Το πολιτικό οξυγόνο που αναζητά η Κουμουνδούρου μέσω της ανάδειξης νέας ηγεσίας είναι περιορισμένης διάρκειας. Δεν είναι επαρκές για να εξασφαλίσει άνεση χρόνου και κινήσεων σε όποιον πάρει στα χέρια του τη Βαβέλ που έχει αφήσει πίσω του ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο κάβος των εκλογών στην τοπική αυτοδιοίκηση μοιάζει ήδη ανυπέρβλητος για όσους στον ΣΥΡΙΖΑ εμπλέκονται με τον σχεδιασμό. Η υλοποίηση του άλλωστε υπαγορεύεται από ανελαστικά χρονοδιαγράμματα και δεν υπακούει στο εσωκομματικό αλαλούμ των τάσεων και των προσωπικών φιλοδοξιών και συμφωνιών που σταδιακά σχηματοποιούνται.
Το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ όμως είναι ότι πλέον η πρόταση του δεν είναι απλώς απεχθής για τους πολίτες αλλά κανένα από τα στελέχη του δεν είναι διατεθειμένο να βγει στην εμπροσθοφυλακή σε μια μάχη πολιτικής επιβίωσης. Διότι το πολλοστό στραπάτσο στην εθνική κάλπη θα προσλάβει μεγαλύτερες διαστάσεις εάν η απήχηση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν εμφανίσει σημάδια ανάκαμψης.
Η συγκεκριμένη προοπτική δεν φαίνεται να διεγείρει κανένα ένστικτο στα στελέχη που καλούνται να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά και να διασώσουν ότι έχει απομείνει από το τσαλαπατημένο γόητρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Οι διάδρομοι μέσα στο κόμμα, εντός της Εθνικής Αντιπροσωπείας, αλλά και στην πολιτική πιάτσα βοούν για τον κατάλογο με τα άκυρα που τρώνε οι επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ που τρέχουν τον σχεδιασμό για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Το άδειασμα του καλαθοσφαιριστή Νίκου Παππά, η υποψηφιότητα του οποίου προωθήθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα, εν μέσω της προεκλογικής περιόδου για τις βουλευτικές εκλογές, ήταν μόνο η αρχή.
Το εκλογικό σωσίβιο που αναζητήθηκε μέσα από τα ανοίγματα προς το ΠΑΣΟΚ δεν είχε την ευκταία κατάληξη για τους επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ, που βρήκαν κλειστή την πόρτα της Χαριλάου Τρικούπη. Σε αυτό το φόντο προστίθενται οι αρνήσεις ουκ ολίγων από τη δεξαμενή των πάλαι ποτέ κορυφαίων, να τραβήξουν το κάρο και να επωμιστούν το βάρος μιας ενδεχόμενης ήττας στην αναμέτρηση του ερχόμενου Οκτωβρίου.
Στην «αχίλλειο πτέρνα» του ΣΥΡΙΖΑ, τη Βόρεια Ελλάδα, που υποχρέωσε ακόμη και τον πρώην Πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μια ήττα, με την απόφαση του να τεθεί επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο των Σερρών, η κατάσταση που διαμορφώνεται είναι τουλάχιστον ταπεινωτική.
Οι πληροφορίες που διακινούνται θέλουν στα κεντρικά της Κουμουνδούρου να επιστρέφονται τα χρίσματα που επιχειρήθηκαν να δοθούν σε πρόσωπα όπως ο Γιάννης Αμανατίδης, η Δώρα Αυγέρη και ο Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης. Μαζί με πρόσωπα που αποτέλεσαν προσωπικές επιλογές του Αλέξη Τσίπρα στις προηγούμενες κάλπες, όπως η Ράνια Θράσκια, επιδεινώνουν τον πονοκέφαλο στην Κουμουνδούρου για το στέλεχος που θα κοντράρει τον Απόστολο Τζιτζικώστα στην Κεντρική Μακεδονία.
Αντιστοίχων διαστάσεων είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο σχεδιασμός του ΣΥΡΙΖΑ, μπλοκάροντας το σύνολο των ψηφοδελτίων, και σε άλλες περιφέρειες. Στη Δυτική Ελλάδα για παράδειγμα προβεβλημένοι των κομματικών οργάνων όπως ο Διονύσης Τεμπονέρας και η Σία Αναγνωστοπούλου. Σε αδιέξοδο βρίσκεται η προετοιμασία και για την Πελοπόννησο μετά τις αρνήσεις του Σταύρου Αραχωβίτη και του υποψηφίου που υποστηρίχθηκε στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.
Ακόμη και η μοναδική ελπίδα να μην καταγράψει ήττα, φαίνεται πως είναι χαμένη καθώς στην περίπτωση της Κρήτης, ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να υποχωρεί από την προοπτική της υπερκομματικής υποψηφιότητας του Σταύρου Αρναουτάκη. Το μεγαλοπρεπές όχι της πρώτης μεταγραφής από τους ΑΝΕΛ, του Βασίλη Κόκκαλη είναι καταγεγραμμένο και για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, ενώ οι ελπίδες για να σπάσει τη γαλάζια κυριαρχία στη Στερεά Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ θα τις στηρίξει στο πολιτικό μέγεθος του Απόστολου Γκλέτσου.