραετίας από την παρούσα κυβέρνηση, ενώ το 24% επιθυμεί τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης με αλλαγή πρωθυπουργού.
Στα σημαντικότερα προβλήματα της χώρας το οικονομικό έρχεται πρώτο με δεύτερη την ανεργία και τρίτο το πολιτικό σύστημα γενικότερα.
Πρώτος σε δημοτικότητα ο Μητσοτάκης
Σε ό,τι αφορά τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, ο κ. Μητσοτάκης συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό θετικής γνώμης, με 42% και το 56% εκφράζουν αρνητική άποψη με τα αντίστοιχα ποσοστά για τον κ. Τσίπρα να είναι 26% και 72%.
Η Φώφη Γεννηματά συγκεντρώνει 38% στις θετικές απόψεις (59% αρνητική), ο Βασίλης Λεβέντης το 33% των θετικών απόψεων (63%) αρνητικά, ο Σταύρος Θεοδωράκης ακολουθεί με 32% (65% αρνητική άποψη), ο Δημήτρης Κουτσούμπας συγκεντρώνει 27% θετικών απόψεων (63%).