Η ενεργειακή κρίση και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ασφαλώς και δημιουργούν νέες απαιτήσεις, όμως δεν αλλάζουν τη μεγάλη εικόνα ως προς την πορεία του τουρισμού τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο δηλώνει στο Liberal η Σοφία Ζαχαράκη. Όπως τονίζει μέχρι στιγμής τα μηνύματα από τις αγορές είναι αισιόδοξα ενώ δεν παρατηρούνται ακυρώσεις στις υψηλότατες προκρατήσεις και κρατήσεις που υπάρχουν δίνοντας έμφαση και στην τουριστική κίνηση από τις ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, η υφυπουργός Τουρισμού επισημαίνει ότι οι νέες πτήσεις και η αύξηση θέσεων στην Ελλάδα σε επίπεδα μεγαλύτερα του 2019, ο διπλασιασμός κίνησης από μεγάλους τουριστικούς operators όπως η ΤUI, η επιτυχής έναρξη της κρουαζιέρας με 50% home porting μάλιστα, η υψηλή ζήτηση των ελληνικών προορισμών και κατάταξη τους στους πλέον περιζήτητους διεθνώς, σε όλες τις σχετικές έρευνες στην Ευρώπη για το ‘22 δείχνουν πως κόντρα σε όλες τις αντιξοότητες, ο ελληνικός τουρισμός φέτος θα ξεπεράσει και πάλι τις προσδοκίες, και η Ελλάδα θα πρωταγωνιστήσει εκ νέου στη μεσογειακή τουριστική αγορά.
Επίσης, αναφέρει ότι ταξιδιώτες από χώρες όπως η Γαλλία, η Βρετανία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ολλανδία καθώς και οι Σκανδιναβικές χώρες επιλέγουν την Ελλάδα για τις φετινές τους διακοπές ενώ ιδιαίτερη αναφορά κάνει στις ΗΠΑ παραπέμποντας στην αύξηση των πτήσεων καθώς και στις πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη Τζ. Πάιατ ο οποίος κατά την άφιξη της πρώτης πτήσης στην Ελλάδα πρόβλεψε αριθμό ρεκόρ για τις αφίξεις Αμερικανών επισκεπτών το 2022.
Τέλος, αναφορικά με την τουριστική κίνηση από Ρωσία - Ουκρανία σημειώνει ότι η άμεση επίπτωση στον τουρισμό δεν είναι μεγάλη ενώ αυτή από τη Ρωσία ανέρχεται στο 1% του συνόλου.
Συνέντευξη στον Τάσο Ευαγγελίου
Πόσο επηρεάζει ο πόλεμος στην Ουκρανία την τουριστική περίοδο στην Ελλάδα; Υπάρχουν ακυρώσεις και πόσο επηρεάζει την τουριστική κίνηση το γεγονός ότι οι ρώσοι ταξιδιώτες δεν θα μεταβούν τη φετινή περίοδο στη χώρα; Ποιο είναι το ποσοστό των Ρώσων τουριστών στη χώρα μας;
Η άμεση επίπτωση στον τουρισμό από τις δύο χώρες δεν είναι μεγάλη καθώς βρισκόμαστε εκτός τουριστικής περιόδου, αλλά και δεδομένου ότι η τουριστική κίνηση από τη Ρωσία ανέρχεται στο 1% του συνόλου της κίνησης. Πλην όμως η ένταση της σύγκρουσης και ενδεχόμενη κλιμάκωση της θα μπορούσαν να δημιουργήσουν σοβαρότερα ζητήματα, που πάντως μέχρι στιγμής δεν εντοπίζονται. Δεν παρατηρούνται ακυρώσεις στις υψηλότατες προκρατήσεις και κρατήσεις που είχαμε το προηγούμενο διάστημα. Αισιοδοξούμε φυσικά ότι θα υπάρξει όσο το δυνατόν πιο γρήγορη αποκλιμάκωση της κρίσης, και αυτό όχι βέβαια για λόγους οικονομικούς και τουριστικούς, αλλά κυρίως για λόγους ανθρωπιάς ενώπιον των δεινών που οι Ουκρανοί πολίτες αντιμετωπίζουν ως συνέπεια της ρωσικής εισβολής, των βομβαρδισμών των καταστροφών, του μαζικού θανάτου αμάχων. Σε κάθε όμως περίπτωση προετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα, ούτως ώστε η χώρα μας να υπερβεί τις συνέπειες και αυτής της κρίσης.
