Τα σενάρια που θα ακολουθηθούν αναλόγως των εξελίξεων στα Σκόπια «χτίζουν» οι Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος όπως φαίνεται και από τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο, καλώντας τα μέλη του να δεσμευθούν πως δεν θα... ρίξουν την κυβέρνηση.
Η αναφορά αυτή του Αλέξη Τσίπρα που περιλαμβάνεται και στο ενημερωτικό σημείωμα που εστάλη από το Μέγαρο Μαξίμου έρχεται μια ημέρα μετά τη συνάντηση που είχε με τον κυβερνητικό του εταίρο, με τον οποίο συνέφαγε, κατά τη διάρκεια της οποίας φέρονται να καθόρισαν τα επόμενα βήματά τους αρχής γενομένης από το σημερινό υπουργικό συμβούλιο.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σημείωμα ο πρωθυπουργός στην εισηγητική του τοποθέτηση, «ζήτησε από όλους τους υπουργούς να δεσμευθούν ότι δεν υπάρχει σκέψη να ταυτιστούν και δε θα ταυτιστούν ποτέ με τις προσπάθειες της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς να ανατραπεί η κυβέρνηση με αφορμή το ονοματολογικό, αλλά με πραγματική αιτία την επιθυμία τους να ανατρέψουν την πορεία εξόδου από την κρίση με την κοινωνία όρθια».
Μάλιστα, ζήτησε και δέσμευση πως «δε θα στηρίξουν ενδεχόμενη πρόταση μομφής της ΝΔ κατά της κυβέρνησης».
Αν και δεν έχει προς το παρόν γίνει γνωστό τι έπραξε ο Πάνος Καμμένος, αφού αυτόν φωτογραφίζει η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα, εκτιμάται πως έχει τεθεί η βάση πάνω στην οποία θα πατήσουν και οι δύο όταν αποκτήσουν πλήρη εικόνα από τις εξελίξεις στη Βουλή των Σκοπίων και την ψηφοφορία για τις συνταγματικές αλλαγές.
Εν τω μεταξύ στην εισήγησή του ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή, υποστηρίζοντας ότι επιβεβαιώνει την καθαρή έξοδο της χώρας. Πάντως και ο ίδιος μίλησε για προθέσεις της κυβέρνησης ως προς το:
• Να μην εφαρμοστεί το μέτρο της περικοπής των συντάξεων, με δεδομένο ότι επιτυγχάνεται ο στόχος του 3,5% χωρίς το μέτρο αυτό
• Να εφαρμοστούν τα μέτρα λελογισμένης δημοσιονομικής επέκτασης που εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ.
Εκτίμησε πως το προσχέδιο θα γίνει δεκτό από την ευρωπαϊκή επιτροπή και παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα των νομοθετικών παρεμβάσεων για την υλοποίηση της δημοσιονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης, που εξαγγέλθηκε στη ΔΕΘ.
Δεν παρέλειψε να μιλήσει εκ νέου για εκκίνηση των διαδικασιών για την Συνταγματική αναθεώρηση στις αρχές Νοέμβρη, στη βάση των προτάσεων του Ιούλη 2016 και να υποστηρίξει πως η κυβέρνηση πρέπει να είναι ενωμένη ώστε «να δρέψει τους καρπούς μίας προσπάθειας 3,5 ετών, καθώς πλέον βρισκόμαστε στη μεταμνημονιακή φάση ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας».