«Από το 2019 είναι σε εξέλιξη μια ταχύρυθμη διαδικασία ενός μεγάλου -αναγκαίου- μετασχηματισμού της Ελλάδας προκειμένου να πετύχουμε το στόχο της διπλής σύγκλισης», αναφέρει ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος σε άρθρο του στην Political.
«Να μειώσουμε δηλαδή τη μεγάλη απόσταση που μας χωρίζει στα εισοδήματα από την Ευρώπη αλλά ταυτόχρονα και τις επίμονες ανισότητες που κρατούν καθηλωμένες σε ακόμη πιο χαμηλά εισοδηματικά επίπεδα στο εσωτερικό της χώρας τις υπόλοιπες περιφέρειες πλην της Αττικής. Να βρεθούμε από τις τελευταίες θέσεις στους περισσότερους κρίσιμους οικονομικούς και κοινωνικούς δείκτες στην ΕΕ, σε αποδεκτά και γιατί όχι σε καλύτερα επίπεδα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», εξηγεί.
Στη συνέχεια, τονίζει: «Υλοποιούμε σε αυτή την κατεύθυνση ένα ρεαλιστικό και ταυτόχρονα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα το οποίο στήριξαν δυο φορές με την ψήφο τους οι πολίτες και υπηρετεί τη δυναμική και δίκαιη ανάπτυξη μαζί με τη δημοσιονομική υπευθυνότητα.
Πετύχαμε -εν μέσω πρωτοφανών κρίσεων- η πατρίδα μας τα τελευταία πέντε χρόνια να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα και να πάει μπροστά με ταχύτητα που, αν δεν είναι η μεγαλύτερη, είναι από τις μεγαλύτερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27».
Κάτι που, όπως επισημαίνει, «το πιστοποιούν τα στοιχεία της Κομισιόν, του ΟΟΣΑ και άλλων διεθνών οργανισμών. Η Ελλάδα πλέον τρέχει ταχύτερα από την υπόλοιπη Ευρώπη με στόχο να καλύψει το χαμένο έδαφος της υπερδεκαετούς κρίσης.
Βρισκόμαστε στην 1η θέση σε μια σειρά κρίσιμους δείκτες: στη μείωση του ποσοστού ανεργίας μεταξύ των 27 της ΕΕ, στην ποσοστιαία αύξηση του όγκου επενδύσεων, στη μείωση του λόγου δημοσίου χρέους ως προς ΑΕΠ, στην αύξηση του μεριδίου στις παγκόσμιες εξαγωγές αγαθών, στην άνοδο του επιπέδου ανταγωνισμού, στη μείωση της διαφοράς απόδοσης (spread) έναντι του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου.
Έχουμε τον χαμηλότερο σωρευτικό πληθωρισμό σε όλη την ΕΕ από το 2019 έως σήμερα και ταυτόχρονα καταφέραμε να δώσουμε σταθερές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις για πρώτη φορά από το 2010. Ακόμη και στα τρόφιμα που πράγματι υπάρχει σοβαρό θέμα, ο πληθωρισμός είναι ελαφρώς μικρότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης στη λειτουργία του ανταγωνισμού για να έχουμε καλύτερες τιμές.
Υλοποιούμε ιστορικές μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία, στην Υγεία και στη Δικαιοσύνη που θα δείξουν τα αποτελέσματα τους εντός της τρέχουσας θητείας. Με ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους 102 δισ. δρομολογήσαμε περισσότερα από 6.000 έργα σε όλη τη χώρα».
Αναγνωρίζει, ωστόσο, ότι «η Ελλάδα ασφαλώς απέχει αρκετά ακόμη από το να θεωρηθεί μια οικονομία που προσφέρει καλές αμοιβές και ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες, που έχει μειώσει τις κοινωνικές ανισότητες και μοιράζει δίκαια σε όλη την επικράτεια της το μέρισμα της ανάπτυξης.
Είναι κατανοητή και απολύτως σεβαστή η αγωνία των πολιτών να κερδηθεί ο χαμένος χρόνος και να καλυφθεί η χαμένη απόσταση ακόμη πιο γρήγορα. Σε κάποια πεδία το έχουμε πετύχει σε άλλα προσπαθούμε να το καταφέρουμε. Όμως, όποιος ισχυρίζεται ότι αυτό μπορεί να συμβεί με έναν μαγικό τρόπο και η Ελλάδα να γίνει σε μια νύχτα Ελβετία ή Δανία, χωρίς επιμονη προσπάθεια, χρόνο και κόπο, πολύ απλά λέει ψέματα. Η χώρα μας υπέφερε και καθηλώθηκε από μαθητευόμενους μάγους και λαϊκιστές που υπόσχονταν «τον ουρανό με τ άστρα» και κατέληγαν να διαψεύσουν κάθε προσδοκία».
Τέλος, διαβεβαιώνει ότι «η κυβέρνηση δουλεύει εντατικά και αποφασιστικά για να πετύχουμε το στόχο της διπλής σύγκλισης. Να γίνουμε μια οικονομία υψηλών αμοιβών, μια οικονομία της γνώσης που παράγει, καινοτομεί και εξάγει, με υψηλότερη παραγωγικότητα σε όλους τους κλάδους, με προστασία του περιβάλλοντος, πλήρως ψηφιοποιημένη, με θεσμικό περιβάλλον που θα προσελκύει ακόμη περισσότερες επενδύσεις και θα αναπτύσσεται σε στέρεες βάσεις, με τακτοποιημένα δημόσια οικονομικά, μια δίκαιη και συμπεριληπτική κοινωνία. Θα κριθεί δίκαια και αντικειμενικά για το αν πέτυχε τους στόχους της στο τέλος αυτής της 8ετούς προσπάθειας.