Ο Halil από τη Σύρια που θέλει να γίνει ποδοσφαιριστής, η Furuzan από το Αφγανιστάν που θέλει να γίνει πυροσβέστρια αλλά ίσως και ζωγράφος, η Zehra από τη Συρία που θέλει να γίνει καρδιολόγος και η Baneen από το Ιράκ που θέλει να γίνει παιδίατρος:
Είναι μερικά μόνο από τα παιδιά του πολέμου που συνάντησαν στην Δομή Φιλοξενίας / Προσωρινής Υποδοχής της Κορίνθου η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Σοφία Βούλτεψη μαζί με τον Διπλωματικό Εκπρόσωπο της UNICEF στην Ελλάδα Δρα Ghassan Khalil.
Πρόκειται για 45 παιδιά που φιλοξενούνται εκεί με τις οικογένειες τους και τα οποία συμμετέχουν στο πρόγραμμα μη-τυπικής εκπαίδευσης All Children in Education (ACE) που υλοποιείται στο πλαίσιο Μνημονίου Συνεργασίας της Υφυπουργού με τον διεθνή οργανισμό.
Τα παιδιά ξεδίπλωσαν τα όνειρά τους, χάρισαν στην Σ. Βούλτεψη ζωγραφιές και χειροτεχνίες και δεν έκρυψαν τη χαρά τους για τα δώρα (σχολικές τσάντες και τετράδια της UNICEF) που τους μοίρασαν η υφυπουργός και ο κ. Χαλίλ.
Στο πλευρό των επισκεπτών, που δεν έκρυβαν τη χαρά τους για τις προόδους των παιδιών, βρέθηκαν ο διοικητής της Δομής κ. Λεωνίδας Κολαΐτης, η επικεφαλής της ΜΚΟ ΕΛΙΞ που έχει την ευθύνη για την υλοποίηση του προγράμματος ACE στην Κόρινθο κ. Judith Wunderlish-Αντωνίου, η υπεύθυνη της ΕΛΙΞ για το πρόγραμμα στη δομή Ουρανία Τσιάκαλου, η επικεφαλής της ομάδας διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας κ. Μαρία Δημαρά και η ψυχολόγος κ. Σέβη Τσώνη.
Στην επίσκεψη συμμετείχαν επίσης στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Monika Ekstrom και Μαίρη Πανούση, καθώς και του Γραφείου της UNICEF Ελλάδος Δέσποινα Καραμπερίδου, Γιώργος Σιμόπουλος, Όλγα Σιώκου-Σιόβα, Δανάη Λειβαδά και Σίσση Παρίσις-Παπαδοπούλου.
«Ένα όραμά μας έγινε πραγματικότητα. Με τη βοήθεια άξιων εκπαιδευτικών και οργανώσεων, όλο και περισσότερα παιδιά μαθαίνουν ελληνικά και μπορούν να παρακολουθούν τα μαθήματά τους στο ελληνικό δημόσιο σχολείο», δήλωσε η Σ. Βούλτεψη μετά την ξενάγησή της στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης.
Αναφερόμενη στο πρόγραμμα ACE η Υφυπουργός σημείωσε: «Μιλάμε για ένα πρόγραμμα μετάβασης από την άτυπη στην τυπική εκπαίδευση, ώστε αυτή να γίνεται ομαλά και χωρίς εντάσεις.
Το 2022 ήταν η καλύτερη χρονιά εκπαίδευσης προσφυγοπαίδων από τότε που ξεκίνησε η προσφυγική κρίση. Γι’ αυτό είμαστε εδώ, για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε στη συνέχιση αυτού του προγράμματος. Η γλώσσα είναι βασικό κομμάτι της επικοινωνίας».
Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι τα παιδιά βοηθούν την διοίκηση της Δομής στην επικοινωνία με τους γονείς τους, παίρνοντας αυθόρμητα τον ρόλο του διερμηνέα και του διαμεσολαβητή.
Τέλος, η Σ. Βούλτεψη ευχαρίστησε δημόσια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «που από την πρώτη στιγμή χρηματοδότησε το έργο και βρίσκεται στο πλευρό μας για να προχωρήσουμε και να ολοκληρώσουμε αυτή τη σημαντική δουλειά».
Από την πλευρά του ο Διπλωματικός Εκπρόσωπος της UNICEF στην Ελλάδα κ. Khalil σημείωσε ότι «τα αποτελέσματα του προγράμματος «Όλα τα Παιδιά στην Εκπαίδευση», που υλοποιεί τα τελευταία δύο χρόνια η UNICEF σε συνεργασία με το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και σε συντονισμό και συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι πλέον ορατά σε όλη την χώρα.
Είμαι πολύ ικανοποιημένος με το γεγονός ότι, σε μικρό χρονικό διάστημα, τα παιδιά είναι σε θέση να επικοινωνούν στα ελληνικά και να συμμετέχουν ομαλά στην τυπική εκπαίδευση.
Η συνεργασία μας με το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου συνεχίζεται ώστε να διασφαλίσουμε από κοινού ότι όλα τα παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα αξιοποιούν στο έπακρο τις δυνατότητες τους».