Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Πέρασε στα ψιλά της επικαιρότητας, όμως κάποια στοιχεία που αφορούν ειδικά στις διεθνείς ισορροπίες και στον λεγόμενο «διεθνή παράγοντα» θα πρέπει όχι μόνο να εντοπίζονται αλλά και να «φωτίζονται» επαρκώς.
Η συνέντευξη που παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πρακτορείο ειδήσεων TASS, με αφορμή την επίσκεψή του στην Μόσχα, ήταν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να περιγράψει το πλαίσιο των προτάσεών του και να δώσει το στίγμα του για μία σειρά θεμάτων που αφορούν και στις ελληνορωσικές σχέσεις.
Εκείνο όμως που χρήζει ιδιαίτερης αναφοράς είναι ο πρόλογος που συνόδευε την συνέντευξη και ο οποίος ουσιαστικά αποτελούσε το ρεπορτάζ του πρακτορείου ή αλλιώς το δημοσιογραφικό στίγμα του μέσου . Στον κείμενο λοιπόν του συντάκτη υπήρχαν δύο εκτιμήσεις που αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, με φόντο τις εξελίξεις στο εσωτερικό πεδίο της χώρας μας:
- Πρώτον, η πρόβλεψη ότι ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδας, την οποία το πρακτορείο αποδίδει στα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων.
- Δεύτερον, ότι οι επόμενες εθνικές εκλογές στην Ελλάδα θα γίνουν πριν από τον Οκτώβριο του 2019, συμπέρασμα το οποίο το εξάγει με βάση αναλύσεις πολιτικών παρατηρητών, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο του TASS.
Με άλλα λόγια το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων προβλέπει ότι οι κάλπες στη χώρα μας θα στηθούν πριν από την εξάντληση της τετραετίας και ότι νικητής θα είναι η ΝΔ.
Θα μου πείτε, έχει τόσο βαρύτητα το συγκεκριμένο ΜΜΕ ώστε να ασχοληθεί κανείς μαζί του, παίρνοντας «στα σοβαρά» τις αναλύσεις και προβλέψεις του; Η απάντηση είναι ναι, αν σκεφτούμε για ποιο μέσο ενημέρωσης συζητάμε.
Το TASS δεν είναι ένα οποιοδήποτε μέσο στην Ρωσία. Ιδρύθηκε το 1904 και δεν είναι μόνο ένα σημαντικός ειδησεογραφικός οργανισμός αλλά ανήκει στην κυβέρνηση της Ρωσίας. Είναι δηλαδή ένα κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, το οποίο αναμφίβολα διατηρεί «ευθεία γραμμή» με το Κρεμλίνο και τον πρόεδρο της χώρας. Το να αναφέρει λοιπόν το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Ρωσίας ότι ο κ. Μητσοτάκης θα κερδίσει στις επερχόμενες εκλογές στην Ελλάδα, τις οποίες το ίδιο το μέσο τις τοποθετεί πριν από την λήξη της τρέχουσας κυβερνητικής θητείας ασφαλώς και είναι ένα γεγονός που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Βεβαίως στο πλαίσιο της δεοντολογίας, το TASS σπεύδει να αποδώσει και τις δύο παραπάνω εκτιμήσεις σε ευρήματα δημοσκοπήσεων αλλά και σε αναλύσεων παρατηρητών, όμως το μήνυμα της Ρωσίας είναι σαφές και μάλιστα προς δύο κατευθύνσεις.
Από την μία παραλήπτη έχει το Μέγαρο Μαξίμου και τον κ. Τσίπρα, στον οποίο δείχνει ότι, σύμφωνα με την εικόνα που το μέσο και κατ'' επέκτασιν ο «ρωσικός παράγοντας», ο πολιτικός του χρόνος τελειώνει.
Από την άλλη «κλείνει το μάτι» στον κ. Μητσοτάκη, τον οποίο δείχνει να υπολογίζει ως βασικό συνομιλητή στην Ελλάδα. Το συγκεκριμένο συμπέρασμα μπορεί να υποστηριχθεί περαιτέρω και από τις συναντήσεις του προέδρου της ΝΔ επί ρωσικού εδάφους. Με δεδομένο το γεγονός ότι ο κ.Μητσοτάκης δε θα μπορούσε να συναντήσει τον πρόεδρο της Ρωσίας Πούτιν στην Μόσχα λόγω πρωτοκόλλου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης περιέλαβε στο πρόγραμμά του όλα τα υπόλοιπα υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη.
Ανάμεσά τους ο Ρώσος πρωθυπουργός Μεντβέντεφ αλλά και ο ακρογωνιαίος λίθος της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ. Ειδικά η συνάντηση με τον Rώσο υπουργό εξωτερικών σε συνδυασμό με την πρόβλεψη (βάση προγράμματος) περί δίωρης διάρκειας του γεύματος εργασίας στο οποίο θα παρακαθίσουν, αποτυπώνει την μεγάλη προσοχή, την οποία δείχνει η Ρωσία στον Κυριάκο Μητσοτάκη.