Η διερεύνηση των επεισοδίων στη Νέα Σμύρνη και η απόδοση ευθυνών σε όλους όσοι υπερέβησαν τον ρόλο τους ασκώντας βία κατά πολιτών πρέπει να αποτελέσει πρώτη προτεραιότητα για τις αρμόδιες αρχές κυρίως λόγω των ακραίων συνθηκών που βιώνει η χώρα ελέω πανδημίας. Αυτό όμως απέχει παρασάγγας από τη στάση του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ που εμφανίζονται να επιδιώκουν, εκ νέου, να στήσουν... σημαίες ευκαιρίας σε πλατείες «νεοαγακτισμένων».
Είναι αλήθεια, όπως και η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελεία Πελωνη δήλωσε, ότι οι εικόνες από τα όσα έγιναν στην πλατεία της Νέας Σμύρνης την Κυριακή ενόχλησαν. Όσα μεταδόθηκαν αλλά και οι καταγγελίες προκαλούν αντιδράσεις και μάλιστα σε μια περίοδο που η κυβέρνηση επιχειρεί να εφαρμόσει μέτρα περιοριστικά προκειμένου να μειώσει, όσο το δυνατόν, τη διασπορά του κορονοϊού και να αμβλύνει τις πιέσεις προς το σύστημα της υγείας.
Ακόμη και εντός της ΕΛΑΣ άλλωστε υπήρξαν αντιδράσεις με στελέχη να δηλώνουν πως ακόμη και αν «έπεσαν σε κάποια παγίδα» οι άνδρες της ΔΙΑΣ που βρέθηκαν εκεί, οι εξελίξεις, όπως αυτές αποτυπώνονται μέσα από βίντεο και φωτογραφίες, καθιστούν τη δράση τους απαράδεκτη.
Άλλωστε ο ρόλος της αστυνομίας είναι ακριβώς αυτός. Να αντιδρά με βάση τις συνθήκες και όχι το θυμικό προκαλώντας τα αντανακλατικά μιας κοινωνίας βεβαρημένης ψυχολογικά και κουρασμένης από τους επί σειρά μηνών περιορισμούς. Τα όσα έγιναν καταδικαστέα ακόμη και από τους ίδιους τους αστυνομικούς που μέσα στην κρίση της πανδημίας ανήκουν στις ομάδες πρώτης γραμμής. Σίγουρα δεν χαρακτηρίζουν την πλειοψηφία των ανδρών και των γυναικών του σώματος.
Το μήνυμα που εστάλη από την Κυβέρνηση ήταν χαρακτηριστικό με την κυβερνητικό εκπρόσωπο να αναφέρει κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι «η υπομονή της κοινωνίας εξαντλείται» όπως και όλων αλλά και να σημειώνει πως «χρειάζεται ψυχραιμία» πολύ δε περισσότερο τη στιγμή που όλα δείχνουν πως η χώρα, και λόγω των εμβολίων, οδεύει προς μια έστω και μερική κανονικότητα το προσεχές διάστημα.
Και ψυχραιμία είναι αυτό που απαιτείται από όλες τις πλευρές. Τα γεγονότα θα διερευνηθούν και οι ευθύνες θα αποδοθούν. Τα βλέμματα όλων έχουν στραφεί στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο σε κάθε περίπτωση δεν δύναται να αφήσει μεμονωμένα περιστατικά να πλήττουν το έργο του συνόλου των ανδρών και των γυναικών της ΕΛΑΣ. Έργο που, ειδικά με την έναρξη της πανδημίας, έχει αυξηθεί, έχει δυσκολέψει και έχει καταστεί σημαντικό για την ομαλή λειτουργία του κράτους.
Το Μέγαρο Μαξίμου άλλωστε δεν δείχνει διατεθειμένο να επιτρέψει σε κανέναν να ρίξει αλλού το βάρος και να καταρτίσει ένα ακόμη αφήγημα διχαστικού περιεχομένου περί «δεξιάς» και συνθηκών καταστολής την ώρα που το διακύβευμα είναι συγκεκριμένο και αφορά την αντιμετώπιση της πανηδμίας και την ταυτόχρονα ανάταξη της οικονομίας αλλά και της ίδιας της κοινωνίας.
Ο τρόπος που ο ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας έσπευσαν να αξιοποιήσουν τα επεισόδια στην Νέα Σμύρνη προκαλεί εντυπώσεις και την εικόνα μιας ακόμη προσπάθειας μικροκομματικής και μικροπολιτικής εκμετάλλευσης. Τα όσα ακραία αποτυπώθηκαν επισήμως, και συνεχίζουν να αποτυπώνονται, δείχνουν πως ο στόχος της πρόκλησης και της διατήρησης μιας έντασης παραμένει μεταξύ των τακτικών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Θα συνιστούσαμε στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ να συστήσουν τήρηση των μέτρων και να αποφεύγουν τις σημαίες ευκαιρίας», ήταν το σχόλιο της κυβερνητικής εκπροσώπου η οποία αναφέρθηκε στις συνεχείς επιδιώξεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δημιουργεί συνθήκες έντασης και να επιχειρεί να αξιοποιήσει κάθε είδους επεισόδια.
«Θα πρέπει να αποφασίσει σε ποια πλευρά είναι», σημείωσε προσθέτοντας πως την ίδια στιγμή που «ψέγει την κυβέρνηση» για τη διαχείριση της πανδημίας εμφανίζεται ουσιαστικά να παροτρύνει και να υποστηρίζει από συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις μέχρι και τις «βόλτες» χωρίς να διαχωρίζει τις βασικές προϋποθέσεις όπως αυτή της αποφυγής συγχρωτισμού.
Σε κάθε περίπτωση δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να εκμεταλλευθεί αντιδράσεις. Και σίγουρα αυτό δεν αποτελεί μια παρορμητική αντίδραση εξ αιτίας των όσων έλαβαν χώρα στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, αλλά μια κεντρική γραμμή. Άλλωστε ο Αλέξης Τσίπρας από τον Ιούλιο του 2020 μιλώντας στην ΚΟ του κόμματός του, είχε καλέσει σε συμμετοχή σε κάθε συγκέντρωση και σε κάθε αντίδραση προς την κυβέρνηση, με αφορμή τότε και τις καταγγελίες για τον Νίκο Παππά αναφορικά με υποθέσεις που αφορούν στη διακυβέρνηση της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η δε διχαστική ρητορική του «εμείς και οι άλλοι» αποτελούν βασική παράμετρο του αντιπολιτευτικού λόγου, όπως και οι αναφορές περί «χούντας», «ακραίας δεξιάς», «καταστολής», «εκτροπής» και οτιδήποτε άλλο δύναται να χρησιμοποιηθεί στη δημιουργίας ενός κλίματος διχασμού σε μια περίοδο όπου η ψυχολογική επιβάρυνση των πολιτών θα μπορούσε να λειτουργήσει ως εφαλτήριο για τη δημιουργίας ενός κύματος νεοαγανακτισμών.