Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κίνα, στο πλαίσιο της οποίας θα έχει συναντήσεις με την κινεζική ηγεσία, επισκέφθηκε σήμερα Πέμπτη και ξεναγήθηκε στην Απαγορευμένη Πόλη στο Πεκίνο.
Ο κ. Μητσοτάκης αύριο Παρασκευή θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, τον Πρωθυπουργό Λι Τσιανγκ και τον Πρόεδρο της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης Τζάο Λετζί.
Παρότι προγραμματισμένη πριν τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, η επίσκεψη αποκτά επιπρόσθετη σημασία, καθώς αιχμή των συνομιλιών θα αποτελέσει ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς, όπως και οι εξελίξεις στην Ουκρανία.
Άλλωστε, η Κίνα είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε ζητήματα περιφερειακής και διεθνούς ασφάλειας και στη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και σταθερότητας.
6
Επί τάπητος στην ατζέντα του Έλληνα πρωθυπουργού και ζητήματα διμερούς συνεργασίας, καθώς στόχος είναι η ενίσχυση των διμερών εμπορικών σχέσεων, η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών προς την Κίνα, ιδιαίτερα στους τομείς των αγροτικών και των τυποποιημένων προϊόντων, όπως και η περαιτέρω ενίσχυση στον τομέα του τουρισμού, καθώς η Κίνα αποτελεί μια μεγάλη αγορά.
Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού πραγματοποιείται μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα από την S&P, ενώ σημειώνεται ότι πρόσφατα δύο από τους μεγαλύτερους κινεζικούς οίκους αξιολόγησης, οι Lianhe Credit και Chengxin Rating Group, αναβάθμισαν την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα.
Σταθερή θέση της χώρας και μήνυμα, που θα στείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι η αναγκαιότητα των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας με την Κίνα και η συνεργασία για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή, ώστε οι σχέσεις να είναι εποικοδομητικές και αμοιβαία επωφελείς.
Όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα, διατηρεί καλές σχέσεις με το Πεκίνο, ενώ λόγω πολιτισμικών δεσμών και γεωπολιτικής θέσης, μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Κίνα για μια πιο ισόρροπη σχέση.
Όπως είπε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός, η Κίνα είναι ανταγωνιστής και αυτή είναι η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς στο πλαίσιο της οικονομικής ασφάλειας της Ε.Ε. και της αντιμετώπισης των παγκόσμιων γεωπολιτικών προκλήσεων, προωθείται η μείωση της επικινδυνότητας (de-risking) στις σχέσεις με την Κίνα και η μείωση της εξάρτησης από κρίσιμες πρώτες ύλες.
Σημειώνεται ότι το εμπορικό έλλειμμα της Ε.Ε. έναντι της Κίνας φθάνει τα 400 δις ευρώ.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συνοδεύεται από τον υπουργό Μεταφορών Χρήστο Σταϊκούρα και τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για την Οικονομική Εξωστρέφεια Κώστα Φραγκογιάννη. Οι δύο υπουργοί θα επισκεφθούν στη συνέχεια τη Σαγκάη, όπου θα εκπροσωπήσουν τον Πρωθυπουργό στην Έκθεση CIIE, (China International Import Expo).
Την έκθεση, όπου θα υπάρχει ελληνικό περίπτερο στο οποίο θα συμμετέχουν 20 ελληνικές επιχειρήσεις, σχεδίαζε αρχικά να επισκεφθεί ο Πρωθυπουργός. Όμως, λόγω των εξελίξεων στην περιοχή, θα επιστρέψει στην Αθήνα μετά τις συναντήσεις με την κινεζική πολιτική ηγεσία.