Του Τάσου Ευαγγελίου
Το «πολυαναμενόμενο ραντεβού» που θα δείξει αν το «διαζύγιο» των δύο κυβερνητικών εταίρων θα είναι συναινετικό ή… εκρηκτικό ξεκίνησε στο Μέγαρο Μαξίμου. Θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου του Πάνου Καμμένου, όπου θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις και θα διαπιστωθεί τι ακριβώς έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δυο κυβερνητικών εταίρων.
Στην πολιτική τα ραντεβού ορίζονται αφού έχουν γίνει οι σχετικές συμφωνίες. Στην περίπτωση αυτή ουδείς γνωρίζει τι τελικά θα ειπωθεί όχι εντός των κεκλεισμένων θυρών αλλά μετά. Είναι βέβαιο ότι όλο αυτό το διάστημα οι πολίτες έχοντας διαπιστώσει πως οι κυβιστήσεις είναι σχεδόν καθημερινές και αυτό έχει ως αποτέλεσμα το ενδιαφέρον να είναι περιορισμένο
Όμως αναλόγως τι θα ειπωθεί, και ασχέτως αν ακόμη και η ρήξη είναι προσυμφωνημένη, θα καθοριστούν και οι περαιτέρω εξελίξεις που αν μη τι άλλο αφορούν και την πορεία της χώρας.
Αν ο Πάνος Καμμένος υποκύψει εκ νέου στις πιέσεις και δηλώσει πως εξακολουθεί να δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, τότε ο Αλέξης Τσίπρας με έναν μίνι ανασχηματισμό θα καλύψει κενές θέσεις και θα φέρει τη συμφωνία των Πρεσπών έως τα τέλη Ιανουαρίου στη Βουλή για να πάρει τη ψήφο των προθύμων που υποστηρίζει πως έχει βρει.
Από εκεί και πέρα διατηρεί και τη δυνατότητα να κάνει εκλογές όποτε το επιθυμεί ακόμη και μετά τον Μάιο. Αν από την άλλη δηλώσει ότι άρει την εμπιστοσύνη του τότε ο Αλέξης Τσίπρας όπως ο ίδιος ανακοίνωσε επισήμως θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Έχει δηλώσει πως διαθέτει πλειοψηφία και μάλιστα ότι θα ζητήσει 151 ψήφους για να συνεχίσει και να φέρει και τη συμφωνία στη Βουλή.
Σε αυτή την περίπτωση με μια κυβέρνηση «κουρελού» θα επιχειρήσει να φτάσει όσο πιο μακριά μπορεί. Βέβαια αν δεν λάβει τους 151 έχει προαναγγείλει προσφυγή στις κάλπες αλλά «εν ευθέτω χρόνων».
Το βασικό πρόβλημα το έχει ο Π. Καμμένος. Και είναι στριμωγμένος. Μάλιστα φέρεται, από διαρροές κυβερνητικών στελεχών σχεδόν να εκλιπαρεί τον Αλέξη Τσίπρα να του αφήσει τους… βουλευτές του. Να ζητά ακόμη και την απομάκρυνση από το κυβερνητικό σχήμα όσων υπουργών πήραν τα πόστα προερχόμενοι από τους ΑΝΕΛ.
Εδώ βέβαια έχει πρόβλημα ο Αλέξης Τσίπρας. Χρειάζεται δύο εξ αυτών που να έχουν και βουλευτική έδρα. Αν προστεθεί και ο σίγουρος Χριστόπουλος ο Καμμένος αποδεκατίζεται. Και είναι υποχρεωμένος να κάνει διαγραφές, άρα να μείνει χωρίς Κ.Ο. μέχρι τις εκλογές. Αυτό δύσκολα θα το καταπιεί.
Οι εκατέρωθεν διαρροές όλο αυτό το διάστημα δείχνουν πως οι δύο εταίροι έχουν προβλήματα. Και πως η ρήξη είναι πραγματική. Ακόμη και χθες όταν οι ΑΝΕΛ διέρρεαν πως η συνάντηση θα γίνει Δευτέρα το Μαξίμου δεν επιβεβαίωνε. Αντιθέτως το απόγευμα ανακοίνωσε πως η συνάντηση θα γίνει σήμερα και μάλιστα στο Μαξίμου (αρχικά είχε τεθεί και θέμα για το μέρος που θα συναντηθούν οι δύο εταίροι).
Αργά το απόγευμα από την πλευρά του Π. Καμμένου γινόταν λόγος για διαδοχικές επικοινωνίες των δύο… εταίρων σε ανώτατο επίπεδο και για προειδοποιήσεις του προέδρου των ΑΝΕΛ πως δεν προτίθεται να γίνει «Ιφιγένεια».
Το Μαξίμου δεν απαντούσε αντιθέτως οι διαρροές έκαναν λόγο για έναν Τσίπρα αποφασισμένο να κλείσει το θέμα με οποιονδήποτε τρόπο χρειαστεί. Και για εισηγήσεις που έχει σχεδόν αποδεχθεί ακόμη και για απομάκρυνση αν ο Π. Καμμένος δεν ορίσει άμεσα τον χρόνο αποχώρησής του.
Τι αληθεύει και τι όχι θα φανεί σε λίγες ώρες. Η συνέντευξη του Π. Καμμένου αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να μην ε΄ναι μια από αυτές που έχει συνηθίσει να δίνει μετά από αψιμαχίες του παρελθόντος.
Παίζει πλέον το τελευταίο του χαρτί έχοντας επιτρέψει να υπογραφεί η συμφωνία των Πρεσπών και να φτάνει τις προσεχείς ημέρες στην Ελληνική ΒΟυλή προς έγκριση. Δύσκολα θα καταφέρει να το διαγράψει αυτό.