Την ώρα, που η ακροδεξιά στην Ευρώπη «καλπάζει», ενεργοποιώντας τα αντανακλαστικά των πολιτικών δυνάμεων και ειδικότερα της κεντροδεξιάς, που καλείται να δημιουργήσει το απαραίτητο «ανάχωμα», εντός συνόρων η κυβέρνηση αναζητά τη στρατηγική, που θα βάλει φρένο στις φυγόκεντρες δυνάμεις ανάμεσα στους ψηφοφόρους της και θα ισορροπήσει μεταξύ κυριαρχίας στο πολιτικό κέντρο και διαρροών προς τα δεξιά της.
Η προεκλογική στρατηγική της έχει ορίζοντα 90 ημερών. Μέσα σε αυτό το διάστημα, το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει να απευθυνθεί στην κοινή γνώμη πάνω σε τρεις άξονες. Πρώτον, να επικοινωνήσει όσα έχει ήδη ολοκληρώσει, από το κυβερνητικό έργο για το οποίο δεσμεύτηκε τον Ιούνιο του 2023. Δεύτερον, να πείσει ότι το επόμενο διάστημα το βάρος θα πέσει στην αντιμετώπιση καθημερινών προβλημάτων, ιδιαίτερα στην ενίσχυση των εισοδημάτων και την πάταξη της ακρίβειας. Τρίτον, να αναδείξει ότι δεν υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις στην αντιπολίτευση, που να διατυπώνουν εναλλακτικές προτάσεις με την εγγύηση της «κυβερνησιμότητας».
Με το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και το «πράσινο φως» στη λειτουργία μη κρατικών ξένων πανεπιστημίων στη χώρα, κλείνει ουσιαστικά ο κύκλος των μεγάλων τομών, που η κυβέρνηση επεδίωκε να ολοκληρώσει τον πρώτο χρόνο της νέας της θητείας.
Από την πρώτη στιγμή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναγάγει τη μεταρρύθμιση αυτή σε δείκτη πραγματικής προοδευτικότητας ή οπισθοδρόμησης, όπως έλεγε χαρακτηριστικά, των πολιτικών δυνάμεων, μιλώντας για ιδεοληψία όσων «έκλεισαν τα αυτιά και τα μάτια τους σ’ αυτό που ζητάει η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών», επαναλαμβάνοντας συνεχώς ότι η κυβέρνηση έχει ως προτεραιότητα τη στήριξη του δημόσιου πανεπιστημίου.
Στον ίδιο «κύκλο» τομών και μεταρρυθμίσεων, η κυβέρνηση εντάσσει τη θεσμοθέτηση της ισότητας στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, την επιστολική ψήφο, τους νέους ποινικούς κώδικες και το νέο δικαστικό χάρτη της χώρας, τον τρόπο επιλογής διοικήσεων σε δημόσιους φορείς με νέα κριτήρια, το νέο φορολογικό σύστημα για τους ελεύθερους επαγγελματίες, την ενίσχυση της υγείας, με τη λειτουργία απογευματινών χειρουργείων, την πρόσληψη προσωπικού, τη δημιουργία πανεπιστημιακών κέντρων υγείας.
Το πραγματικό «στοίχημα» για την κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα και κυρίως, τους επόμενους μήνες, παραμένει η αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων. Αυτό αποτελεί ενδεχομένως, το σημαντικότερο κριτήριο για τον καθορισμό της στάσης των ψηφοφόρων στις 9 Ιουνίου και τον πιο απρόβλεπτο παράγοντα. Το πλέγμα των μέτρων, που έχουν εφαρμοστεί έως τώρα, ακόμη κι αν οδηγούν σε περιορισμό των ανατιμήσεων, δεν αλλάζουν τη μεγάλη εικόνα για τους καταναλωτές.
Με δεδομένο ότι τα εργαλεία, που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση, είναι περιορισμένα, το βάρος πέφτει στην ενίσχυση των εισοδημάτων, με πρώτο σταθμό την τρίτη κατά σειρά, αύξηση του κατώτατου μισθού, που θα σπάσει τον πήχη των 800 ευρώ. Η επικύρωση αναμένεται στο υπουργικό συμβούλιο της 22ης Μαρτίου, με εφαρμογή από την 1η Απριλίου.
Στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι η διαμόρφωση του κατώτατου μισθού σε αυτά τα επίπεδα εξυπηρετεί τον στόχο, που έχει τεθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για βασικό μισθό στα 950 ευρώ και μέσο μισθό στα 1500 ευρώ το 2027, προκειμένου η χώρα να πλησιάσει την ευρωπαϊκή πραγματικότητα και τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Στις 90 ημέρες, που απομένουν η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αναδείξει την έλλειψη προτάσεων της Κουμουνδούρου και της Χαριλάου Τρικούπη, που να μπορούν να δώσουν απάντηση στις προκλήσεις, αλλά και τις «σκιές» που μένουν ακόμη από την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, πάνω σε θέματα διαφάνειας και κράτους δικαίου, κάνοντας ουσιαστικά «ρελάνς» στην ατζέντα της αντιπολίτευσης.
Οι επιχειρήσεις στο εξωτερικό του Στέφανου Κασσελάκη, για τις οποίες υπάρχει ήδη εισαγγελική παρέμβαση, αλλά και οι καταγγελίες του Σταύρου Κοντονή περί πολιτικής απόφασης να εμπλακούν, χωρίς επαρκή στοιχεία, δέκα πολιτικά πρόσωπα στην υπόθεση Novartis, έχουν ήδη οδηγήσει σε κυβερνητική «αντεπίθεση», με τον Παύλο Μαρινάκη να κάνει λόγο για «αμείλικτα ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις από τους κυρίους Κασσελάκη και Τσίπρα».
Το βάρος της προεκλογικής εκστρατείας στην τελική ευθεία θα πέσει και πάλι στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Με σημείο εκκίνησης το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, 5-7 Απριλίου, θα ακολουθήσει η ανακοίνωση του ευρωψηφοδελτίου, αλλά και ένα σπριντ περιοδειών και επικοινωνίας του πρωθυπουργού με τους πολίτες, ανά την Ελλάδα, καθώς ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει «εθνική κάλπη» την εκλογική αναμέτρηση του Ιουνίου. Το στίγμα του πολιτικού του λόγου αναμένεται να δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα από τη Θεσσαλονίκη, στο πρώτο προσυνέδριο της ΝΔ.