Παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Νίκο Φίλη, οι 53 του ΣΥΡΙΖΑ ασκούν κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης σε μια σειρά από μέτωπα με κυρίαρχο αυτό της οικονομίας.
Ο πρώην υπουργός Παιδείας εμφανίζεται ειδικά τις τελευταίες μέρες κατηγορηματικός ως προς τους πανηγυρισμούς για έξοδο από τα μνημόνια, σχολιάζοντας πως με τα νέα μέτρα η μέση σύνταξη θα πέσει στα 450 ευρώ.
Στο ίδιο κλίμα και οι 53, περιγράφουν πως το τοπίο της μεταμνημονιακής εποχής θα είναι γεμάτο εμπόδια, ενώ θα περιλαμβάνει νέες πιέσεις και διατήρηση της εποπτείας.
«Η επιδίωξή μας είναι σαφής, να περάσουμε, δηλαδή, σε μια κατάσταση μεταμνημονιακής «κανονικότητας», ανάλογη με αυτή των χωρών που βγήκαν από τα μνημόνια, όπως η Κύπρος και η Πορτογαλία. Ωστόσο, η παραδοχή αυτής της πραγματικότητας, όσο και αν είναι σκληρή ή δεν ενισχύει μια υπέρμετρη αισιοδοξία, είναι απαραίτητη και χρήσιμη, έτσι ώστε ο δικός μας σχεδιασμός να πατάει σε στέρεο έδαφος και ταυτόχρονα να μπορεί να προετοιμάσει τις γραμμές άμυνας και τον τρόπο αντιμετώπισης των όπλων της απέναντι πλευράς», τονίζουν στην απόφαση της πανελλαδικής τους συνδιάσκεψης.
Σε μια προσπάθεια αυτοκριτικής, σημειώνουν πως «το «μετά» δεν μπορεί να αγνοήσει το «πριν». Για να μπορέσεις να σχεδιάσεις το μέλλον, θα χρειαστεί να δεις τι δεν πήγε καλά, πού και γιατί έγιναν κινήσεις που δεν έχουν καμία σχέση με τις αξίες της αριστεράς».
Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Στο μέτωπο της εξωτερικής πολιτικής, η ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία συμμετέχει και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναφέρει πως η προκήρυξη πρόωρων εκλογών στην Τουρκία «εντείνει υπέρμετρα τον τουρκικό εθνικισμό, δημιουργώντας μια πρόσθετη δυσκολία» για την Ελλάδα.
Όπως αναφέρουν «ερασιτεχνισμοί, επιπολαιότητες, πρακτικές παλαιάς κοπής, πολεμική ορολογία, γραφικότητες, όπου δεν θα δίναμε σημασία, αν δεν ήταν στην παρούσα φάση επικίνδυνες, δεν έχουν σχέση με τη δική μας αριστερά, και επιπλέον θέτουν το όριο αντοχής των πολιτικών μας συμμαχιών».
Τέλος, με το βλέμμα στις εσωτερικές διεργασίες του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ, οι 53 κάνουν λόγο για «φαινόμενα συγκεντρωτισμού, αλαζονείας, παραγοντισμού, προσωπικών πολιτικών ή τη σαφή μετατόπιση του κέντρου λήψης των αποφάσεων στο κυβερνητικό σχήμα», ζητώντας αλλαγή πλεύσης σε μια κατεύθυνση συλλογική και δημοκρατική.
Αναλυτικά η ανακοίνωση εδώ.
Φωτογραφία: Ιntime