Την εικόνα ενός κόμματος μπροστά σε αδιέξοδο, χωρίς κανείς από τους πέντε υποψηφίους να ανοίγει την ατζέντα για τα αίτια της συντριβής στις εκλογές, έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στο συνέδριο που επικύρωσε τις υποψηφιότητες ενόψει της επόμενης Κυριακής.
Πιο πολύ ενδιαφέρον συγκέντρωσε η σύνθεση των υποστηρικτών της υποψηφιότητας Κασσελάκη (ξάδελφος Τσίπρα, Π. Πολάκης, Θ. Τζάκρη), παρά η ουσία των τοποθετήσεων των υποψηφίων ως προς τους λόγους της ήττας στις εκλογές και το τι πρέπει να αλλάξει, κι ας απέχουμε μόλις μια εβδομάδα από την εκλογή αρχηγού.
Ούτε προτάσεις πολιτικής πάνω στα μεγάλα προβλήματα (ακρίβεια, κλιματική κρίση) που ταλαιπωρούν την κοινωνία ακούστηκαν, ούτε συγκρούσεις αντιλήψεων υπήρξαν, ούτε καν μια σφοδρή αντιπαράθεση ιδεολογιών είδαμε, κάτι που ενδεχομένως θα μπορούσε να ανεβάσει τη συμμετοχή των ψηφοφόρων ενόψει της επόμενης Κυριακής.
Τον τόνο έδωσε μια γενικευμένη υποστήριξη των πεπραγμένων της προηγούμενης ηγεσίας (με τις γνωστές κατηγορίες για ολιγάρχες, τζάκια, μιντιακό σύστημα), συνεχείς αναφορές στην παρακαταθήκη Τσίπρα και μια επίφαση ενότητας και άνεσης με αβρότητες και σέλφι, παρά μια πραγματική συζήτηση για το πώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε μέσα σε οκτώ χρόνια, από τον Ιανουάριο του 2015 έως τον Ιούνιο του 2023, πάνω από 1 εκατομμύριο ψήφους.
Η Αχτσιόγλου υποστήριξε περίπου όλα όσα έχουν γίνει από τον πρώην αρχηγό, θέλοντας να εμφανιστεί ως συνέχεια και παράλληλα τομή στη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε για την εκλογική ήττα - χωρίς να μπει στην ουσία- θύμισε τη μάχη που έδινε το μακρινό 2007 ως φοιτήτρια εναντίον των ιδιωτικών πανεπιστημίων, για να πει ότι το ίδιο θα κάνει και τώρα, ενώ απάντησε στον Παύλο Πολάκη για την τοξική αρρενωπότητα και στις κατηγορίες Τζουμάκα ότι είναι υποστηριζόμενη από τη διαπλοκή.
Ο Κασσελάκης, που μίλησε με ιδιαίτερα θερμά λόγια για τον Τσίπρα -«θα είμαι εδώ για να κάνω πράξη όσα δεν έγιναν από τον Αλέξη, όσα δεν τον άφησαν, όχι για να αποκαθηλώσω τον Αλέξη- επιχείρησε να τη βγει από τα αριστερά στους υπόλοιπους, λέγοντας ότι δεξιά απόκλιση δεν είναι αυτός, όπως τον αποκαλούν πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά εκείνοι που κάνουν ό,τι μπορούν για να κρατηθεί ο Μητσοτάκης στην εξουσία και ο ΣΥΡΙΖΑ ακίνδυνος κομπάρσος».
Ο Τσακαλώτος, επίσης με θετικές αναφορές στον Τσίπρα -«αξιοπιστία είναι να λέμε αυτά που εννοούμε και να εννοούμε αυτά που λέμε. Ωραία το είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας: Και ριζοσπαστικά και ρεαλιστικά. Όποιος έχει πολλές προτεραιότητες, δεν έχει καμία προτεραιότητα»- άφησε μπηχτές σε Κασσελάκη και Πολάκη για τις παρεμβάσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και επέμεινε στο ζήτημα της ιδεολογικής καθαρότητας με αιχμή προς την Αχγτσιόγλου για τις ταμπέλες που σήμερα δε χρειάζονται.
Ο Παππάς εξαντλήθηκε σε κοινοτοπίες του τύπου «όσο η αριστερά δεν καταφέρει να αποσπά δυνάμεις του κέντρου από τη στρατηγική τους συγκόλληση με τη δεξιά δε θα καταφέρει να έχει πλειοψηφία» και για «να κερδίσουμε τις εκλογές δεν πρέπει να στείλουμε σήμα αναδίπλωσης, πρέπει να επαναβεβαιώσουμε και να ενισχύσουμε την ταυτότητα του σύγχρονου κόμματος της αριστερής προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης.
Όσο για τον Τζουμάκα, κάπως πιο αυτοκριτικός από τους υπόλοιπους, υποστήριξε ότι «τις κυβερνήσεις τις φέρνουν οι πολιτικές των προηγούμενων, την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη την έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019, αν ήμασταν σωστοί, ο Μητσοτάκης θα ήταν στην αντιπολίτευση», προσθέτοντας «να δούμε ποιες πολιτικές ηττήθηκαν διαχρονικά στη χώρα».
Τα όσα ακούστηκαν σήμερα δε δίνουν μια εικόνα ότι δυόμισι μήνες μετά την ήττα ο ΣΥΡΙΖΑ αφουγκράζεται την κοινωνία, ότι κατάλαβε γιατί οι πολίτες ψήφισαν μακριά από ξεθωριασμένες κομματικές ιδεολογίες. Σαν να προσπαθεί ακόμη να κάνει προβολή του δικού του προβλήματος πάνω στην κοινωνία, όπως όταν τις πρώτες μέρες μετά την ήττα, τα στελέχη του κατηγορούσαν τους πολίτες ότι δεν έχουν καταλάβει τι ψήφισαν.