Την ερχόμενη Παρασκευή προγραμματίζεται να ανέβει στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, σχεδιάζει να αναφερθεί εκτενώς στην τουρκική προκλητικότητα με «στοιχεία και συγκεκριμένα γεγονότα», όπως τονίζεται χαρακτηριστικά σε μία ιδιαίτερα ευαίσθητη χρονική συγκυρία.
Οι πληροφορίες μάλιστα λένε ότι η ομιλία Μητσοτάκη θα ακολουθήσει κατά τρεις μέρες εκείνης του Ταγίπ Ερντογάν. Ο κ. Μητσοτάκης θα καταδικάσει τον τουρκικό αναθεωρητισμό, κάνοντας εμμέσως τη σύνδεση με τον ρωσικό αναθεωρητισμό της Μόσχας που αποτυπώθηκε στην εισβολή της Ουκρανίας.
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το δείπνο που θα παραθέσει ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στους ηγέτες που θα συμμετάσχουν στις εργασίες της Συνέλευσης το απόγευμα της Τετάρτης. Εκεί θα παραβρεθεί ο Έλληνας πρωθυπουργός αλλά και ο Τούρκος Πρόεδρος.
Κανείς μέχρι στιγμής δεν γνωρίζει εάν υπάρχει περιθώριο έστω και μιας σύντομης συνομιλίας των δύο ανδρών μια και το κλίμα είναι ιδιαίτερα τεταμένο και τον κ. Ερντογάν να έχει θυμηθεί το γνωστό «Μητσοτάκης γιoκ». Η συγκεκριμένη πάντως κοινωνική εκδήλωση παραδοσιακά δίνει τη δυνατότητα για απευθείας επαφές έστω και αν δεν πρόκειται για αυστηρού τύπου συναντήσεων.
Η ελληνική πλευρά παρότι εμμένει στις πάγιες θέσεις περί του διεθνούς δικαίου, τις οποίες θα επαναλάβει στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης, επιχειρεί να κρατήσει ζωντανή την επικοινωνία με την Άγκυρα. Παρόλα αυτά η όποια πρόβλεψη για τετ α τετ Μητσοτάκη Ερντογάν είναι επισφαλής.
Το κομμάτι των επενδύσεων αναμένεται να καλύψει ένα μεγάλο τμήμα της παρουσίας της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Νέα Υόρκη. Συναντήσεις με επενδυτές, συνεντεύξεις σε σημαντικά διεθνή ΜΜΕ θα δώσουν το μήνυμα ότι η χώρα μας αποτελεί νησίδα σταθερότητας στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης και ταυτόχρονο περιοχή που πληροί όλα τα προαπαιτούμενα για υποψήφιους επενδυτές.
Δείγμα της αποδοχής που γνωρίζει η Ελλάδα είναι και το πρόγευμα εργασίας του Council of Foreign Relations στο οποίο θα παρακαθίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μία στιγμή που ο πλανήτης βιώνει τον αντίκτυπο της ρωσικού αναθεωρητισμού. Πληροφορίες για τετ α τετ του κ. Μητσοτάκη στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης δεν υπάρχουν πολλές. Τα πρώτα ραντεβού όμως έχει «κλειδώσει».
Μεταξύ αυτών με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, τον βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας και τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης Αλ Μένφι.