Τη βούλησή του να στηρίξει τις προσπάθειες του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας για το θέμα της ελληνικής γλώσσας και της διάδοσής της, ειδικότερα της πιστοποίησης της ελληνομάθειας στο εξωτερικό, διατύπωσε μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Κέντρου, ομότιμο καθηγητή του ΑΠΘ, Ιωάννη Καζάζη, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ. Μάλιστα, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα βρει συμπαραστάτες στις κοιτίδες της ομογένειας, ότι δεν θα βρεθεί αντιμέτωπος με αναχώματα και ότι εκτός, από τα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα σε χώρες όπου δρα η ομογένεια, θα έχει και τη συμπαράσταση της Εκκλησίας, σημειώνοντας πως είναι αυτονόητη η στενή συνεργασία του με τον υφυπουργό, Γιάννη Αμανατίδη.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Καζάζης ενημέρωσε τον κ. Κουίκ για το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (ΚΕΓ) και τις δραστηριότητές του, αποδίδοντας ιδιαίτερη έμφαση, τόσο στον ρόλο του ως του μόνο αρμόδιου φορέα της ελληνικής Πολιτείας για την πιστοποίηση της ελληνομάθειας, όσο και στις δράσεις που έχει αναλάβει για την ποιοτική ανάδειξη της διδασκαλίας και της εκμάθησης της ελληνικής ως ξένης ή ως δεύτερης γλώσσας.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο υφυπουργός συμφώνησε με τον πρόεδρο του ΚΕΓ ότι το υπουργείο θα υποστηρίξει την προσπάθεια για τη μεγαλύτερη δυνατή προβολή του προγράμματος πιστοποίησης της ελληνομάθειας στο εξωτερικό, τόσο στις εστίες, όπου τα ελληνικά διδάσκονται ως ξένη γλώσσα, όσο και μεταξύ των ελληνικών ομογενειακών κοινοτήτων.
«Είχα μία πολύ καλή συζήτηση με τον καθηγητή κ. Καζάζη για το θέμα της ελληνικής γλώσσας και της διάδοσής της, και ειδικότερα της πιστοποίησης της ελληνομάθειας στο εξωτερικό», ανέφερε ο κ. Κουίκ και χαρακτήρισε απόλυτα επιτυχημένη τη δράση της την τελευταία 20ετία.
«Είναι γνωστές οι θέσεις μου και οι αγώνες μου για την ελληνική γλώσσα, όπου υπάρχει έστω και ένα μόνο κύτταρο της ομογένειας», πρόσθεσε και τόνισε: «Χαίρομαι ιδιαίτερα όταν την ελληνική γλώσσα, τη μητέρα όλων των γλωσσών, την αγκαλιάζουν και τοπικοί ή διεθνείς φορείς σε δεκάδες κράτη, από την Κίνα και την Κολομβία μέχρι την Πράγα και τη Ρωσία, όπου μάλιστα πρόσφατα, με την υπογραφή της υπουργού Παιδείας, η ελληνική γλώσσα ορίστηκε επίσημα ως δεύτερη ξένη γλώσσα που θα μαθαίνεται στα εκεί σχολεία». Όπως συμπλήρωσε, βεβαίως, το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας έχει περισσότερο να κάνει με το υπουργείο Παιδείας και σε ό,τι αφορά την ομογένεια με τον αρμόδιο υφυπουργό Κώστα Ζουράρι, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, πως είναι ένα θέμα που στηρίζει και ο ίδιος ως υφυπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα τον Ελληνισμό της Διασποράς.
Σημειώνεται, ότι το ΚΕΓ είναι υπεύθυνο για τη διεξαγωγή των εξετάσεων πιστοποίησης ελληνομάθειας, που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο τον Μάιο, σε περισσότερα από 150 εξουσιοδοτημένα εξεταστικά κέντρα ανά τον κόσμο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