Στον ίλιγγο του προσφυγικού και της αξιολόγησης η κυβέρνηση

Στον ίλιγγο του προσφυγικού και της αξιολόγησης η κυβέρνηση

Του Γιάννη Σιδέρη

Μόνο… πάρτι δεν έκαναν στο Μαξίμου από τις σχετικώς ευοίωνες  δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Νόναλντ Τουσκ, μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό:  Για το ζέον θέα του κλεισίματος των συνόρων ο κ. Τουσκ τόνισε ότι «Η έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη της Σένγκεν δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα», ενώ  για την αξιολόγηση, για την οποία η κυβέρνηση περιμένει με κομμένη την ανάσα την επιστροφή της τρόικας, υπογράμμισε ότι μετά την συζήτηση με τον κ. Τσίπρα  είναι «ακόμη πιο αισιόδοξος». 

Σημειωτέον ότι η δήλωση για τα σύνορα ήρθε συμπληρωματικά μετά την ανάλογη δήλωση της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα  με την οποία το κλείσιμο των συνόρων (ΠΓΔΜ, Βουλγαρίας) θα είχε ολέθριες συνέπειες για την Ε.Ε. - και έδωσε ανάσες στην κυβέρνηση.

Αυτονομημένοι  οι «Βίζεγκραντ»

Ωστόσο παρόλο που οι ηγετικές δυνάμεις της Ε.Ε. αντιτάσσονται στο κλείσιμο των συνόρων, η κυβέρνηση εκφράζει επιφυλάξεις για το κατά πόσο θα αποφευχθεί κάτι τέτοιο - τις επιφυλάξεις αυτές άλλωστε  αποπνέουν και οι διαδοχικές σχετικές δηλώσεις των Μουζάλα, Δραγασάκη και Καμμένου.

Στελέχη του Μαξίμου εξηγούν στο Liberal ότι οι δηλώσεις των τριών  υπουργών  δεν υποδηλώνουν «μοιρολατρική στάση», όπως κατηγορήθηκαν, αλλά βασίζονται σε εκτιμήσεις που κάνουν κυβερνητικά και διπλωματικά στελέχη, πως οι χώρες του «Βίζεγκραντ» (Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία), είναι αυτονομημένες από τον τρόπο σκέψης και την επιρροή των κεντρικών ευρωπαϊκών δυνάμεων. Παρόλο που προσβλέπουν στην ευρωπαϊκή, και δη τη γερμανική, βοήθεια, έχουν λίγα χρόνια που βγήκαν από το κομμουνιστικό καθεστώς, και η πολιτική τους κουλτούρα πόρρω απέχει από την δυτικοευρωπαϊκή θέαση περί ανοιχτών κοινωνιών, πολυπολιτισμικότητας και αλληλεγγύης.

Ως εκ τούτου, με την συνηγορία και άλλων δυνάμεων, όπως της Αυστρίας, δεν αποκλείεται τα σύνορα να κλείσουν, παρά την αντίθεση των ηγετικών δυνάμεων της Ε.Ε. και ασχέτως με αυτή καθ΄ εαυτ΄την Σένγκεν.

Συσκέψεις με συμμετοχή Τουρκίας

Ο πρωθυπουργός αναχωρεί σήμερα για τις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στην σύνοδο Κορυφής. Το απόγευμα θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ  το πρωί της Πέμπτης θα συμμετάσχει σε τριμερή συνάντηση με την συμμετοχή της Α. Μέρκελ και του Α. Νταβούτογλου. Μια ώρα αργότερα θα πραγματοποιηθεί μια μίνι σύνοδος κορυφής με την συμμετοχή 10 κρατών (συν την Τουρκία),  οι οποίες έχουν ευνοϊκή στάση στο θέμα της υποδοχής των προσφύγων. Στόχος και των δύο συσκέψεων είναι να ασκηθούν πιέσεις  προς την Τουρκία, ώστε να υλοποιήσει την συμφωνία που έχει υπογράψει με την Ε.Ε. και να συγκρατήσει τις προσφυγικές ροές στα εδάφη της (βασική επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης).

