Στην εύρωστη οικονομικά Αυστρία οι ΜΕΘ υφίστανται τη μεγαλύτερη επιβάρυνσή τους από την αρχή της πανδημίας, και τα νοσοκομεία αναγκάζονται να προχωρούν σε «διαλογή» ασθενών που θα νοσηλευτούν στις ΜΕΘ. Παράλληλα η κυβέρνησή της θα επιβάλει υποχρεωτικό εμβολιασμό από την 1η Φεβρουαρίου.
«Η κατάσταση θα εξακολουθήσει να επιδεινώνεται», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βόλφγκανγκ Μούκσταϊν ενώπιον του Κοινοβουλίου, και διευκρίνισε ότι η διαλογή που γίνεται δεν αφορά μόνο ασθενείς που είναι σε όχι ιδιαίτερα σοβαρή κατάσταση «αλλά και καρκινοπαθείς»!
Παράλληλα ενώ υπάρχει λοκντάουν, παραδέχτηκε ότι «ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει σε πολύ υψηλό επίπεδο και η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι «δραματική». Και η δημόσια τηλεόραση οργανώνει λαχειοφόρο αγορά μόνο για εμβολιασμένους!
Η υποδειγματική, από αριθμητικής και ποιοτικής πληρότητας των ΜΕΘ, Γερμανία (40 χιλιάδες ΜΕΘ) ετοιμάζεται να θεσπίσει υποχρεωτικότητα εμβολιασμού, γιατί οι πολλές της ΜΕΘ δεν λύνουν το πρόβλημα, αφού κατά κοινή ομολογία, στόχος είναι να μην φτάσει κάποιος στη ΜΕθ. Θα είναι δύσκολο για όλους και ανώφελο για το 40% που δεν θα βγει ζωντανό.
Η γερμανική Αριστερά τάχθηκε υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού, όπως και υπέρ του γενικού λοκντάουν (δεν φοβήθηκε μήπως… στοχοποιηθούν ο νέοι, όπως κατήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ στο ελληνικό γενικό λοκντάουν). Αντέδρασαν μόνο οι φιλοναζιστές της «Ενναλακτικής για τη Γερμανία»...
Την ίδια στιγμή η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, δήλωσε πως είναι ώρα να σκεφτούμε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. «Είναι μια συζήτηση που πρέπει να γίνει».
Αναμένουμε να δούμε σε ποια χώρα η υποχρεωτικότητα του εμβολίου θα γίνει αντικείμενο κεντρικής πολιτικής διαμάχης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, και ποια αντιπολίτευση θα χρησιμοποιήσει τους θανάτους ως πολιορκητικό κριό. Προς το παρόν πουθενά αλλού πλην της χώρας μας.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χθες στη Βουλή δεν ασχολήθηκε με την ωφελιμότητα του μέτρου για τους άνω των 60. Δεν κατηγόρησε την κυβέρνηση γιατί δεν το επέβαλε νωρίτερα. Αυτό θεωρήθηκε δευτερεύον και μίλησε για «οικονομικό εκβιασμό για όσους δεν έχουν τη δυνατότητα και δικαίωμα εξαγοράς προκειμένου να παραμείνουν ανεμβολίαστοι όσοι την έχουν». Απλώς για να τροφοδοτήσει αγανάκτηση.
Ε ναι, σε ταξική κοινωνία ζούμε, δεν πρόλαβε να καταργήσει τις τάξεις επί της θητείας του. Ας ελπίζει… «τη δεύτερη φορά» που θα… καταργήσει τη φτώχεια. Προς το παρόν το γεγονός ότι ήδη δεκαπλασιάστηκαν τα ραντεβού για την πρώτη δόση, (από 2.000 έφτασαν τις 20.000 μετά τα μέτρα), καταδεικνύει την αποτελεσματικότητα του μέτρου (αυτό βέβαια δείχνει και τη νοοτροπία τμήματος της κοινωνίας. Δεν εμβολιάστηκαν για να προστατέψουν τη ζωή τους και εμβολιάζονται για να αποφύγουν το πρόστιμο!).
Όμως και τα «οικονομικά κίνητρα που πρότεινε ο Αλέξης για τον εμβολιασμό των άνω των 60 (που για τους νέους όταν δόθηκαν τα ελεεινολογούσε), πάλι θα πήγαιναν και σε κάποιους που δεν τα είχαν ανάγκη. Άρα ταξικός διαχωρισμός θα υπήρχε. Αυτοί δε που δεν τα είχαν ανάγκη, πάλι δεν θα δελεάζονταν από το οικονομικό κίνητρο για να εμβολιαστούν.
Ο δε Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Τζανακόπουλος δήλωσε ότι «Το μέτρο αυτό θα οδηγήσει σε μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις, αλλά και σε οικονομική εξόντωση, ειδικά τους ανθρώπους χαμηλών εισοδημάτων». Δεν απάντησε ωστόσο γιατί θα οδηγήσει σε οικονομική εξόντωση αφού το εμβόλιο είναι τσάμπα, και μπορούν κάνοντάς το να αποφύγουν την «οικονομική εξόντωση».
Αντί να προτρέψει δηλαδή τους ανεμβολίαστους να τρέξουν να εμβολιαστούν, τους προέτρεψε εμμέσως να αγανακτήσουν, γιατί η κυβέρνηση… κυνηγάει τους φτωχούς. Και μετά εξανίστανται όταν τους κατηγορούν ότι κλείνουν το μάτι στους αντιεμβολιαστές.
Εφόσον το μέτρο πετύχει, και από τις πρώτες ενδείξεις δείχνει να πετυχαίνει, θα χαθεί και αυτό το αφήγημα στον ΣΥΡΙΖΑ. Θα χαθεί επίσης και η ρητορική «πίεσή» του για υποχρεωτικό εμβολιασμό σωμάτων ασφαλείας και στρατού.
Πιστεύουμε στην υποχρεωτικότητα του εμβολίου και σε αυτές τις επαγγελματικές τάξεις. Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πει στην περίπτωση που υλοποιηθεί το μέτρο που ζητάει, αν θα δεχθεί αναστολή εργασίας στους αρνητές, ή θα αντιδράσει όπως με τους υγειονομικούς, ζητώντας προαιρετική υποχρεωτικότητα. Αυτό ως τώρα έχει αποφύγει να το αναφέρει. Τελούμε εν αναμονή της διευκρίνησης...