Στη Ντόχα ο Κυρ. Μητσοτάκης: Η ατζέντα της συνάντησης με τον εμίρη του Κατάρ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

Στη Ντόχα ο Κυρ. Μητσοτάκης: Η ατζέντα της συνάντησης με τον εμίρη του Κατάρ

Στο Κατάρ μετέβη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το ταξίδι του στην Ινδία, προκειμένου να έχει επαφές με την πολιτική και επιχειρηματική ηγεσία της χώρας του Περσικού Κόλπου.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί στις 10:00 το πρωί του Σαββάτου με τον εμίρη του Κατάρ σεΐχη Ταμίμ μπιν Χάμαντ Αλ Θάνι στη Ντόχα.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του πρωθυπουργού, θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Στο επίκεντρο των επαφών θα βρεθούν η Ενέργεια, η Οικονομία, τα ζητήματα ασφαλείας, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και η διάχυση της γεωπολιτικής κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η Ελλάδα άλλωστε έχει αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην επιχείρηση «Ασπίδες» με αποστολή την προστασία των εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα που δέχονται επιθέσεις από τους αντάρτες Χούθι. Η επιχείρηση έχει ιδιαίτερο ελληνικό ενδιαφέρον δεδομένου ότι το επιχειρησιακό στρατηγείο θα βρίσκεται στη Λάρισα με Έλληνα διοικητή, ενώ οι ευρωπαϊκές δυνάμεις που συμμετέχουν στην επιχείρηση «Ασπίδες», πέρα από την Ελλάδα, είναι η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός είχε επισκεφθεί το Κατάρ τον Αύγουστο του 2022 όπου υπήρξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον των δύο πλευρών για την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων, ενώ έχει εκδηλωθεί η κοινή βούληση για εμβάθυνση της συνεργασίας σε ενέργεια, τουρισμό, υποδομές και αλλού.

Να σημειωθεί ότι στην Ινδία απηύθυνε πρόσκληση στους Ινδούς επιχειρηματίες να επισκεφθούν την Ελλάδα και να επενδύσουν στη χώρα μας. Μιλώντας σε ελληνο-ινδικό επιχειρηματικό φόρουμ, ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε ότι η Ελλάδα της οικονομικής κρίσης δεν υπάρχει πια, και πως εφόσον  το 2023 η χώρα πέτυχε ρεκόρ ξένων επενδύσεων, μπορεί να το επαναλάβει. 

Σε συνέντευξή του είπε πως «θέσαμε στόχο με τον Ινδό πρωθυπουργό Μόντι να διπλασιάσουμε το εμπόριο μας μέχρι το 2030, προσωπικά πιστεύω ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί νωρίτερα. Αφορά επίσης τις επενδύσεις. Επενδύσεις από ελληνικές εταιρείες στην Ινδία, επενδύσεις από ινδικές εταιρείες στην Ελλάδα», επισήμανε.