Η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια δύναται να αποτελέσουν τροχοπέδη ως προς την μετατροπή των προκρατήσεων σε κρατήσεις; Οι πληθωριστικές τάσεις που επηρεάζουν το κόστος δεν θα επηρεάσουν την τουριστική κίνηση και την μέση δαπάνη;
Αναμφίβολα η παγκόσμια αύξηση των τιμών της ενέργειας και εν γένει πληθωριστικές πιέσεις, θέτουν νέες προκλήσεις έναντι των οποίων πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί. Όμως ήδη υπάρχουν ενδείξεις ότι η αγορά το επόμενο διάστημα μπορεί να ομαλοποιηθεί, ιδιαίτερα εάν έχουμε μία κατάληξη στην πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία. Σε ότι αφορά το ελληνικό σκέλος αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης, η κυβέρνηση έχει πάρει σειρά μέτρων, και χθες μόλις ανακοινώθηκε νέο πακέτο 1,1 δις €. Τα μέτρα αυτά αφορούν τη μεσαία τάξη και τις επιχειρήσεις, άρα και τον κόσμο του τουρισμού, των οποίων η στήριξη, -όπως και κατά τη διάρκεια της πανδημίας- αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα.
Έχουμε όμως και ένα πολύτιμο βέλος στη φαρέτρα μας: την εμπειρία μας από την διαχείριση της μεγάλης πανδημικής κρίσης και ιδιαίτερα την δυναμική ανάκαμψη που πετύχαμε το 2021, όπου είχαμε αύξηση εσόδων κατά 147% σε σχέση με το 2020, ενώ φτάσαμε το 60% του 2019 πριν την πανδημία. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Εurostat η Ελλάδα παρουσίασε σε επίπεδο ΕΕ τη μεγαλύτερη αύξηση διανυκτερεύσεων σε τουριστικά καταλύματα σε σχέση με πέρυσι με δεύτερη χώρα την Ισπανία. Το άνοιγμα του τουρισμού ακόμα και σε συνθήκες κρίσης πέτυχε πέρσι, παρά την αμφισβήτησή του από ορισμένους- κυρίως την αντιπολίτευση.
Και πλέον αποτελεί μια κατάκτηση για το 2022, ότι μπορούμε να ανοίξουμε πλήρως, με ασφάλεια, και μάλιστα φέτος πιο νωρίς. Ο ελληνικός τουρισμός λοιπόν έχει αντοχές και θα ξεπεράσει, με σχέδιο και επιμονή, και τα νέα εμπόδια πού βρίσκονται στο δρόμο του.
