Την άποψη πως είμαστε κλεισμένοι στο στενό ορίζοντα του Αιγαίου, ενώ θα έπρεπε να επεκταθούμε στη Μεσόγειο και να σκεφτόμαστε διαφορετικά εξέφρασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στη διαδικτυακή συζήτηση με θέμα «Ελληνοτουρκικές σχέσεις και οι προκλήσεις στην περιοχή» που πραγματοποίησε το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε πως θα ήταν θετικό και ένα δεύτερο Ελσίνκι, δηλαδή ένα πακέτο συμφωνίας για τα ελληνοτουρκικά ζητήματα και το προσφυγικό, το οποίο έθεσε και η βουλευτής της Ν.Δ. και πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, που πήρε μέρος στη συζήτηση μαζί με τον Ευάγγελο Αποστολάκη, επίτιμο αρχηγό ΓΕΕΘΑ και πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας.
«Να δούμε εμείς τι λέμε εμείς και όχι η Τουρκία» τόνισε ο κ. Βενιζέλος στη συζήτηση που συντόνισε ο Αθανάσιος Έλλις, διευθυντής της αγγλικής έκδοσης της Καθημερινής. «Η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών δεν είναι ελληνοτουρκικό ζήτημα» σημείωσε, αναφέροντας πως απαιτούνται διαβουλεύσεις μεταξύ κρατών για παρακείμενες ή αντικείμενες περιοχές.
«Η οριοθέτηση μπορεί να γίνει με συμφωνία ή να πας σε διεθνές δικαστήριο, όπως εμείς επιλέξαμε τη Χάγη. Μόνον όμως για οριοθέτηση, άλλο τι θα λέει η Τουρκία μονομερώς» υποστήριξε και πρόσθεσε: «Στην υφαλοκρηπίδα το έχουμε το κυριαρχικό δικαίωμα, ενώ σε ότι αφορά τις ΑΟΖ ανέφερε πως πρέπει να γίνει οριοθέτηση και ανακήρυξη».
Όπως σημείωσε για την αποστρατικοποίηση των νησιών διαρκεί δεκαετίες και δεν είναι καινούργιο δεδομένο. Διευκρίνισε πως για τη Λήμνο και τη Σαμοθράκη δεν ισχύει η συνθήκη της Λωζάνης αλλά του Μοντρέ όπου δεν προβλέπεται τέτοιο καθεστώς, ενώ για Μυτιλήνη, Σάμο ή Ικαρία υπάρχουν ειδικοί περιορισμοί, ωστόσο δεν επιτρέπονται υπερπτήσεις όπως γίνεται σήμερα. Στα Δωδεκάνησα τόνισε πως το θέμα δεν αφορά την Τουρκία, αλλά τις σχέσεις Ελλάδας- Ιταλίας.
«Έχουν αλλάξει τα δεδομένα αλλά όχι εις βάρος μας» δήλωσε, κάνοντας πάντως λόγο πως υπάρχουν και άλλοι παράμετροι για παράδειγμα χώρες όπως οι ΗΠΑ ή η Ρωσία που για τους δικούς τους λόγους δεν βλέπουν με θετικό μάτι την επέκταση των χωρικών υδάτων.
Όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν πως δεν πρέπει να υποτιμάται η χώρα και η δυναμική της. «Η Ελλάδα δεν είναι αδύναμη» ανέφερε η κυρία Μπακογιάννη, υποστηρίζοντας πως «η πολιτική πίεση αυξάνεται στην Τουρκία. Πρέπει η ηγεσία να δράσει και να δείξει κάποιας μορφής επιτυχία».
Επισήμανε και τις προσπάθειες που είχαν γίνει για να επιτευχθούν διακρατικές συμφωνίες. Όπως με την Αλβανία, που ακυρώθηκε και δεν κατέστη δυνατόν να επαναφερθεί, την Ιταλία που δεν ολοκληρώθηκε μετά την αντίδραση των Ιταλών ψαράδων, τη Λιβύη όπου η ελληνική κυβέρνηση υπήρξε γενναιόδωρη, αλλά λόγω των εξελίξεων δεν ευοδώθηκε, αλλά και την Αίγυπτο που εργάζονται πυρετωδώς.
«Δεν είναι εύκολη, αλλά πρέπει να προηγηθεί των άλλων συμφωνιών» τόνισε και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα έχει ένα μοναδικό και ισχυρό χαρτί, αυτό του διεθνούς δικαίου. Μία μονομερής πράξη θα μας έφερνε σε αμφισβήτηση, παρ’ ότι υπάρχουν κάποιοι που μας κατηγορούν ότι η στρατηγική μας δεν είναι επαρκώς σκληρή».
Την ανάγκη να φύγουμε από το φοβικό σύνδρομο για το τι θα μας κάνει η Τουρκία υπογράμμισε ο κ. Αποστολάκης, λέγοντας πως η Ελλάδα δεν είναι αδύναμη. «Υπάρχει αλλαγή πως διαχειριζόμαστε τα θέματα. Παλιότερα ήταν το ΥΠΕΞ και η Τουρκία, που ασκούσε πίεση. Τώρα είναι το ΥΠΕΞ και το υπουργείο Άμυνας και σε αυτή την αντιπαράθεση υπέρ της Ελλάδας έχει πάρει έδαφος» ανέφερε.
«Ο Ερντογάν εκμεταλλεύεται τα κενά μεταξύ των ισχυρών στην περιοχή ακόμη και τα θέματα κορονοϊού για να κάνει μπροστά σε βήματα στις διεκδικήσεις του» σχολίασε. «Θεωρώ ότι θέμα προσφυγικού και διαχείρισης ενέργειας τα προβάλλει και για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης. Χάνεται η παντοδυναμία του» είπε και εκτίμησε πως δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικός σε όλα τα μέτωπα που έχει ανοίξει, αν και όπως ανέφερε πως σε στρατιωτικό επίπεδο τα μεγέθη τα διαθέτει, έχει αμυντική βιομηχανία που τον στηρίζει και στρατό με εμπειρία. «Ο όγκος και το μέγεθος των δυνάμεων είναι μη συγκρίσιμο με το δικό μας. Είναι όμως λάθος, είναι υπερβολή, σε άλλα σημεία υπερτερούμε» τόνισε.