Του Γιάννη Σιδέρη
«Με τιμές αρχηγού κράτους ήρθε το άγιο φως. Με ρωτάει η γυναίκα μου αν θα κάνει και δηλώσεις», έγραφε εξυπνακίστικα στο Twitter ο νυν υπουργός Νίκος Παππάς, όταν ήταν ακόμη στην αντιπολίτευση.
Δυστυχώς δεν γνωρίζουμε αν τον ρώτησε και σήμερα η γυναίκα του, που επί… προοδευτικής κυβερνήσεως το Άγιο Φως θα έρθει για τρίτη χρονιά με τιμές αρχηγού κράτους!
Η υποταγή σε όσα ειρωνεύονταν, και τα οποία με τη ρομφαία του ριζοσπαστισμού θα απέκοπταν σύριζα, ως μη αρμόζοντα σε ένα σύγχρονο κοσμικό κράτος, είναι παροιμιώδης.
Δεν μας ενδιαφέρει αν το Φως είναι Άγιο, αν η λαμπάδα του Πατριάρχη αυταναφλέγεται με παρέμβαση θείας χάριτος ή με κάποιο κόλπο. Αυτά αφορούν αποκλειστικά τους πιστούς, και ως γνωστόν η πίστη, ως αγγίζουσα τον σκληρό πυρήνα της ανθρώπινης ύπαρξης, δεν υπόκειται σε κριτική. Σε κριτική υπόκεινται οι πράξεις που απορρέουν από αυτή.
Ούτε συμφωνούμε με κάποια αγοραίας ειρωνείας, και δήθεν εικονοκλαστικά, δημοσιογραφικά κείμενα, που τις ημέρες που οι πιστοί αναμένουν τα δεχθούν το Φως, το χαρακτηρίζουν ως απάτη και τους πιστούς κορόιδα. Τέτοιες συζητήσεις είναι παραγωγικές όταν γίνονται εκτός ημερών και δεν πολώνουν.
Έτσι κι αλλιώς η ιερότητα του φωτός δεν είναι θέμα απόδειξης αλλά πίστης, και αφορά εκείνους που το πιστεύουν και μόνο. Άλλωστε το λεγόμενο Άγιο φως, δηλαδή η ιερή εξαγνιστική φωτιά, ως παγανιστική λατρευτική τελετουργία μας έρχεται από την αυγή της ανθρωπότητας.
Ούτε μας αφορά εάν η ιεραρχία του κλήρου στην γενική από-ιεροποίηση και εκκοσμίκευση της θρησκείας, εκκοσμικεύει και το Άγιο Φως μέσα από παράτες και επίσημες υποδοχές. Ας το αναλάμβαναν οι ίδιοι ας το χρησιμοποιούσαν όπως νομίζουν. Λόγο θα είχαν να δώσουν στους πιστούς.
Όμως μας αφορά ως πολίτες το γεγονός ότι όλες οι τελευταίες κυβερνήσεις ανέλαβαν και συνεχίζουν αυτή την παράτα μεσαιωνικού Θεοκρατισμού. Κυρίως η εκσυγχρονιστική (!) κυβέρνηση Σημίτη, επί της οποίας το 2001 άρχισε να γίνεται δεκτό με τιμές αρχηγού κράτους, και στην συνέχεια η υποτιθέμενη ριζοσπαστική κυβέρνηση Τσίπρα που το συνεχίζει. Μάλιστα το πρώτο Πάσχα της πρώτης Φοράς Αριστεράς ο Νίκος Φίλης εξέφρασε ειρωνικώς την αγανάκτησή του, λέγοντας ότι οι μόνοι επίσημοι που είχαν επισκεφτεί τη χώρα ως τότε επί νέας κυβερνήσεως, ήταν… τα λείψανα της Αγίας Βαρβάρας και το Άγιο φως!
Το Άγιο Φως ως το 1988 έφτανε στην Ελλάδα με πλοίο, με μία εβδομάδα καθυστέρηση. Τότε το ανέλαβε ιδιωτικό πρακτορείο τη Θεσσαλονίκης, δημοσίοις εξόδοις, ως το 2002 που σταμάτησε επί «εκσυγχρονισμού» και το ανέλαβε το υπουργείο Εξωτερικών.
Πάντως για να μη νιώθουμε... μόνοι, το Άγιο Φως μεταφέρεται και σε άλλα κράτη όπου υπάρχουν Χριστιανοί ορθόδοξοι όπως τη Γεωργία, την Ουκρανία, τη Ρουμανία, τη Ρωσία κ.α. Το 2017 για πρώτη φορά μεταβιβάστηκε και στις ΗΠΑ με πτήση από τη Μόσχα και παραδόθηκε σε τρεις ορθόδοξες εκκλησίας. Από όσο ξέρουμε όμως, μόνο στο Ελλαδιστάν έρχεται με τιμές αρχηγού κράτους.
Οι αντιρρήσεις που εκφράστηκαν στη αρχή από κάποιους Βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος – όταν ακόμη εξέφραζαν αντιρρήσεις πριν ισοπεδωθούν από το «Ναι σε όλα» – αφορούσαν δευτερεύοντα στοιχεία, όπως το κόστος και το γεγονός ότι είναι παγανιστικό έθιμο.
Ως προς το κόστος, είναι ανάξιο λόγου. Για τα μεγέθη του προϋπολογισμού ενός κράτους, έστω και πτωχευμένου όπως η χώρα μας, μία πτήση είναι ως μη γενομένη. Γα το παγανιστικόν του θέματος προείπαμε, αλλά ούτε αυτό είναι το θέμα. Δηλαδή αν αποδεδειγμένα το Άγιο Φως ήταν το αποτέλεσμα ενός θαύματος και όχι παγανισμός, θα μπορούσε να έρχεται με τιμές αρχηγού κράτους;
Το πρόβλημα είναι ο μεταβυζαντινός Θεοκρατισμός, που είναι διαρκής στο ελληνικό κράτος αλλά έλαβε τονωτική ένεση με την έλευση του Φωτός! Σε ένα τύποις κοσμικό ανεξίθρησκο κράτος, το πρόβλημα είναι ο εναγκαλισμός θρησκευτικής με την πολιτική εξουσία (είδαμε τα χαΐρια του εναγκαλισμού και στο μάθημα των θρησκευτικών), που στην περίπτωση του φωτός αναβαθμίζονται και λειτουργούν σαν ενιαίος αδιαίρετος ομοούσιος οργανισμός: Κράτος-Εκκλησία.
ΥΓ: Πολλοί στο πλαίσιο της κοσμικότητας και της ανεξιθρησκίας του κράτους, απαιτούν να βγουν οι εικόνες από τα νοσοκομεία. Όμως το θέμα αυτό είναι κυρίως ανθρωπιστικό. Έχει να κάνει με την παρηγόρια που βρίσκουν οι ασθενείς στις θρησκευτικές εικόνες. Δεν αναφερόμαστε σε αυτά αλλά στο αποψινό «Παρουσιάστε» της υποδοχής.
Φωτογραφία: intimenews