Το γεγονός πως είδαμε ήδη την πρώτη πτήση από ΗΠΑ προς τη χώρα μας τι σηματοδοτεί; Εκτιμάτε πως δεν θα επηρεαστούν οι επισκέπτες από τη συγκεκριμένη χώρα λόγω της εισβολής στην Ουκρανία;
Είναι ιδιαίτερα σημαντική η ανάκαμψη του εισερχόμενου τουρισμού από τις Ηνωμένες πολιτείες. Και όχι μόνο ποσοτικά αλλά και ποιοτικά καθώς ειδικά οι συγκεκριμένοι τουρίστες δαπανούν περισσότερα κατά μέσο όρο στις διακοπές τους. Πέρσι πετύχαμε να ξεπεράσουμε το 50% των εσόδων από Αμερικανούς τουρίστες σε σχέση με πριν την πανδημία. Φέτος ο στόχος είναι να το αυξήσουμε ακόμα περισσότερο και σε αυτό συμβάλλουν οι περισσότερες καθημερινές απευθείας πτήσεις που έχουμε-περισσότερες από ποτέ, και από περισσότερα αεροδρόμια. Ήδη η αρχή έγινε με την πρώτη απευθείας πτήση στις αρχές Μαρτίου, νωρίτερα από κάθε άλλη φορά. Προσωπικά δεν εκτιμώ ότι οι Αμερικανοί τουρίστες θα επηρεαστούν τόσο πολύ από τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Είναι χαρακτηριστικές και οι αισιόδοξες δηλώσεις του Αμερικανού Πρέσβη Πάϊατ κατά την άφιξη της πρώτης πτήσης περί πρόβλεψης αριθμού ρεκόρ για τις αφίξεις Αμερικανών επισκεπτών το 2022. Παραμένουμε ψύχραιμοι και αισιόδοξοι λοιπόν με την γνώση ότι η Ελλάδα αποτελεί ασφαλή προορισμό διακοπών έναντι κάθε απειλής, πανδημικής ή πολεμικής.
Ποια είναι η εικόνα από τις χώρες οι κάτοικοι των οποίων εντάσσονται στους λεγόμενους παραδοσιακούς τουρίστες που επιλέγουν ελληνικούς προορισμούς;
Ταξιδιώτες από χώρες όπως η Γαλλία, η Βρετανία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ολλανδία καθώς και οι Σκανδιναβικές χώρες επιλέγουν την Ελλάδα για τις φετινές τους διακοπές. Αυτό άλλωστε αναφέρθηκε και στις πρόσφατες εκθέσεις αλλά και στην πολύ σημαντική έκθεση ΙΤΒ στο Βερολίνο που έγινε διαδικτυακά. Βλέπουμε επίσης μεγάλο ενδιαφέρον από Αμερική και Καναδά και είναι σημαντικό ότι φέτος ξεκινάει εκ νέου η κίνηση από Αυστραλία καθώς δεν υπήρχε εδώ και 2 χρόνια λόγω πανδημίας. Στις παραπάνω χώρες προστίθεται βέβαια η πολύ θετική εικόνα από το Ισραήλ και τις χώρες του κόλπου καθώς και τη Σερβία, τη Ρουμανία και την Βουλγαρία. Με ενδιαφέρον περιμένουμε και την εικόνα από την Πολωνία καθώς πρόκειται για μια πολλά υποσχόμενη αγορά για την Ελλάδα.
Πόσο αισιόδοξη είστε για την φετινή καλοκαιρινή τουριστική περίοδο με όσα συμβαίνουν;
Παρά τις δυσκολίες ο ελληνικός τουρισμός έχει αποδείξει ότι έχει μεγάλη αντοχή και ισχύ. Η ενεργειακή κρίση και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ασφαλώς και δημιουργούν νέες απαιτήσεις. Όμως όπως είπαμε και προηγουμένως δεν αλλάζουν την μεγάλη εικόνα: νέες πτήσεις και αύξηση θέσεων στην Ελλάδα σε επίπεδα μεγαλύτερα του 2019, διπλασιασμός κίνησης από μεγάλους τουριστικούς operators όπως η ΤUI, επιτυχής έναρξη ήδη της κρουαζιέρας με 50% home porting μάλιστα, υψηλή ζήτηση των ελληνικών προορισμών και κατάταξη τους στους πλέον περιζήτητους διεθνώς, σε όλες τις σχετικές έρευνες στην Ευρώπη για το ‘22.
