Μόλις δύο εβδομάδες πριν από το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου το κλίμα στη Βρετανία είναι εκκριτικό καθώς οι υποστηρικτές του Brexit κατηγορούν την κυβέρνηση για προσπάθεια χειραγώγησης του δημοψηφίσματος, ενώ σημαντικοί πολιτικοί εντείνουν τις προσπάθειες τους ώστε η χώρα να παραμείνει στην Ε.Ε.
Χαρακτηριστικό είναι πως δύο πρώην πρωθυπουργοί, ο Τζον Μέιτζορ και ο Τόνι Μπλερ, εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για τους πιθανούς κινδύνους που εγείρει το Brexit για την ενότητα του Ηνωμένου Βασιλείου.
Σε κοινή τους ομιλία στο πανεπιστήμιο του Ολστερ στη Β. Ιρλανδία, ο κ. Μέιτζορ προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που η Σκωτία ψηφίσει υπέρ της παραμονής, ενώ το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο ψηφίσει υπέρ της αποχώρησης, οι πιέσεις για ένα νέο δημοψήφισμα στη Σκωτία «μπορεί να είναι ανεξέλεγκτες και αδύνατο να αναχαιτιστούν πολιτικά», αναφέρει το Reuters.
Από την πλευρά του ο κ. Μπλερ αναφέρθηκε στη συμφωνία ειρήνης του 1998 στη Β. Ιρλανδία, η οποία έδωσε τέλος σε τρεις δεκαετίες εμφύλιας βίας, αναφέροντας ότι η Ε.Ε. έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της σταθερότητας στη χώρα και τονίζοντας ότι θα ήταν εξαιρετικά ανόητο το Ηνωμένο Βασίλειο να ρισκάρει τη συμμετοχή του σε αυτόν το σημαντικό παράγοντα σταθερότητας. Ωστόσο, η υπ. της Βρετανίας για τη Βόρειο Ιρλανδία και υποστηρίκτρια του Brexit, Τερέζα Βιλιέρ, χαρακτήρισε τις δηλώσεις του κ. Μπλερ ανεύθυνες.
Ως κίνηση απελπισίας θεωρούν οι υποστηρικτές του Brexit τη διορία εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους των πολιτών που επιθυμούν να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου που ανακοινώθηκε από το βρετανικό κοινοβούλιο.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, κατηγόρησε όσους τάσσονται υπέρ του Brexit ότι ψεύδονται και δήλωσε πως μένει άναυδος από τα αναληθή επιχειρήματά τους.
Τέλος, για πολλούς αναλυτές κρίσιμο ρόλο αναμένεται να παίξει το μεταναστευτικό κατά στο δημοψήφισμα καθώς παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια για τους Βρετανούς πολίτες.