Το ΝΑΤΟ

 Παράλληλα η κυβέρνηση παρότι  εκ των υστέρων έμαθε και «συνυπέγραψε» το αίτημα για συμμετοχή του ΝΑΤΟ, εκτιμά ως θετική την συμμετοχή του, καθώς με δεδομένη την συγκυρία και την περεταίρω ανάφλεξη στην Συρία (και ενδεχομένως σε άλλες χώρες της επονομασθείσας «αραβικής Άνοιξης»),  τα προσφυγικά ρεύματα κινδυνεύουν να γίνουν μη διαχειρίσιμα. Η παρουσία του ΝΑΤΟ θα βοηθήσει ως προς αυτό. Επι πλέον η συμμετοχή του θα αποδυναμώσει τις επιθέσεις κατά της Ελλάδας ότι η χώρα δεν περιφρουρεί τα σύνορά της.

Βέβαια απομένει να διευκρινιστεί ο τρόπος δράσης της συμμαχίας. Η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη διαβεβαίωσε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι «το πνεύμα του κειμένου που έχει συμφωνηθεί είναι πως το ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να επιχειρεί στα ανατολικά νησιά της Ελλάδας», αλλά αυτό δεν είναι παρά … «πνεύμα κειμένου». Επιχειρησιακό σχέδιο ούτως ή άλλως ακόμη δεν έχει κατατεθεί, και οι επιχειρησιακές ανάγκες μπορούν κάλλιστα την ώρα της δράσης να διαφοροποιηθούν κατά το δοκούν…

«Ευχές» για επιστροφή των «Θεσμών» 

Η κυβέρνηση βρίσκεται στον αέρα, δεν γνωρίζει αν και πότε θα επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των θεσμών. Αρκείται προς το παρόν να εκφράζει την «βάσιμη υποψία» και την ελπίδα ότι θα έρθουν σύντομα. Αυτό το εδράζει στο γεγονός ότι τα τεχνικά κλιμάκια εξακολουθούν να εργάζονται και - η κυβέρνηση θεωρεί πως - οι απαντήσεις που λαμβάνουν είναι ικανοποιητικές. Αλλωστε προς το παρόν η απουσία των θεσμών είναι ακόμη εντός του αρχικού χρονοδιαγράμματος (προβλεπόταν να απουσιάσουν περί τις δέκα μέρες).

Ωστόσο η αγωνία έχει κυρίως το όνομα ΔΝΤ. Η κυβερνητική εκπρόσωπος έστειλε μήνυμα με δηλώσεις της λέγοντας ότι "Η Ελλάδα θα τηρήσει απολύτως τη συμφωνία που υπέγραψε αλλά δεν είναι διατεθειμένη να προχωρήσει ούτε μισό βήμα πιο πέρα από αυτή".  

Φυσικά σε αυτό το πλαίσιο θα κινηθεί ο πρωθυπουργός τόσο στις επίσημες, όσο και στις ανεπίσημες επαφές του. Στον τομέα των συνόρων θα προσπαθήσει να αποδυναμωθούν οι επιθετικές φωνές (παρότι που ο ίδιος κάποτε έλεγε «και τι θα γίνει αν μας διώξουν από την Σένγκεν, η Δανία έχει φύγει δυο φορές»), ενώ στον τομέα της αξιολόγησης θα τονίσει την ανάγκη αυτή να επιτευχθεί συντόμως,  καθώς η Ελλάδα είναι πλήρως εναρμονισμένη με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει από την συμφωνία του Καλοκαιριού. Δεν αφίσταται αυτής, αλλά και δεν αποδέχεται πρόσθετα βάρη που ζητάει το ΔΝΤ (δια Τόμσεν) και τα οποία δεν προβλέπονται από την συμφωνία.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

Στις 18.30 ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί  στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Στις 11.00 το πρωί της Πέμπτης, θα συμμετάσχει σε τριμερή συνάντηση Ελλάδας - Γερμανίας – Τουρκίας. Μία ώρα αργότερα, το μεσημέρι της Πέμπτης, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση  στην οποία θα λάβουν μέρος 10 Κράτη μέλη, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η Τουρκία, ενώ επί τάπητος θα τεθεί η συνεργασία Ε.Ε. – Άγκυρας.

Την ίδια ημέρα, στις 15.45, ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Τσέχο πρωθυπουργό Μπόχουσλαβ Σομπότκα, ενώ στις 16.00 θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Θα ακολουθήσει και δεύτερη συνεδρίαση εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 10 το πρωί της Παρασκευής.