Προσωπικά είμαι αισιόδοξη ότι κόντρα σε όλες τις αντιξοότητες, ο ελληνικός τουρισμός φέτος θα ξεπεράσει και πάλι τις προσδοκίες, και η Ελλάδα θα πρωταγωνιστήσει εκ νέου στην μεσογειακή τουριστική αγορά. Είναι άλλωστε και ένα από τα μηνύματα που προέκυψαν στην πρόσφατη έκθεση ITB που έγινε διαδικτυακά και εκεί η Ελλάδα πρωταγωνίστησε στις συζητήσεις των μεγάλων tour operators. Σε κάθε περίπτωση όπως δήλωσε ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε μεθοδικά και επίμονα τη δουλειά μας, με επισκέψεις σε σημαντικές εκθέσεις και κρίσιμες αγορές αλλά και με την έντονη παρουσία της χώρα μας με την τουριστική καμπάνια που θα διαρκέσει περισσότερο και θα έχει δυναμικό χαρακτήρα.
Επ αυτού, επισκεφθήκατε πρόσφατα το Ριάντ όπου συμμετείχατε στο διευρυμένο ελληνο- σαουδαραβικό επιχειρηματικό φόρουμ. Τι μπορούμε να περιμένουμε για την εξέλιξη των διμερών σχέσεων στον τουρισμό;
Στη Σαουδική Αραβία είχαμε την ευκαιρία να προχωρήσουμε ένα ακόμη βήμα μπροστά στην εμβάθυνση των τουριστικών, αλλά και συνολικών μας σχέσεων. Πρέπει να σας πω ότι διαπιστώσαμε τεράστιο ενδιαφέρον και για την επιλογή της Ελλάδας ως προορισμού διακοπών, αλλά και για επενδύσεις στον τουρισμό από μεγάλους και επιτυχημένους σαουδαραβικούς ομίλους, σε συνεργασία με ελληνικούς.
Ως προς την αύξηση της τουριστικής κίνησης φέτος θα έχουμε νέες απευθείας πτήσεις προς Σαντορίνη και Μύκονο, που προστίθενται στις ήδη υπάρχουσες μεταξύ Ριάντ- Αθήνας. Επιμείναμε στην ανάγκη αύξησης τους, όπως και των προορισμών, ειδικά ενόψει της ζήτησης που υπάρχει και συμφωνήσαμε το θέμα αυτό να είναι στην κορυφή της ατζέντας των διμερών επαφών το αμέσως επόμενο διάστημα. Διερευνήσαμε επίσης την δυνατότητα συνεργασίας και ανταλλαγής τεχνογνωσίας σε πληθώρα πεδίων, από τις τουριστικές επενδύσεις και την τουριστική εκπαίδευση μέχρι τη γαστρονομία, τον τουρισμό ευεξίας, την κρουαζιέρα και τον high end τουρισμό.
Κορυφαίας σημασίας είναι η συγκρότηση ενός κοινού επιχειρηματικού συμβουλίου με επικεφαλής εξέχουσες προσωπικότητες στο τουριστικό επιχειρείν, όπως την κα. Lubna Olayan και τον κο. Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο που έχουν ήδη συνεργαστεί και επενδύσει στον ελληνικό τουριστικό κλάδο, με ιδιαίτερη μάλιστα επιτυχία. Ως γενικό συμπέρασμα, υπάρχει μία αναντίρρητη συμπληρωματικότητα μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Ελλάδας στον τουρισμό, συμπληρωματικότητα όχι μόνο τουριστικών περιόδων αλλά και αντιλήψεων για τη σημασία του ποιοτικού τουριστικού προϊόντος. Η Σαουδική Αραβία προβαίνει σε σειρά μεταρρυθμίσεων και έχει θέσει εξαιρετικά φιλόδοξους στόχους μέχρι το τέλος της δεκαετίας που διανύουμε. Πάνω στη βάση των στενών πλέον σχέσεων, θα υπάρξουν το αμέσως επόμενο διάστημα σημαντικές εξελίξεις και για τον ελληνικό τουρισμό.