Στ. Θεοδωράκης: Στην Ειδομένη αποδεικνύεται ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει κράτος

Στ. Θεοδωράκης: Στην Ειδομένη αποδεικνύεται ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει κράτος

«Μονομερή ενέργεια», χαρακτήρισε ο Σταύρος Θεοδωράκης τη συμφωνία μεταξύ της Ιταλίας και της Αλβανίας που προβλέπει την παρουσία Ιταλών αστυνομικών θα κάνουν περιπολίες στην Αλβανοελληνική μεθόριο.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό FOCUS FM 103,6 της Θεσσαλονίκης και τον Δημήτρη Βενιέρη, ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε ότι «δεν κινδυνεύουμε από τους Ιταλούς αστυνομικούς που θα έρθουν στα σύνορά μας» πρόσθεσε όμως ότι «είναι μια προσβολή των δικών μας δυνατοτήτων. Υποτίθεται ότι η Ιταλία έχει ζήσει το προσφυγικό πρόβλημα, έχει μια κυβέρνηση που είναι θετική σε μια αριστερή λογική, ο Ρέντσι θεωρήθηκε σύμμαχος του κ. Τσίπρα αλλά ούτε αυτούς καταφέραμε να έχουμε στο πλευρό μας.

»Προτιμούν οι Ιταλοί να συνεργάζονται με τους Αλβανούς, παρά να συνεργάζονται με τους Έλληνες. Τι άλλο χρειαζόμαστε για να καταλάβουμε ότι κάτι δεν πάει καλά με την πολιτική του κ. Τσίπρα στο εξωτερικό;

»Εδώ και ένα χρόνο το λέω: δεν αντιμετωπίζει καμία χώρα ένα τέτοιο πρόβλημα αν δεν υπάρχει ένα ενιαίο συντονιστικό κέντρο. Χρειάζεται ένας ισχυρός υπερυπουργός ο οποίος θα προσπαθούσε να συντονίσει στο εσωτερικό και στο εξωτερικό τις δυνάμεις της χώρας».

Αναφερόμενος στο προσφυγικό εξήγησε ότι δεν υπάρχει συνολικός σχεδιασμός. «Είναι αυτό που έλεγε προχθές ένας ξένος δημοσιογράφος: ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει κράτος. Είναι άσχημο αυτό να λέγεται στο εξωτερικό αλλά είναι πιο άσχημο το ότι μάλλον κάπως έτσι είναι τα πράγματα στην Ειδομένη», πρόσθεσε. Είπε, ότι δεν θα έδινε χρήματα στην κυβέρνηση για τους πρόσφυγες. «Το πολύ -πολύ να έπαιρνε μερικούς "Καρανίκες" ακόμα στα γραφεία στρατηγικού σχεδιασμού, ανέφερε και συνέχισε: «Σε όλα τα κράτη η αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών γίνονται από ΜΚΟ, σημασία έχει όμως να υπάρχει κατ'' αρχήν ένας κρατικός συντονισμός. Να ξέρουν για ποιες ΜΚΟ μιλάνε, ώστε τα λεφτά να πηγαίνουν σε ανθρώπους που έχουν προσφέρει και στο παρελθόν και όχι γενικώς και αορίστως να μοιράζουν λεφτά στις ΜΚΟ».

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής του Ποταμιού «η Ελλάδα έχει ένα δίλημμα. Ανθρωπισμός και ασφάλεια – ανθρωπισμός για τους πρόσφυγες και ασφάλεια για τους κατοίκους – και από την άλλη το χάος του 2015. Το χάος που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ στη μεταναστευτική πολιτική. Αυτό είναι το δίλημμα».

Πρόσθεσε δε, ότι η Ελλάδα, υποχρεούται ως μέλος της Ευρώπης να συνεισφέρει, όσα συνεισφέρουν και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι, στους πρόσφυγες. Το Ποτάμι πρότεινε συνέχισε, κάτι «που έχει δεχτεί και ο πρωθυπουργός για τον διαχωρισμό των προσφύγων από τους μετανάστες με τους δεύτερους να επιστρέφουν είτε στην Τουρκία, είτε στη χώρα προέλευσής τους».

Σχολιάζοντας την πιθανότητα άσκησης βέτο, στο πλαίσιο της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε πρόκειται για «δίκοπο μαχαίρι».