Το... Sudoku της Βουλής στην ψήφιση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών
Shutterstock
Shutterstock

Το... Sudoku της Βουλής στην ψήφιση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών

Το Sudoku είναι ένα παζλ αριθμών βασιζόμενο στη λογική. Η «αριθμητική» της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου, απόψε, κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου, που θεσπίζει την ισότητα στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών παραπέμπει ακριβώς σε ένα παζλ αριθμών, ίσως όχι απαραίτητα και λογικής.

Το τελικό αποτέλεσμα εκτιμάται ότι θα αγγίζει τις 180 θετικές ψήφους, κάτι, που μεταφράζεται σε μια ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Ταυτόχρονα, όμως, οι απώλειες αναμένεται να διαπερνούν οριζόντια σχεδόν όλες τις πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες επί της αρχής και ως κεντρική θέση υπερψηφίζουν το επίμαχο νομοσχέδιο, καθώς αν όλοι οι βουλευτές τους ψήφιζαν σύμφωνα με τη θέση του κόμματός τους, τότε το νομοσχέδιο θα «περνούσε» με 243 θετικές ψήφους.

Η ρύθμιση για τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία -που επιτρέπει την υιοθεσία, αλλά όχι την παρένθετη μητρότητα- ήρθε στη Βουλή με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ως ένα ζήτημα ισότητας και σεβασμού των δικαιωμάτων, όχι μόνο των ομόφυλων ζευγαριών, αλλά και των παιδιών τους, που έως σήμερα είναι σχεδόν «αόρατα» για την ελληνική πολιτεία, σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

Το νομοσχέδιο «χτύπησε» ακαριαία τα συντηρητικά αντανακλαστικά μιας μεγάλης μερίδας βουλευτών και στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, με πιο κομβική διαφωνία αυτή του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Το μπαράζ εσωτερικών διεργασιών, ενημερώσεων και ζυμώσεων, που ακολούθησε από την Πειραιώς, όπως και η προτροπή του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους διαφωνούντες να απέχουν της διαδικασίας και να μην καταψηφίσουν, ενδεχομένως να οδήγησε κάποιους στον επανακαθορισμό της στάσης τους και να περιορίσει τις διαρροές, χωρίς, ωστόσο, να αλλάξει τη «μεγάλη εικόνα», που θέλει σήμερα περί τους 45-50 βουλευτές της ΝΔ να μη δίνουν θετική ψήφο.

Το ερώτημα, που απόψε θα απαντηθεί, είναι πόσοι θα καταγραφούν στους απόντες από τη διαδικασία και πόσοι θα δώσουν το παρών και θα καταψηφίσουν. 

Το «πόσοι» είναι το πρώτο ερώτημα, το «ποιοι» είναι το δεύτερο. Είναι γνωστό ότι τουλάχιστον ένα μέλος του υπουργικού συμβουλίου, ο Μάκης Βορίδης, θα επιλέξει την αποχή, όπως είναι γνωστό ότι ο Αντώνης Σαμαράς όχι μόνο θα μιλήσει στην ολομέλεια, εκφράζοντας τη διαφωνία του, αλλά αναμένεται να αναπτύξει συνολικά τα θέματα εκείνα, που τον έχουν φέρει έως σήμερα απέναντι στις κυβερνητικές επιλογές.

Από την κυβέρνηση δηλώνουν ότι σε κάθε περίπτωση δεν είναι στις προθέσεις τους να απαντήσουν στον πρώην πρωθυπουργό, οι θέσεις και οι απόψεις του οποίου είναι γνωστές.

Ήδη, πάντως, βουλευτές, που πρόσκεινται στον πρώην πρωθυπουργό, όπως ο Μίλτος Χρυσομάλλης, δηλώνουν ότι θα καταψηφίσουν και δεν θα απέχουν, με τις εκτιμήσεις να ανεβάζουν έως και τους 20 τους βουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι προσανατολίζονται στην καταψήφιση.

Ανάμεσά τους οι Άννα Καραμανλή, Ανδρέας Κατσανιώτης, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Κωστας Γκιουλέκας και Κώστας Καραγκούνης.

Ερωτηματικό παραμένει ακόμη η στάση τεσσάρων υφυπουργών της κυβέρνησης, των Γιάννη Μπούγα, Μαρίας Κεφάλα, Σταύρου Κελέτση και Γιάννη Κεφαλογιάννη, οι οποίοι έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους, χωρίς να έχουν ξεκαθαρίσει δημόσια τη στάση, που θα τηρήσουν.

Στην αποχή προσανατολίζεται η πλειοψηφία των διαφωνούντων, μεταξύ αυτών  οι Θάνος Πλεύρης, Αγγελος Συρίγος, Στέλιος Πέτσας, Νότης Μηταράκης και Γιάννης Οικονόμου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα κλείσει με την ομιλία του τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή, επέλεξε από την πρώτη στιγμή να μην θέσει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας στη στάση των βουλευτών, με τα κυβερνητικά στελέχη να υπογραμμίζουν ότι σε καμία περίπτωση δεν θα προκύψει θέμα συνοχής της πλειοψηφίας από τον αριθμό των διαρροών.

Ανοιχτό, ωστόσο, παραμένει το ενδεχόμενο να προκύψει θέμα κυβερνητικών αλλαγών, καθώς ο μεν Μάκης Βορίδης θα παραμείνει στη θέση του, κάτι, που δεν είναι βέβαιο για τους υφυπουργούς.

Οι ενστάσεις και οι διαφωνίες «αγγίζουν» και τα υπόλοιπα κόμματα, που στηρίζουν επί της αρχής το νομοσχέδιο. Στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου το θέμα χαρακτηρίζεται ως «ταυτοτικό» και ο Στέφανος Κασσελάκης έχει μιλήσει για κομματική πειθαρχία, προαναγγέλλοντας συνέπειες για όποιον δεν ακολουθήσει, το ενδιαφέρον στρέφεται στη στάση του Παύλου Πολάκη, ο οποίος έχει εκφράσει τις επιφυλάξεις του, όπως και της Νίνας Κασιμάτη.

Κάθε άλλο παρά ενιαία είναι και η στάση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, που μετά από δύο συνεδριάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, περί τους 12-15 βουλευτές δεν έχουν πεισθεί. Μεταξύ αυτών οι Ευαγγελία Λιακούλη, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλός και  Παναγιώτης Παρασκευαΐδη.

Ακόμη και στη Νέα Αριστερά, οι δύο μειονοτικοί βουλευτές Οζγκιούρ Φερχάτ και Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, καταγράφονται στους διαφωνούντες.

Ξεκάθαρο «όχι» στο νομοσχέδιο έχουν πει Ελληνική Λύση, Νίκη και Σπαρτιάτες και με διαφορετικό σκεπτικό το ΚΚΕ.

Η σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή θα διεξαχθεί με ονομαστική ψηφοφορία, μετά από αίτημα κομμάτων της αντιπολίτευσης. Αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση, με καθαρά πολιτικά χαρακτηριστικά, του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, ο οποίος ζήτησε επίσης ονομαστική ψηφοφορία, αφήνοντας στη σφαίρα της «ερμηνείας» το γιατί ακριβώς η Εκκλησία μπορεί να χρειάζεται τον ονομαστικό κατάλογο όσων συμφωνούν και όσων διαφωνούν με τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Πρόκειται, πάντως, για την τρίτη παρέμβαση της Εκκλησίας στο θέμα, μετά την εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου και της επιστολής, που εστάλη σε όλους τους βουλευτές.